Sense data ni per obrir estacions ni per equiparar-se amb l’Alt Urgell

Espot insisteix que hi ha un compromís que va més enllà “d’una relació bilateral” amb França mentre que Catalunya no té previst tractar l’assimilació, si ho fa, abans de dijous

Una vista del domini de Grandvalira.
Una vista del domini de Grandvalira. GRANDVALIRA

Ni data per obrir les estacions a Andorra mentre les catalanes ja funcionen, ni data perquè Catalunya accepti l’equiparació del Principat amb l’Alt Urgell. Tot en l’aire i res de concret. Res de res. El cap de Govern, Xavier Espot, manté inalterable el compromís de no obrir les pistes fins al gener, fins que França ho beneeixi i alhora asseguren que els contactes amb la Generalitat “perseveren”. Però les dades a Catalunya tornen a anar lleugerament a pitjor i fonts del Procicat han assegurat que l’assimilació entre Andorra i l’Alt Urgell no s’ha tractat aquest dilluns i no es tractarà, com a molt aviat, fins dijous.

Espot, sobre les estacions d’esquí, ha assegurat que “no hi ha una data adoptada” alhora que Andorra no modifica la seva lleialtat, que “va més enllà d’una relació bilateral” amb França per esdevenir un pacte “amb el conjunt europeu”, tenint en compte que els principals països han tancat les estacions. El compromís, ha deixat dit el cap de Govern, és també amb Espanya, amb Catalunya, amb Aragó, encara que aquests territoris sí que hagin obert les instal·lacions de neu que tenen.

El màxim responsable executiu ha afirmat que “si hi ha una predisposició favorable de poder obrir” abans de la data prevista, al tomb de la segona setmana de gener, es farà, però aquest fet “queda condicionat a una sèrie de factors” que essencialment són de tipus epidemiològic i sanitari.

El màxim responsable de l’executiu manté que la decisió d’equiparar Andorra amb l’Alt Urgell seria “justa, necessària i respondria a la permeabilitat natural i a un conjunt d’interessos comuns”

Mentrestant, i en relació amb Catalunya, Espot considera que la decisió d’equiparar Andorra amb l’Alt Urgell seria “justa, necessària i respondria a la permeabilitat natural i a un conjunt d’interessos comuns”. Pel cap de Govern, amb “la bona feina” que s’està fent tant al Principat com a l’Alt Urgell “no hi ha d’haver risc de contagis” i, per tant, “els contactes amb la Generalitat perseveren i seguim albergant expectatives optimistes que finalment es pugui observar aquesta assimilació”.

Del cantó català, però, això no es té ni de bon tros tan clar. Segons fonts del Procicat consultades per l’Altaveu, l’equiparació no ha estat sobre la taula en la reunió d’aquest dilluns. L’evolució sanitària ha patit un lleuger retrocés, és a dir, han anat a pitjor, i no serà fins dijous, en el transcurs d’una nova reunió, que es plantegin possibles noves decisions, després que aquest dilluns s’hagin obert centres comercials i estacions d’esquí a Catalunya.

Sí que hi ha un pla relacionat amb el Nadal que permet el retorn a Catalunya d’aquelles persones que n’estiguin fora per motius de feina o d’estudis. Per motius taxats, segons que han reconegut les fonts de Protecció Civil consultades. Una vegada en territori català, però, les persones que hi siguin s’han de cenyir de forma estricta a la fase del combat de la propagació del coronavirus que hi hagi establerta per les autoritats catalanes.

Comentaris (5)

Trending