FEDA Ecoterm treu pit amb la xarxa de calor de biomassa que promou al Pas

El projecte té un cost d’onze milions d’euros i permetria acabar amb els problemes de fuites de gasoil que històricament hi ha hagut a la localitat fronterera

Jordi Travé durant l'exposició de la seva ponència.
Jordi Travé durant l'exposició de la seva ponència. sac

Si d’una cosa estan orgullosos els responsables de FEDA Ecoterm és del projecte de xarxa de calor amb biomassa amb què està treballant al Pas de la Casa. Segons el gerent de l’esmentada divisió de l’operadora energètica, Jordi Travé, aquesta iniciativa, amb un cost estimat de ni més ni menys que onze milions d’euros, és “molt interessant”.

Travé s’ha referit a les xarxes de calor per a l’aprofitament energètic de la biomassa en la ponència que ha fet en el marc de la Diada andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu que se celebra aquest dissabte a Prada de Conflent. Segons el director gerent de FEDA Ecoterm, “aquest projecte és especialment interessant perquè permetrà subministrar calor a tots els edificis del Pas de la Casa”.

El projecte “té sentit especialment per les especificitats del Pas de la Casa: és un lloc molt fred i on històricament s’han anat repetint problemes de fuites de gasoil”. L’esmentada xarxa, que demanda una alta inversió financera i que amb el temps caldrà veure si realment funciona, permetria “substituir aquests sistemes antics i convertir tot el sistema de calefacció del Pas de la Casa en un de renovable”.

La del Pas seria la quarta xarxa de calor actualment projectada per FEDA al Principat. Algunes ja estan en funcionament i altres s’estan ultimant. ”Al 2016 vam posar en funcionament la primera central de cogeneració que abasteix de calor Soldeu i el Tarter; al 2019 vam engegar la xarxa de calor d’Andorra la Vella, que parteix del centre de tractament de residus i valoritza una calor residual que fins ara no es feia servir, i ara acabem d’engegar el projecte per fer una xarxa de fred i calor a Escaldes-Engordany”.

La xarxa escaldenca, segons que consta en la ponència de Travé, “ens permetrà oferir una alternativa per a totes les noves edificacions a la calefacció individual dependent de l’electricitat, fet que farà reduir la demanda elèctrica de forma considerable”.

Comentaris (7)

Trending