Espanya homologarà l’aeroport de la Seu-Andorra a tot estirar el gener

Àngel Ros explica que les proves han estat molt positives i, fins i tot, s’ha aconseguit millor l’angle d’aproximació fet que permetrà que no sigui necessari fer adaptacions tecnològiques als aparells

-
-

L’homologació de l’aeroport d’Andorra-La Seu pot ser una realitat a finals de desembre o a inicis de gener. És llavors quan està prevista la reunió entre representants de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA) espanyola i dels ministeris de Defensa i de Foment que analitzaran les dades de les proves realitzades al setembre. Segons ha explicat a Altaveu l’ambaixador, Àngel Ros, els resultats han estat molt positius i, per tant, el vistiplau definitiu que ha de permetre que, ja a l’abril, la instal·lació albergui vols comercials no hauria de tenir cap problema per arribar. De fet un dels punts que s’ha aconseguit tancar és millorar l’angle d’aproximació a la pista, fet que evitarà que els avions que hi vulguin operar hagin de fer canvis tecnològics.

“Espero i mantinc que a l’abril funcionarà”, ha afirmat Ros, que entén que, a partir de l’autorització, el que tocarà és que tant la Generalitat com des d’Andorra “es vagi a vendre l’aeroport a les companyies aèries”. El diplomàtic ha explicat que les proves realitzades al setembre “han permès millorar sensiblement la trajectòria” amb què els aparells s’hauran d’aproximar, sempre fent servir “un sistema tecnològic i no pas visual” amb prou garanties de seguretat.

En concret, l’ambaixador espanyol comenta que, inicialment, hi havia “un problema” que era que “l’angle d’aterratge era alt”, de gairebé sis graus. En canvi, un cop realitzades les proves –en les quals hi ha col·laborat una consultora de Suïssa, país que ja té aquesta tecnologia en marxa des de fa temps-, “s’ha aconseguit tècnicament una trajectòria que ho col·loca a 4,4 graus”. Ros remarca que “és molt significatiu”, ja que “de 4,5 cap a baix no cal fer adaptacions tecnològiques als avions perquè hi puguin aterrar”. De fet, les proves van anar tan bé que “es van reservar tres dies i tot es va resoldre en dos”.

Amb aquests resultats a les mans, el diplomàtic remarca “el compromís del govern espanyol” per homologar la instal·lació. La reunió per tirar-ho endavant es farà a finals de desembre o inicis de gener. “El lògic”, apunta, “és seguir la planificació i que a l’abril estigui operatiu”. Així, Ros entén que “no hi ha cap raó perquè la conclusió no sigui positiva”.

Llavors, apunta, arribarà l’altra part de la feina: buscar empreses que vulgui operar a l’aeròdrom alturgellenc. “Es podrà oferir a les companyies. Sé, pel que he llegit, que responsables de la Generalitat diuen que ja s’està parlant i des d’Andorra, des dels sectors empresarials, també s’haurà de fer”, manifesta.

Amb el degut respecte a la independència d’Andorra, que “ha de decidir el que consideri oportú”, Ros no amaga que, un cop estigui en funcionament l’aeroport de la Seu, no acaba d’entendre el projecte per construir-ne un a l’interior del Principat. Així, posa en relleu que “la nostra feina és que el de baix funcioni” i manifesta que sí és així, el país tindrà “les necessitats cobertes”. Per això, apunta que “les infraestructures aeroportuàries són incòmodes i tenen afectacions” i, per tant, deixa caure que “si un altre país t’ho resol al costat...”



El tren, “una excel·lent iniciativa”

Sobre la possibilitat de fer arribar el tren a Andorra, Àngel Ros, que deixa clar que no coneix en profunditat els projectes que s’han presentat, sí que ha manifestat que seria “una excel·lent iniciativa”. I és que, com remarca, “les comunicacions per via fèrria són el futur”, especialment en un moment en què “el discurs dominant és la sostenibilitat”, fet que fa que el ferrocarril “passi a ser prioritari respecte a altres mitjans”. En aquest sentit, Ros recorda que a inicis del segle XX es parlava de fer arribar l’actual línia de la Pobla de Segur fins a Sent Gironç, a França. “Tant de bo s’hagués continuat”, indica.

Comentaris (2)

Trending