FEDA inverteix 18 milions en la nova línia elèctrica Encamp – Grau Roig

Els treballs es portaran a terme durant dos anys i mig i substituiran la instal·lació actual, duplicant la capacitat i reduint l’impacte visual

Una torre de la línia elèctrica actual
Una torre de la línia elèctrica actual Pilar Candel

FEDA substituirà la línia elèctrica actual que va des d’Encamp fins a Grau Roig amb una de nova que permetrà duplicar o, fins i tot, triplicar la capacitat de transport d’energia. L’entitat ha destinat fins a 18 milions d’euros per als treballs del nou cablejat i les noves torres, que es portaran a terme en dos anys i mig aproximadament, quedant enllestit al 2023. Aquestes noves infraestructures, pel plantejament i la distribució, suposaran un menor impacte visual a la muntanya.

Aquesta és una de les línies elèctriques més antigues actualment, el que suposa que la seva capacitat de distribució sigui inferior. Amb la seva substitució pel nou cablejat, que es farà de manera simultània mantenint l’actual per no ocasionar problemes, aquest punt feble es deixarà enrere. Albert Moles, director general de FEDA, ha explicat que aquesta nova xarxa “consolidarà el nostre model d’equilibri de compra entre Espanya i França, amb un balanceig dels costos i la competitivitat”.

Bàsicament, la línia actual corria el perill de veure superada la seva capacitat, el que limitava la variació de compra quan els preus pujaven, amb la nova instal·lació, aquest hàndicap es deixarà enrere. “Ens dóna garantia per donar el nostre subministrament i, a més, ens permet absorbir energies renovables i facilitar la transició”, ha apuntat Moles. Respecte a la reducció de la factura elèctrica, el director general ha apuntat que “potser no es redueixi, però sí que es mantindrà”.

Marc Calvet, director d’enginyeria de FEDA ha explicat que aquesta línia “reemplaçarà l’actual, amb una integració paisatgística en la qual hem fet unes inversions molt importants per fer estudis de fauna, d’integració, florística... Hem dedicat mitjans a treballs silvícoles i utilitzarem sistemes de digitalització per fer una tala selectiva”. La nova instal·lació tindrà menys torres com que els cables podran tenir una major tensió, “visualment l’usuari no notarà un gran canvi”, ha apuntat Calvet.

La llargada d’aquesta nova línia serà de 17,5 quilòmetres i comptarà amb 69 pilones, que són menys que en l’actual. L’altura de les torres també serà inferior, i permetrà que el cablejat es pugui tensar més i, per tant, reduir-ne el nombre i l’impacte visual i ambiental. Una vegada ja estiguin els treballs enllestits, a meitat del 2023, es retirarà la instal·lació actual i deixarà de funcionar. El sistema informàtic al qual ha fet referència Calvet ha permès definir com quedarà el terreny i, sobretot, una tala acurada per minimitzar l’afectació. Per poder tenir les dades adequades, tindrà en compte l’alçada dels arbres, el diàmetre dels troncs i la tipologia de vegetació.

El projecte ha estat adjudicat a l’empresa EIFFAGE, que tindrà el suport d’entitats andorranes com Progec, Tot boscos i Euroconsult, que assumiran prop del 40% de l’import adjudicat. El pressupost de 18 milions d’euros inclou les obres de construcció i la retirada de la línia actual, un cop quedi en desús. Els treballs es posaran en marxa aquest mateix estiu, encara per definir la data.

Per últim, Moles també ha fet referència als actuals projectes d’energia sostenible que es tenen en marxa des de FEDA i que, una vegada finalitzats, podrien servir per abastir aquesta nova línia. En primer lloc, ha assegurat que per al parc fotovoltaic s’està buscant proveïdor i que s’espera que les obres durin un any, aproximadament. D’altra banda, Moles ha afirmat que en sis mesos es tindrà el projecte del parc eòlic definit i que també s’espera que en un any se li pugui donar forma.

Etiquetes

Comentaris

Trending