Els monitors d’esquí del país donen per acabada la temporada i lamenten l’abandó de l’administració

L’AAME celebra una assemblea ordinària marcada per la situació derivada de la pandèmia, recorda que hi ha molts professionals de la neu “al límit” però descarta llançar-se al carrer

Instants inicials de l'assemblea de l'AAME.
Instants inicials de l'assemblea de l'AAME. Toni Solanelles

Els monitors d’esquí del país donen per acabada la temporada i reclamen a l’administració, vist l’abandonament que denuncien sofrir, que posi els mitjans per dignificar la professió. El president de l’Associació Andorrana de Monitors d’Esquí (AAME), Carles Iriarte, ha assegurat poc abans de la celebració de l’assemblea ordinària del col·lectiu que hi ha molts professionals de la neu que “estan al límit” però, en principi, com a entitat, ha descartat fer una mobilització pública tot i que no descarta que a títol individual s’acabi fent algun acte de protesta al carrer.

Una dotzena d’afiliats de l’AAME -vots delegats a banda- s’han trobat al centre cultural La Llacuna per donar compte de l’evolució de la no-temporada. Per estatuts, l’associació fa dues assemblees per any. Enguany és la primera i possiblement serà l’única. El curs passat només se’n va poder celebrar una, també. Durant l’assemblea s’havien de donar compte a diferents qüestions ordinàries o que fa temps que s’estan avaluant -des del canvi de pàgina web al debat sobre els equips de protecció dels monitors- i també tenia previst Iriarte explicar el contingut de les reunions mantingudes tant amb les estacions d’esquí com amb diferents responsables ministerials.

Enguany s’ha donat “la demostració fefaent que la gent del país no importa, no interessa”. I ha reclamat que l’administració faci els passos necessaris perquè la neu no només serveixi a empreses per treure’n rendiment sinó que pugui beneficiar “la gent del país” a partir d’una professió “ben vista, ben valorada. Una professió perquè la gent del país en pugui viure i no només malviure’n”

Sobretot, però, l’assemblea havia d’estar marcada per l’alta preocupació per la situació derivada de la crisi econòmica lligada al coronavirus i pel futur d’una professió que veuen en clara crisi per la deixadesa de l’administració i dels grans operadors econòmics del país. “Pels monitors del país, la temporada està perduda”, ha dit Iriarte, que ha lamentat que s’hagin deixat de costat els monitors locals, fins i tot per fer esquí escolar, activitat en què molts portaven vint i trenta anys exercint.

“Les empreses s’han de fer responsables dels treballadors”, ha ressaltat el president de l’AAME lamentant que enguany “no ens han donat d’alta a la CASS. No diem que no ens han contractat perquè nosaltres considerem que estem contractats, encara que només treballem quan el sector de l’empresa, en aquest cas l’escola d’esquí, està en funcionament”. Els monitors, doncs, es consideren treballadors fixos discontinus i, per tant, entenen que se’ls hauria d’haver activat la Seguretat Social i llavors, “si no hi havia feina, situar-nos en ERTO o reducció de jornada”. S’ha optat, però, per enviar-los a sol·licitar una prestació social els requisits de la qual no compleixen.

Iriarte, que ha demanat unitat al col·lectiu i ha lamentat que l’administració, o com a mínim “molts dels polítics del país viuen en un altre món”, que no és el dels problemes de molts ciutadans, ha explicat que s’havia demanat molt abans del teòric inici de la temporada al ministeri d’Interior que reduís de molt la quota de temporers comunitaris i extracomunitaris per afavorir que hi hagués treball per als residents. No va ser tant el cas com pretenien i “entenem que les empreses s’hagin hagut de fer càrrec” dels professionals “que han fet venir de lluny”. Però no accepten de cap de les maneres que s’hagi abandonat el professional local -“ens han expulsat”, ha vingut a dir el president de l’AAME- que ara passen per una situació “molt límit, molt apurada”.

WhatsApp Image 2021 02 11 at 20.53.42
Carles Iriarte just abans de l'assemblea de l'AAME. Toni Solanelles

Carles Iriarte, de forma més general, ha lamentat que ja abans de l’inici de la suposada temporada de neu hi va haver “decisions mal preses” sense tenir en compte que havia passat a l’altre hemisferi i això ha agreujat la situació fins a portar-la al límit actual. Ha reconegut que “hi ha gent disposada a sortir al carrer”, però també ha defensat que en un país com Andorra és una pèrdua de temps perquè la classe dirigent no s’immuta. Es temen represàlies fins a tal punt que per fer una foto de l’assemblea s’ha de demanar permís explícit no fos cas que algú vegi perillar la feina (en aquesta ocasió, és complicat) i Ski Andorra no accepta reunions amb l’AAME perquè ve a ser una associació declarada ‘non grata’.

En tot cas, el portaveu del col·lectiu, que aglutina uns 200 professionals, pocs pel volum que es mou a Andorra, ha deixat clar que enguany s’ha fet ja del tot visible “no la punta de l’iceberg sinó l’iceberg sencer” en relació amb la deixadesa de la professió. Enguany s’ha donat “la demostració fefaent que la gent del país no importa, no interessa”. I ha reclamat que l’administració faci els passos necessaris perquè la neu no només serveixi a empreses per treure’n rendiment sinó que pugui beneficiar “la gent del país” a partir d’una professió “ben vista, ben valorada. Una professió perquè la gent del país en pugui viure i no només malviure’n”.

Comentaris (9)

Trending