Espanya demana a la Justícia andorrana informació bancària d'implicats en el 'cas 3%'

Comentaris

Espanya demana a la Justícia andorrana informació bancària d\'implicats en el \'cas 3%\'
Espanya demana a la Justícia andorrana informació bancària d\'implicats en el \'cas 3%\'

Les autoritats judicials espanyoles pretenen saber quins comptes o dipòsits bancaris tenen o han tingut al Principat una quinzena d’imputats pel cas del 3%. L’afer afecta diversos ajuntaments catalans especialment controlats per Convergència i Unió (CiU). Aquests ajuntaments feien adjudicacions d’obra pública a empresaris afins a la formació i, a canvi, suposadament, les empreses feien unes donacions econòmiques a fundacions o organismes propers a CiU. En la majoria d’ocasions, la donació equivalia al 3% de l’adjudicació realitzada, que en alguns casos ja comportaven en el preu incorporada la donació que després es faria.

Segons que ha anunciat avui la Cadena SER, a petició dels fiscals anticorrupció Fernando Bermejo i José Grinda, que fa unes quantes setmanes que van ser al Principat, el jutge que instrueix la causa -el titular del jutjat d’instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch- hauria promogut una comissió rogatòria que ha d’arribar a la Justícia andorrana i on se li demana que reclami dels bancs del Principat i altres entitats financeres els compte o dipòsits que tinguin obert o que haguessin tingut oberts -la informació que se sol·licita inclou també moviments ja realitzats o comptes o dipòsits cancel·lats- diversos dels investigats.

Segons la SER, d’entre les persones que es vol saber si tenien comptes a Andorra on haurien pogut haver amagat diners procedents de la corrupció del 3% hi hauria el tresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Andreu Viloca; del número dos de l’empresa pública Infraestructures de Catalunya, Josep Antoni Rosell; del conseller delegat de Copisa, Xavier Tauler; o de l’empresari Jordi Sumarroca. El cas de les comissions procedents de l’obra pública catalana fa temps que cueja. Just des que el llavors líder del PSC, i posteriorment president de la Generalitat, Pasqual Maragall, en seu parlamentària va deixar anar una frase que acabaria sent lapidària. “Vostès tenen un problema i es diu 3%”, va deixar anar dirigint-se als representants i dirigents de CiU que hi havia a la sala.

D’entre les persones sobre les quals les autoritats judicials espanyoles també sol·liciten “informació bancària de qualsevol tipus i en qualsevol suport” hi hauria els detinguts en l’operació judicialpolicial denominada ‘Petrum III’. Entre ells, l’empresari i màxim responsable del Grup Soler, Jordi Soler (a la fotografia el dia que va ser detingut), que hauria donat 590.000 euros a les fundacions de CDC. També el directriu d’una altra constructora, Oproler, investigada, Sergi Lerma; el directiu d’una filial d’ACS, la firma Urbaser, Jordi Duran, del qual s’investiga una concessió per un valor de 20 milions d’euros a Olot. Segons la SER, també s’hauria demanat informació de l’administrador de Rogasa, Juan Luis Romero; del soci de Tec Cuatro Antonio García Bragado; o del directiu de la constructora Enseñat i Roca Josep Bassols.

Comentaris

Trending