Esports ‘estalvia’ en beques ARA gràcies a la retirada de Mimi Gutiérrez i de Lluís Marín

El ministeri preveu distribuir uns 291.000 euros entre 51 esportistes, a l’espera de les demandes d’alguns membres de la FAM que s’estan avaluant, a la vegada que segueix apostant per millorar i donar més servei al centre de tecnificació

Riva i Ruiz, durant la roda de premsa.
Riva i Ruiz, durant la roda de premsa. G. P.

Esports destinarà, de moment, uns 291.000 euros al programa de beques d’alt rendiment (ARA). La xifra suposa una davallada en comparació a la de l’anterior convocatòria, explicada principalment per l’estalvi que suposa la retirada de Mimi Gutiérrez i de Lluís Marín. En total, es beneficiaran 51 esportistes. Paral·lelament, des del Govern s’ha volgut treure pit del projecte d’ampliació i millora del centre de tecnificació d’Ordino, que continuarà els anys vinents amb la incorporació de nous serveis per als usuaris de les instal·lacions.

Des del ministeri, el secretari d’Estat d’Esports, Justo Ruiz, ha volgut deixar clar que “unilateralment no s’ha tret cap esportista per part del Govern”. En aquest sentit, ha indicat que, “si no hi són, és perquè s’han retirat o perquè les federacions no ho han demanat”. El primer seria el cas de Marín i Gutiérrez, que estaven a un programa elit que ara es queda únicament amb tres becats: Mònica Doria, Irineu Esteve i Joan Verdú. Els dos primers, amb 24.000 euros d’aportació estatal; el tercer, amb 18.000.

El programa elit queda únicament amb tres becats: Mònica Doria i Irineu Esteve (24.000 euros) i Joan Verdú (18-000)

Els ajuts, com ja és habitual, es divideixen en diversos programes. El de joves promeses es queda amb 10 becats, destacant l’entrada del motociclista Jordi Lestang i del ciclista Arnau Graslaub. Pel que fa al programa promeses, hi ha 31 integrants. Entre ells, s’incorporen els atletes Carlota Málaga i Pau Blasi i els esquiadors Bartumeu Gabriel i Xavi Cornella.

La xifra total que es destina, per ara, es queda en 291.456 euros, el que suposa una reducció em comparació als 317.426 de fa un any. Tot i això, tant Ruiz com la ministra, Sílvia Riva, han volgut indicar que la dada pot incrementar-se encara, perquè s’estan analitzant les demandes presentades per diferents esportistes de la Federació de Muntanyisme, sobretot tenint en compte els resultats de l’estiu. En total, les entitats han demanat beca per a 63 dels seus integrants i 48 de les peticions han estat acordades -s’han de sumar també els del programa elit-.

De cara al futur, Riva ha avançat la voluntat de fer un replantejament dels criteris de decisió, com ara l’edat. “Potser els hem de revisar, perquè cada cop els esportistes necessiten la beca més d’hora. Se’ns ha posat sobre la taula i ho hem de valorar, també amb les federacions”, ha apuntat.

Més enllà dels ajuts econòmics, el Govern també aposta per donar suport als esportistes del país a través de la millora de les instal·lacions. En aquest sentit s’emmarca el projecte de millora i ampliació del centre de tecnificació d’Ordino, que ha de continuar durant l’any vinent i fins al 2023. “Evolucionarà perquè és important que s’associï aquest espai al projecte de tecnificació”, ha comentat Riva. Enguany, s’ha habilitat un nou espai de gimnàs amb maquinària renovada i s’està acabant d’ultimar el menjador. També es busca un professional en preparació física per aquelles federacions que no en tenen a les seves plantilles. De cara als dos pròxims anys, el projecte també inclou habilitar espais de psicologia i medicina esportiva, una altra de fisioteràpia o una zona de recuperació.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending