Albert Llimós, guanyador del Premi Àlex Lliteras per exposar els abusos d’un exentrenador del Barça

L’accèssit s’ha donat al documental audiovisual ‘El cas CF REUS. Buscant el culpable’, publicat a les xarxes per tres estudiants de periodisme

El guanyador del premi, Albert Llimós.
El guanyador del premi, Albert Llimós. Pilar Candel

El reportatge ‘Vint anys d’abusos d’un exentrenador del Barça en una escola’, realitzat per Albert Llimós, ha estat el segon guanyador del Premi Àlex Lliteras. La segona edició del guardó ha valorat la fiscalització del poder i l’exposició d’un tema d’interès general, com són els abusos sexuals que va dur a terme Albert Benaiges, figura clau del futbol base, durant anys al centre on impartia classe. Així mateix, l’accèssit s’ha donat al documental audiovisual ‘El cas CF REUS. Buscant el culpable’, publicat a les xarxes per tres estudiants de periodisme.

Cinc mesos d’investigació i una feina titànica de converses amb els implicats s’han vist reconeguts amb els 4.000 euros que s’atorguen al guanyador del Premi Àlex Lliteras de periodisme esportiu. La idea va sorgir veient la denúncia d’un entrenador als Estats Units, “si passa allà, a Catalunya possiblement també”, ha indicat Llimós. Benaiges era una figura força reconeguda dintre del món del futbol, “tenia una aurèola d’admiració, i per això va durar tants anys de silenci”. Amb la publicació del Diari Ara, la impunitat es va trencar, i es van donar a conèixer gairebé un centenar de casos d’abús.

Com a periodista esportiu, Llimós coneixia personalment Benaiges. Dies abans de la publicació assegura que va tenir “una conversa d’aquestes complicades, a un bar que habitua a ser la meva segona oficina”. El periodista ha remarcat la importància d’aquest tipus de periodisme “és important, però jo no sóc jutge de la moral”. Sobretot, amb temes que han de ser denunciats, com els abusos sexuals, “que continuen passant, i continuen passant, i cal molt de treball”. Fa cinc anys que Llimós realitza aquest tipus de reportatges, “encara hi ha molt temor, son personatges poderosos, que tenen influència, però crec que poc a poc s’està trencant i crec que és gràcies al periodisme”.

Un reconeixement al periodisme esportiu

El fill d’Àlex Lliteras, Roger Lliteras, ha estat l’encarregat, conjuntament amb la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, d’anunciar el nom dels premiats. Durant el seu parlament, Lliteras ha destacat la importància del periodisme, que és una cosa que el seu pare “respirava”. Els tres guanyadors de l’accèssit, Andreu Rauet, Víctor Gómez i Adrià Tella també han reivindicat el paper de la professió, sobretot del vessant esportiu, “que està molt infravalorat”. Els estudiants van realitzar el seu documental durant el darrer curs dels seus estudis. D’altra banda, els responsables de la revista Panenka, Roger Xuriach i Marcel Beltrán han obert l’esdeveniment mostrant la seva forma de veure el futbol i, sobretot, el periodisme.

Etiquetes

Comentaris

Trending