Espot remarca que l’acord d’associació no obligarà a canviar la fiscalitat

Landry Riba defensa el format de les reunions, que han de permetre una “progressivitat” en l’assumpció dels continguts per part dels ciutadans

Espot, durant la reunió pública.
Espot, durant la reunió pública.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut deixar clar que l’acord d’associació amb la Unió Europea no comportarà en cap cas tocar la fiscalitat d’Andorra. Així ho ha remarcat davant els ciutadans assistents a la segona reunió pública celebrada aquest dimarts al vespre a la Valireta d’Encamp. El màxim responsable de l’executiu ha indicat que la prova d’aquesta realitat és que es mantindran les duanes, fet que no seria necessari si el Principat hagués d’adaptar el seu sistema impositiu a la comunitat.

En finalitzar l’acte, Espot, que ha afirmat sortir amb una “sensació molt positiva” de la primera reunió a què assitia –a la de Canillo no va poder arribar a temps per la suspensió del vol previst per tornar de París on havia assistit al funeral per Jacques Chirac-. Així, ha destacat tant “el tarannà didàctic” del secretari d’Estat pels Afers Europeus, Landry Riba, com les “preguntes pertinents” formulades pel públic, que van “al fons de les qüestions”.

Un dels dubtes expressats, justament, feia referència a la situació de les duanes i Espot l’ha aprofitat per treure pit a l’hora de recordar que altres formacions polítiques, durant la campanya electoral, havien assegurat que l’acord de negociació implicaria una pujada dels impostos a Andorra. “Crec que és l’ocasió d’explicar les coses com són: dèiem la veritat; la fiscalitat està exclosa, tot i que alguns candidats van defensar el contrari”, ha comentat, tot apuntant que “la prova és que mantenim les duanes i això rau en el fet que volem mantenir el diferencial fiscal”. Aquest aspecte, ha reiterat, és clau perquè “la nostra prosperitat es fonamenta en aquesta competitivitat”.

Sobre les reunions, ha avançat que la voluntat de Govern és que “els ciutadans arribin al futur referèndum amb ple coneixement de causa”. De fet, també ha assegurat que “això enforteix la nostra posició negociadora perquè podem anar davant la UE com a representants tant dels altres grups parlamentaris com de la ciutadania”.

Per la seva banda,Riba ha volgut defensar el format de les trobades, davant les crítiques rebudes per part de Progressistes-SDP. En primer lloc, ha deixat clar que en cap moment va criticar els antics ambaixadors quan va indicar que a la UE no es coneixia prou Europa. “Em referia al fet que aquesta setmana ens asseurem amb un equip negociador totalment nou i que, malgrat que s’hagin documentat, hem de tornar a explicar qui som, què pretenem i les nostres especificitats”, ha manifestat.

També ha justificat el perquè, al seu entendre, cal que aquesta primera ronda de trobades sigui, per ara, molt introductori. “La voluntat és que, d’aquí al referèndum, la ciutadania vagi integrant els continguts de l’acord. Ja volem que hi hagi aquesta progressivitat”, ha explicat.  

Comentaris (4)

Trending