Les mesures d’estalvi energètic no prohibeixen les cortines d’aire calent dels comerços

(AMB DOCUMENT DEL DECRET) Els clients dels hotels que usin sistemes calefactors elèctrics, que són els únics afectats per les limitacions, podran regular la temperatura de les habitacions al seu gust però se’ls haurà d’informar que estaria bé que es fixés a 20 graus

Un establiment a l'eix comercial amb la porta oberta i una cortina d'aire activada.
Un establiment a l'eix comercial amb la porta oberta i una cortina d'aire activada.

El decret de mesures d’estalvi d’electricitat no prohibiran en cap cas l’ús de cortines d’aires calent que alguns establiments comercials del país usen de forma habitual i que llancen clarament energia cap a l’exterior. L’únic que s’exigeix a aquests comerços, com a la resta d’establiments i centres comercials, és que la temperatura a l’interior dels locals sigui de 20 graus, que és la temperatura que s’imposa per aquells centres d’activitat comercial o laboral que usin sistemes calefactors elèctrics.

Així ho ha indicat el secretari d’Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, que ha presentat el reglament que imposa obligacions al sector econòmic del Principat. Comerços i hoteleria, especialment, van demanar a l’administració que les mesures es posessin per escrit per tal d’evitar que uns complissin i altres no ho fessin. Rossell ha indicat que “les mesures que fins ara eren voluntàries passaran ara a ser d’obligat compliment”. La durada de vigència prevista del decret és de dos mesos, encara que es pot prorrogar.

El termostat s'haurà de situar aquest hivern en 20 graus.

Relacionat

Hotels, botigues i llocs de treball a 20 graus aquest hivern i calefactors individuals prohibits

Les mesures exposades per Rossell són essència les que ja va avançar l’Altaveu, i que regulen des de la temperatura a qüestions d’ordre lumínic. Com també ha publicat aquest digital aquest dimarts, les mesures només afecten les instal·lacions que usen energia elèctrica, amb la qual cosa aquells establiments que tenen calefaccions amb sistemes diferents a l’electricitat no es veuen afectats per les mesures que el consell de ministres ha acordat aquest dimecres.

El secretari d’Estat ha indicat que la temperatura de consigna, els 20 graus, són per els espais o zones “de concurrència pública”. Però que, evidentment, per aquells establiments que tenen el regulador de temperatura individualitzada no es pot imposar una obligació global. És a dir els clients dels hotels podran regular a les seves habitacions la temperatura que escaigui, encara que l’establiment els haurà de “demanar” que es reguli als 20 graus informant de quins són els paràmetres legals al Principat i deixant clar que la voluntat de l’establiment és complir amb la norma.

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, aquesta tarda a Escaldes.

Relacionat

Les mesures d’estalvi energètic obligatori només afectaran establiments i instal·lacions elèctriques

El decret deixa clar que sempre que es pugui funcionar amb claror natural no es pot posar en marxa la il·luminació artificial o que la decoració lumínica nadalenca no es pot allargar més enllà del 15 de gener tenint en compte que els llums s’han de tancar a les 10 de la nit. Els rètols dels establiments s’han d’apagar quan acabi la jornada i només els hotels poden deixar encesos els indicadors principals en tan què element d’informació.

PREU DE L’ENERGIA

En el decret també s’hi fixa el preu amb què es compensa la injecció a la xarxa pública energètica, la de FEDA, de l’energia produïda a través de les plaques fotovoltaiques. Rossell i també el ministre de Finances i portaveu governamental, Eric Jover, han explicat que el preu es manté en la xifra actual de 0,01104 euros per kilowatt injectat. És el mateix preu que s’abona fins ara i que, els dos dirigents polítics han destacat que permet amortitzar la inversió feta pels titulars de les plaques.

Un establiment a l'eix comercial amb la porta oberta i una cortina d'aire activada.

Relacionat

Clam a les grans cadenes comercials del país perquè donin exemple amb la contenció energètica

El titular de Finances ha explicat que malgrat que es podia pensar que en el context de preus a l’alça, no s’ha volgut incrementar la compensació que abona FEDA perquè “el que no es volia era que una inversió que ja era rendible es convertís en extremadament rendible”. Com que es considera que qui va fer la instal·lació, al seu dia, ja va fer els càlculs necessaris, doncs es manté la tarifa indicada.

Jover ha explicat que s’ha passat els darrers temps de 28 instal·lacions fotovoltaiques a 305. “La ciutadania ja aposta per aquestes energies renovables”, ha afirmat el titular ministerial, que hi ha afegit que amb les instal·lacions actuals ja s’obté més d’un 2% de l’energia consumida i un 10% de la produïda al Principat. Segons el portaveu governamental, el percentatge “comença a ser molt destacat”.

Etiquetes

Comentaris (21)

Trending