Grandvalira i Pal-Arinsal no obriran les pistes, per ara, als residents de l’Alt Urgell

Els dos dominis mantenen la limitació d’accés a les persones que viuen a Andorra, però no descarten poder demanar permís al Govern per relaxar la mesura en les reunions previstes aquesta setmana

Les pistes de Vallnord Pal-Arinsal aquest dissabte.
Les pistes de Vallnord Pal-Arinsal aquest dissabte. Vallnord Pal Arinsal

Els residents a l’Alt Urgell, a partir d’aquest dilluns, poden pujar a Andorra. Podran passejar, anar de compres o menjar en un restaurant però, de moment, no pas esquiar. Les estacions mantindran, almenys els pròxims dies, la limitació exclusiva per a ciutadans del Principat. Tot i això, fonts del sector admeten que seria interessant poder fer l’excepció pels aficionats de la comarca veïna i que és probable que la petició es faci arribar a Govern en una de les reunions previstes la setmana vinent.

Andorra i l’Alt Urgell seran considerades des d’aquest dilluns una única unitat comarcal a efectes de mobilitat. Així ho va decidir divendres el Procicat. Això permetrà els ciutadans del Principat travessar la frontera cap al territori veí i viceversa. Ara bé, si algun resident a la Seu o als voltants preveia aprofitar per pujar a esquiar a Grandvalira o Vallnord, que sàpiga que, per ara, això no serà possible.

Les instal·lacions de la frontera del riu Runer.

Relacionat

La Generalitat accepta tornar a equiparar Andorra i l’Alt Urgell

Tots dos dominis han decidit mantenir la limitació d’accés existent, mitjançant la qual només poden fer ús de les instal·lacions aquelles persones que viuen a Andorra. La mesura, cal recordar, es va adoptar com a forma de garantir una certa “lleialtat” amb França, que entre les mesures per intentar frenar l’expansió del coronavirus, va decretar el tancament de les pistes. Es volia evitar que ciutadans gals vinguessin al Principat a esquiar, fet que podria generar malestar en les autoritats del país veí. De retruc, tampoc ho poden fer els espanyols.

Amb l’anunci de l’equiparació entre els dos territoris, per ara no hi haurà canvis. Fonts dels dos dominis esquiables consultades per Altaveu han indicat que, de moment, mantindran aquesta mesura, tot i reconèixer que no els aniria pas malament recuperar la possibilitat de tenir usuaris de la comarca catalana veïna. Cert, no seria pas un elevat nombre d’aficionats, però en l’actual situació qualsevol canvi que permeti un increment d’esquiadors, per petit que sigui, és benvingut.

Les mateixes fonts indiquen que, per ara, es vol mantenir l’acord assolit entre Ski Andorra i el Govern. Tot i això, es recorda que al llarg de la setmana vinent hi ha previstes noves reunions entre totes dues parts i s’admet que, molt probablement, s’aprofitarà per posar el tema sobre la taula. És a dir, es demanaria a l’executiu si suposaria un problema obrir una mica l’aixeta i permetre que residents de l’Alt Urgell també puguin fer ús de les pistes andorranes.

 

Comentaris (14)

Trending