Andorra podrà comissar diners no declarats que s’enviïn per correu i superin els 10.000 euros

Jover i Ballestà presenten al Consell General modificacions de lleis lligades a l’acord monetari amb la UE i que tenen relació també amb la liquiditat i l solvència del sector financer, que veurà reduïts alguns dels costos que assumeix ara

Imatge de la comissió legislativa aquest matí.
Imatge de la comissió legislativa aquest matí. Toni Solanelles

Andorra podrà comissar diners en efectiu no declarats degudament en el cas que superin els 10.000 i que es pretenguin enviar per mitjans no acompanyats. És a dir, fins ara, el Principat no tenia els mecanismes legals per poder ‘frenar’ un enviament de 10.100 euros fet correus. Certament, tant Espanya i França sí que ja ho tenien legislat i normalment eren aquests països, si arribava el cas, que podia fer el comís. Només es poden traspassar 9.999 euros en efectiu. Fins ara, Andorra només podia alçar la veu quan el trasllat es feia físicament.

Aquesta circumstància deriva de les modificacions legislatives que el ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d’Estat de Relacions Financeres Internacionals, Marc Ballestà, han presentat aquest matí de forma pública davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost. Uns canvis que afecten la llei sobre l’euro i la relativa a la de solvència i liquiditat de les entitats financeres. Les modificacions responen a ‘exigències’ de la Unió Europea (UE) relatives a l’acord monetari i, per tant, a normes i reglaments que s’han d’anar transposant a la legislació interna.

La presentació tenia un component tècnic molt elevat, fins al punt que la majoria de consellers presents no han fet cap mena de pregunta. Jover ha assegurat que fer les adaptacions legals “ens dóna un plus de credibilitat i això ens afavoreix” i com Ballestà o l’assessor extern del Govern les implicacions reals que els canvis tindran seran pocs. O bé perquè les dimensions de la plaça financera són molt minses o bé perquè les empreses del sector ja estan aplicant, ni que sigui per imposicions de les contraparts, les normes que ara es posaran negre sobre blanc en la legislació andorrana. També és un exercici de transparència.

Les modificacions responen a ‘exigències’ de la Unió Europea (UE) relatives a l’acord monetari i, per tant, a normes i reglaments que s’han d’anar transposant a la legislació interna

El conseller de Ciutadans Compromesos (CC) Carles Naudi ha demanat quins beneficis s’estimava que podrien comportar els canvis quant al volum de negoci del sector financer. I el ministre ha reconegut que no s’ha fet cap estimació en aquest sentit perquè no es preveu un increment pels canvis legals. Tampoc no es preveu, per contra, que hi hagi un increment de complicacions. En canvi, i ho ha explicat Ballestà, els bancs podran veure reduïts alguns dels costos que suporten en l’actualitat.

En aquest sentit, el secretari d’Estat ha assegurat que la manca d’un marc regulador d’acord amb les exigències europees fa que algunes contraports imposin exigències i penalitats més elevades als bancs andorrans i això els suposa unes despeses associades que ara segurament podran estalviar-se. Això tindrà efectes sobre els clients? Això ja és una altra cosa, encara que Ballestà ha vingut a dir que cada cop hi ha més obligacions per traslladar al consumidor, per bé o per mal, el cost de les operatives.

Comentaris (1)

Trending