FEDA manté que les distribuïdores locals estaven al corrent que s’actualitzarien els trams de compra

L’operadora estatal s’estima més no entrar en el debat de quin increment suposen els canvis derivats de les decisions de Red Eléctrica espanyola en el cost de l’energia a les companyies parroquials i deixa clar que, per ara, no afecta al consumidor final

Seu central de FEDA.
Seu central de FEDA.

Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) assegura que les distribuïdores parroquials estaven al corrent que a final d’any s’actualitzarien els trams horaris en què les companyies locals, en funció de l’any, han d’adquirir l’energia a l’operadora estatal. FEDA manté que no és res més que una translació a Mútua Elèctrica de Sant Julià, a Sercensa o a Nord Andorrà dels canvis al seu dia aplicats a FEDA per l’espanyola Red Eléctrica.

Fa molts mesos que la companyia espanyola va canviar els trams horaris i, en conseqüència, va encarir el preu de l’energia que adquireix FEDA. En aquell moment s’haurien pogut actualitzar els paràmetres però no es va fer perquè el costum és fer-ho a final d’any. “Però sempre se’ls ha informat que es faria aquest canvi”, han assegurat les fonts oficials de FEDA consultades. Per tant, lamenta FEDA que les distribuïdores parroquials puguin assegurar que els canvis els han agafat per sorpresa i que això els encareix el preu de compra de l’energia quan suposadament -cosa que FEDA nega- se’ls hauria dit que no seria així.

Sala de màquines de la Central de FEDA

Relacionat

Les distribuïdores parroquials parteixen peres amb FEDA per l’augment encobert del preu de l’energia

L’operadora estatal assegura “no entrarà en aquest debat”, el de si amb l’actualització dels trams horaris ara el cost per a les companyies locals és un 3% més car, un 3,5% o quant. FEDA no nega que l'actualització suposa un increment. Però no entra a quantificar-lo. “No és aquest el debat. No hi ha res més que el fet que s’actualitzen unes taules” perquè el venedor primari així ho ha fet. I prou que ha assumit FEDA, que està acabant d’afinar els números per saber quant li ha costat el decalatge que no ha repercutit ni al consumidor ni a les mútues. Seran entre 8 i 10 milions d’euros el 2021.

De moment, i com en el cas de FEDA, les distribuïdores parroquials no poden traspassar al consumidor l’increment de preus. No es descarta que més aviat que tard hi hagi una repercussió al client últim. Però durant tots aquests mesos de comú acord entre el Govern i FEDA es va decidir “no afectar el ciutadà en un moment ja de per sí complicat per a ell”.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending