Espanya celebra les reformes d'Andorra "en sectors de gran interès com el bancari"

Comentaris

Espanya celebra les reformes d\'Andorra \"en sectors de gran interès com el bancari\"
Espanya celebra les reformes d\'Andorra \"en sectors de gran interès com el bancari\"

Les reformes en matèria financera i la col·laboració en educació han estat dues de les qüestions que han servit al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i al seu homòleg espanyol, Alfonso Dastis, per poder repassar les “intenses” relacions bilaterals entre tots dos estats. Espanya hauria felicitat Andorra per les reformes que ha dut a terme “en sectors de gran interès com el bancari”. Saboya i Dastis haurien parlat del suport que el Principat pot rebre del seu veí del sud en les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea i també haurien aplanat el camí per una prompta reunió que mantindran el president espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de Govern, Toni Martí.

La trobada entre Saboya i Dastis s’ha dut a terme en el marc d’un dinar de treball celebrat al palau de Viana, a Madrid, seu oficial i de representació del ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació espanyol. La reunió s’ha produït, justament, enmig d’un nou cop judicial contra l’entorn sobiranista català i de l’expresident de la Generalitat Artur Mas. Una acció contra el denominat ‘cas 3%’ que té algunes derivades al Principat. També el mateix dia que ha transcendit que els cosins ordinencs Pierre i Josep Duró hauran de declarar dijous de la setmana que ve a la Batllia, per videoconferència, formalment davant el jutge de l’Audiència nacional espanyola José de la Mata, que entre moltes altres coses investiga els negocis que suposadament el fill gran dels Pujol Ferrusola feia al Gabon. De la Mata vol conèixer de primera mà la relació entre els Duró i Jordi Pujol júnior, atès que considera els primers testaferros del segon en el país africà.

Però tornant d’Àfrica a Madrid, els dos ministres han repassat les relacions “molt fluïdes, intenses i positives” entre totes dues parts segons que ha destacat el cantó espanyol. De fet, pel costat andorrà gairebé s’han usat els mateixos termes. Els uns i els altres s’han expressat a través de comunicats. En tots dos casos s’ha posat l’accent en la col·laboració que hi ha, per exemple, entre Andorra i Espanya en relació a la intenció del Principat en fer un pas de gegant en l’acostament a Europa. Per a Andorra és important, també, que es parli de l’aeroport de la Seu, que des de Madrid no se cita. Tampoc ha fet referència l’equip de Dastis a la propera reunió entre Martí i Rajoy que, formalment, tindria la mateixa voluntat d’aprofundir en les bones relacions entre tots dos països i en mirar de trobar suport per l’acord d’associació amb la UE. Des de Barcelona, però, se’n fa una altra lectura: Rajoy busca aliats ‘contra’ l’onada independentista catalana.

Sia com vulgui, segons Madrid, Dastis i Saboya han valorat les reformes que ha adoptat Andorra “en sectors de gran interès com el bancari” (Espanya està encantada amb la nova llei d’intercanvi automàtic de dades fiscals, que està fent aflorar una bona quantitat de diners que, refugiats al Principat, ara tornen a l’Estat espanyol tot sovint passant per la regularització amb recàrrecs sucoses inclosos de l’Agència Tributària del país veí) i han mostrat interès per a noves col·laboracions en matèria educativa.

En el comunicat emès des de Prat de la Creu, s’ha remarcat el fet que, en l’àmbit multilateral, s’hagi fet un balanç del període d'Espanya com a membre del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i s'ha destacat el copatrocini de diverses resolucions impulsades per Espanya durant l’exercici de la seva presidència. Així mateix s’ha posat en valor l’aprofundiment en les relacions amb l’espai iberoamericà, destacant l'organització a Andorra de la reunió sectorial de ministres d’educació iberoamericans el proppassat mes de setembre.  

La delegació espanyola l’ha encapçalat el ministre d’Afers Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, a qui acompanyaven l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; el director general de Coordinació de Polítiques Comunes i Afers Generals de la UE, Alejandro Abellán; el director general de Relacions Econòmiques Internacionals, Javier Sangro, el sotsdirector general de països candidats, països de l’EEE i altres països europeus, Jesús Santos; i el vocal assessor del gabinet del ministre, Bruno García Dobarco. En la delegació andorrana, han acompanyat al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, l’ambaixador d’Andorra a Espanya, Jaume Gaytán, i la primera secretària de l’ambaixada d’Andorra a Espanya, Montserrat Gessé.

Comentaris

Trending