Les distribuïdores parroquials parteixen peres amb FEDA per l’augment encobert del preu de l’energia

La decisió de Govern de no repercutir a la ciutadania aquest hivern l’increment del cost de l’electricitat només obeeix a una raó: que l’IPC del 2021 no es disparés encara més

Sala de màquines de la Central de FEDA
Sala de màquines de la Central de FEDA FEDA

La bona relació que mantenien les distribuïdores d’energia parroquials -Mútua Elèctrica de Sant Julià, Nord Andorra i Sercensa- amb Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) s’ha malmès. La culpa la té un increment encobert que la parapública estatal ha imposat en els preus que han de pagar les companyies locals per adquirir l’energia. L’encariment tarifari que està fent estralls en els països de l’entorn, especialment a Espanya, i que per ara s’ha contingut al Principat també està generant molts dificultats i traves.

El malestar de les energètiques parroquials ve d’una reunió de fa un parell de setmanes amb els màxims responsables polítics i tècnics de FEDA. Això és, la ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, el director de l’Oficina Climàtica, Carles Miquel, i el director general de FEDA, Albert Moles. En aquella trobada, segons fonts properes als assistents, els representants de la companyia estatal van anunciar que havien declinat no aplicar l’encariment lineal del preu de compra-venda que havien anunciat a les distribuïdores parroquials, i que havia de ser del 10%.

Imatge de la central de FEDA.

Relacionat

FEDA ha destinat 8 milions per al sobrecost en la compra d’electricitat

Les companyies locals ja havien estat advertides que se’ls apujaria l’energia i que, alhora, ells no podrien repercutir aquest increment als clients, als usuaris, als ciutadans. Després de tractar la qüestió, es va acordar que no hi hauria cap increment i que FEDA, una vegada més, assumiria el cost i el desgast de tot plegat, que durant el 2021 ha suposat uns 8 milions d’euros. El problema va venir poc després. Només anunciar els presidents de les companyies parroquials que no hi hauria canvis, els responsables tècnics van rebre una notificació amb canvis en els preus dels trams horaris de compra.

Hi ha sis trams horaris en funció de l’època de l’any. Són trams fixos. Les distribuïdores parroquials no poden escollir d’aquí i d’allà. S’han de cenyir, segons les fonts, al que dicta FEDA. I la nova planificació acaba comportant un increment de preus de l’ordre del 3 al 3,5%. Cert que aquest percentatge és molt inferior al 10%, però el que hauria indignat les empreses parroquials seria el fet d’haver-se sentit enganyats i, per tant, segons les fonts consultades, s’hauria trencat la confiança existent.

COSTOS I IPC

Durant la trobada hauria quedat clara la motivació real que ha portat FEDA, que de fet és el Govern, a no traslladar a la població l’encariment de l’energia. La raó és una de sola: el cost de l’electricitat és un dels components que més impacte tenen en el cost de la vida, en el càlcul de l’índex de preus al consum (IPC). I vist que aquest indicador és relativament pervers al Principat -només s’aplica en els salaris dels funcionaris però, en canvi, repercuteix en la immensa majoria de lloguers, per exemple, a no ser que hi hagi congelacions- es volia evitar un efecte contraproduent.

Les tarifes de l'electricitat tenen una forta incidència en l'increment de preus.

Relacionat

Govern i FEDA deixen la porta oberta a pujar les tarifes elèctriques després de l’hivern

D’aquí que s’anunciés que no es repercutiria l’increment del cost de l’energia a les tarifes dels clients… però s’acabés matisant que aquesta no repercussió només es garantia durant l’hivern. En efecte, si ja es considera prou elevat el 3,3% amb el qual inicialment s’ha tancat l’IPC del 2021, en funció del grau d’encariment de les tarifes energètiques, el cost de la vida hauria pogut disparar-se molt més, amb les conseqüències que això podria tenir.

Però el cert és que tant Govern com FEDA sí que tenen intenció d’apujar les tarifes els propers mesos. I aquí és quan s’ha fet notar que s’espera que llavors els costos generals es mantindran estables o fins i tot podrien començar a remetre. I que no s’acabarà d’entendre que si durant el moment àlgid de l’encariment no s’ha repercutit l’alça dels costos en les tarifes, perquè en un moment ja no expansiu llavors sí que es traslladarà al consumidor final l’increment de preu.

Comentaris (7)

Trending