Andorra aportaria 6 de cada 10 habitacions en la candidatura dels Jocs d’Hivern

L’informe tècnic ara fet públic, que ja evidenciava que no es comptava amb el Principat per organitzar cap prova, sí que deixa clar que el país seria essencial per garantir la capacitat d’allotjament

Els hotels del país serien essencials en la candidatura olimpica de Catalunya.
Els hotels del país serien essencials en la candidatura olimpica de Catalunya.

La candidatura de Jocs Barcelona-Pirineu tenia clar des de fa molts mesos, malgrat les declaracions fetes en la seva visita al país pel president de la Generalitat, Pere Aragonés, que no volien comptar amb Andorra per a cap prova esportiva. Ara bé, sí que constaten que el que sí que necessiten el Principat per poder disposar d’allotjament per a tota la comitiva olímpica, des d’esportistes a espectadors. De fet, més de la meitat de les habitacions que es consideren que estarien disponibles són d’establiments andorrans.

Quan el mandatari català va pujar al país el passat febrer va parlar de la necessitat de col·laboració. Amb les seves declaracions, malgrat la prudència, no va tancar del tot la porta a la possibilitat que alguna prova es fes al Principat. La realitat ha demostrat que aquesta opció no es volia, com s’ha constatat a l’acord tècnic validat pel Comitè Olímpic Espanyol (COE). Aquesta setmana, però, s’ha fet públic, després de mesos de confidencialitat, l’informe previ que es va efectuar a inicis del 2021. I ja llavors quedava clar que a Andorra no aniria cap competició.

Espot i Aragonés, durant la compareixença davant els mitjans.

Relacionat

Catalunya reobre la porta a Andorra pels Jocs d’hivern

El document, de més de 180 planes, fa unes 20 referències al Principat. La gran majoria d’elles, simplement per assenyalar-lo al mapa. Cap d’elles era per apuntar la possibilitat que algunes de les proves dels jocs s’hi celebrés en les instal·lacions andorranes, tot i l’experiència important acumulada els darrers anys en organització de grans esdeveniments esportius.

En canvi, sí que es reconeix que la col·laboració del Principat és essencial en un altre àmbit: la necessitat de disposar de prou allotjament per afrontar el moviment de persones que genera una cita olímpica d’hivern. Des d’esportistes a espectadors, sense oblidar membres de l’organització, mitjans de comunicació o voluntaris. En aquest sentit, les dades aportades en l’informe evidenciarien que l’èxit d’una hipotètica candidatura, sigui o no amb l’Aragó, dependria en gran manera que Andorra acceptés ser punt neuràlgic per albergar aquesta família olímpica.

L’informe xifra la capacitat d’allotjament de tot el Pirineu en 20.094 habitacions. D’aquestes, 11.891 es troben al Principat. És a dir, sis de cada deu. La resta es trobarien a les comarques catalanes, destacant les 1.288 de la Cerdanya o les 2.823 de la Vall d’Ara. A la resta de territoris, les possibilitats per albergar visitants olímpics són molt més limitades: Alt Urgell (742), Berguedà (371), Ripollès (409), Alta Ribagorça (872), Pallars Jussà (351) i Pallars Sobirà (1.347).

Espot saluda Aragonés en la visita oficial del president de la Generalitat a Andorra.

Relacionat

L’acord tècnic per la candidatura dels Jocs d’Hivern deixa Andorra sense cap prova

El document assegura que es tracta d’una “oferta d’allotjament suficient per satisfer les necessitats dels Jocs Olímpics d’Hivern”. Clar que aquesta afirmació difícilment es compliria si queden fora els establiments del Principat.

Una altra referència a Andorra és la que es fa quan es parla dels aeroports propers. Es destaca especialment el de la Seu d’Urgell. “És una ubicació excel·lent per l’aviació regional i corporativa”, s’assegura.

Per últim, també es considera que el Principat sí que podria participar en iniciatives paral·leles als Jocs. És el cas de l’Olimpíada Cultural. Aquesta hauria de servir per “promoure la candidatura i difondre els valors olímpics entre la ciutadania a Catalunya, Espanya, Andorra i eventualment França”, assenyalen els autors del document.

Comentaris (10)

Trending