Vistiplau provisional a l’estadi de l’FC Andorra a Prada de Moles, per a uns 6.000 espectadors

El comú valida la proposta presentada pel club, tot i que atorga sis mesos per presentar documentació addicional i complir una sèrie de requisits, per a una instal·lació amb un cost estimat de 26 milions, dels quals el comú aportaria 6

Representació del futur estadi a Prada de Moles.
Representació del futur estadi a Prada de Moles.

Prada de Moles es convertirà en un estadi de Primera. El comú d’Encamp ha donat el vistiplau a l’oferta presentada per l’FC Andorra per fer-se càrrec de la reforma i de la posterior gestió de la instal·lació, que s’ha de convertir en el camp de l’equip tricolor. L’adjudicació, però, és provisional. Per fer-la definitiva, el club haurà de complir una sèrie de condicions en els pròxims sis mesos, com ara presentar documentació addicional, un conveni amb el rugbi i garantir que si el projecte s’abandona abans de 15 anys, s’assumirà el retorn del préstec que hagi contractat el comú.

La de l’Andorra va ser l’única oferta presentada al concurs per a la concessió. Després de mesos d’anàlisi, el comú ha portat al ple l’adjudicació. Aquesta es tira endavant, però de forma provisional. En un termini màxim de sis mesos, el club haurà d’aportar tota una sèrie de documentació addicional, com ara un darrer pla de viabilitat o el projecte definitiu, però també assumir una sèrie de compromisos. És el cas de tenir un conveni amb la Federació de Rugbi i garantir que, si s’abandona el projecte abans de 15 anys, els responsables de la societat assumirien el retorn del préstec que hagués contret el comú per a la seva aportació.

La inversió prevista és de 26 milions d’euros. D’aquesta, la corporació n’assumirà sis. Justament, per afrontar-la, es preveu demanar aquest crèdit. Es tracta de la fórmula per “assegurar aquesta obligació de retorn”, segons ha explicat la cònsol major de la parròquia, Laura Mas. D’aquesta forma, es força que hi hagi un aval del projecte per part dels socis del club.

Estadi a banda, l’Andorra també haurà de construir i mantenir un camp de futbol proper a la zona on la FAF ha de construir les seves instal·lacions. Es calcula que aquest tindrà un cost d’un milió. A banda, el club haurà de fer-se càrrec del seu manteniment i del lloguer dels terrenys on estarà ubicat.

Interior del futur estadi de Prada de Moles.
Interior del futur estadi de Prada de Moles.

Hi haurà un cànon anual amb un valor de 14 milions d’euros al llarg de tota la concessió, tot i no es pagarà en diners sinó a través de cessió d’espais publicitaris, d’ús de la instal·lació per part de la corporació o assumpció del manteniment i del lloguer del camp d’entrenament. Aquesta despesa es computarà com a part del cànon marcat pel comú. No serà directament en diners sinó que es comptabilitzaran altres conceptes, com ara la cessió d’espais publicitaris, el dret d’ús de les instal·lacions o, també, aquestes despeses de funcionament de la instal·lació annexa. En total, es calcula que al llarg dels 35 anys inicials de concessió suposaria un valor de 14 milions d’euros.

A banda d’aportar part de la inversió, el comú també signarà un contracte d’esponsorització per sis temporades, amb publicitat d’Encamp a la samarreta i altres espais promocionals a l’estadi. En total, l’aportació seria d’un màxim de quatre milions.

Com s’ha dit, la concessió serà inicialment per 35 anys. Es pot, però, allargar. Un element clau per aquesta ampliació serà la que es considera segona fase del projecte, de la qual també el club haurà de presentar més documentació: la construcció d’un recinte per a diferents activitats. De fet, com ha remarcat Mas, la idea és que la instal·lació aporti “molt més que futbol”. I l’Andorra hauria aportat un pla d’activitats, tan esportives, com ara campus, com culturals que servirien per dinamitzar el poble. Entre aquestes darreres, concerts, convencions i esdeveniments amb ‘youtubers’ i esports electrònics.

Interior de l'estadi de Prada de Moles 2
Interior de l'estadi de Prada de Moles 2

S’estima que hi haurà un “impacte econòmic” important per a la parròquia. Només en l’àmbit futbolístic, aquest seria d’un milió anual si s’està a Segona Divisió. D’1,7 si s’aconsegueix arribar a la màxima categoria. “És un projecte que consolidarà el destí esportiu, amb un equipament de primer nivell i ens aportarà una gran imatge internacional i reactivació econòmica i social de la parròquia”, ha volgut destacar la cònsol.

Per tant, s’obre ara el termini de sis mesos perquè l’Andorra compleixi els requisits necessaris per transformar en definitiva aquesta adjudicació provisional. Mas, però, entén que “si poden, no els esgotaran”, ja que “hi ha una necessitat d’aquest equipament”. I és que, ha recordat, l’acord de LaLiga per poder jugar al Nacional és només per dues temporades. Per tant, el nou Prada de Moles hauria d’estar enllestit per a la campanya 2024-25.

L’adjudicació provisional ha estat aprovada tant per la majoria comunal com per la minoria d’Agrupament Encampadà. “Com a proposta i projecte, és molt interessant amb tot el que pot aportar al poble”, ha destacat la consellera d’aquesta formació, Esther Vidal. Des del PS, s’ha optat per l’abstenció, però no pas perquè no es comparteixi la iniciativa. Al contrari, segons David Rios “hi estem d’acord; és il·lusionant i pensem que pot aportar molt a Encamp”. El motiu són “els dubtes” que genera el fet no sigui definitiva. El cònsol menor, Jean Michel Rascagneres, ha defensat que “es fa per donar seguretat jurídica tant al club com al comú” i ha apuntat que es tracta d’una fórmula prevista a la legislació i validada pels assessors jurídics.

Interior de l'estadi de Prada de Moles 1
Interior de l'estadi de Prada de Moles 1

 

Comentaris (24)

Trending