Ski Andorra estudia exigir a tots els treballadors la vacunació o que es paguin tres TMA per setmana

Les estacions d’esquí alpí estan analitzant tot un seguit de mesures per poder oferir al turista, al client, almenys una sensació de total seguretat; i molts empleats temen acomiadaments que de manera exemplificant ja s’haurien donat

El telecabina de Tristaina.
El telecabina de Tristaina. ORDINO ARCALÍS

El repunt de la pandèmia i l’amenaça que això suposa per a la temporada d’hivern està portant les estacions d’esquí a voler extremar al màxim les mesures de seguretat. A donar sensació d’una protecció màxima al client. Ski Andorra, com a patronal, està analitzant diversos punts que ha d’acabar de concretar més aviat que tard. I un és la necessitat que tots els treballadors, absolutament tots, estiguin vacunats. O vacuna o un control molt rigorós en matèria de detecció de la Covid. Això sí, sufragat per l’empleat.

No hi ha una decisió presa. Però la voluntat és clara segons que han indicat totes les fonts consultades. Com per exemple exigir a qualsevol persona que vulgui esquiar, com ja va publicar l’Altaveu, que hagi de tenir el passaport Covid. Encara que sigui per baixar les pistes a l’aire lliure. Aquesta opció s’ha plantejat al Govern per tal que l’adopti en els seus decrets i que així no sembli que són les explotadores de les estacions qui imposen segons què. De moment, l’executiu no ha decidit res, però sembla que França anirà per aquest camí a partir del 4 de desembre.

Esquiadors a Vallnord-Pal Arinsal.

Relacionat

Les estacions negocien amb Salut per poder demanar també certificat Covid per esquiar

Per tant, les societats que exploten les pistes del Principat voldrien un pronunciament governamental oficial abans d’aquella data, tenint en compte que a Andorra la temporada s’inicia el proper dia 3. Del conjunt d’estacions del país, una que s’ha desmarcat obertament per ara d’aquesta voluntat-necessitat és Naturland. Fonts de l’estació laurediana han explicat que la casuística d’una estació d’esquí de fons o nòrdic és molt diferent a les d’alpí. Mai no hi ha tanta aglomeració de gent. En tot cas, el referent francès també el faran servir. En principi, tampoc no exigeixen la vacunació dels treballadors -a no ser que hagin de complir amb aquest fet per les directrius d’Immigració- atès que al camp de neu de Sant Julià sovint tenen més problemes de contractació de personal que una altra cosa.

ESTACIONS D’ALPÍ

Però aquesta voluntat sí que està sobre la taula d’Ski Andorra entès com a patronal de les estacions d’alpí. No es volen discriminacions. Si els temporers estan obligats a vacunar-se a través dels reglaments d’Immigració, tothom ha de passar pel mateix tràmit. De fet, responsables de més d’una i de dues estacions del Principat, porten mesos -a l’estiu, i ara hi tornen amb força- consultant al personal sobre la vaccinació. Sobre si han complert les pautes. Etcètera.

Més encara, entre les persones que lliurament han decidit no vacunar-se hi ha el temor de quedar-se sense feina atès que hi hauria algun cas puntual d’acomiadament no causal que tindria, se sospita, com a rerefons la decisió de la persona de no vaccinar-se. La decisió, sospiten diversos treballadors d’estacions consultats, s’hauria adoptat com una mesura exemplificant. Una senyal que no s’hi val a badar perquè no hi haurà treva ni, segons com, miraments. Aquest extrem hauria d’estar lluny d’arribar. Però no la ‘pressió’ vacunadora.

El que s’estaria plantejant seria o exigir la vacunació completa a tots els treballadors, amb independència del tipus de contracte, o imposar als empleats que es facin una TMA (o una PCR, el que s’escaigui) tres cops per setmana. I aquestes proves diagnòstiques se les hauria de sufragar cadascun dels membres de la plantilla que no s’haguessin vaccinat. La mesura està en estudi però vist com van les coses… La decisió última properament.

Comentaris (37)

Trending