Les estacions treballen en mètodes de producció pròpia per fomentar l’estalvi energètic

El Govern ha signat un conveni amb hotelers i comerciants on s’estableixen les pautes a seguir que, de moment, no seran d’obligat compliment, però ho podrien arribar a ser si no s’assoleix l’objectiu del 15% establert

Moment de la signatura del conveni.
Moment de la signatura del conveni.

El Govern ha signat aquest dimarts el conveni que estableix la col·laboració entre el sector hoteler i comercial per delimitar i confirmar les mesures per a l’estalvi energètic als diferents establiments. Així mateix, s’ha començat a delimitar quines seran les pautes que hauran de seguir les estacions d’esquí, un dels grans consumidors del país. Pel seu compte, d’altra banda, s’ha especificat que treballen en mètodes de producció pròpia per disminuir la quantitat que es fa servir de FEDA.

Les mesures que hauran de seguir les estacions d’esquí seran molt tècniques. Així ho ha assenyalat la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, durant la signatura del conveni amb els diferents actors hotelers i comercials. Una de les accions que des dels diferents dominis ja s’està treballant és en la implementació de mètodes de producció pròpia d’energia. El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, ha explicat que el que es vol és buscar alternatives per ser més independents i poder reduir així l’impacte de la ‘tarifada’ i, a més, ajudar a assolir l’objectiu del 15%.

Pel que fa a certes mesures que s’implementaran als dominis, Cadena ha destacat el fet d’aturar els ginys en moments on hi hagi menor afluència de gent, o tancar parts de l’estació que no s’estiguin fent servir. Així mateix, Calvó ha remarcat que s’implantaran accions amb les temperatures dels diferents espais i, també, directament sobre la producció de neu. Però, principalment, l’esforç que s’està fent des de les estacions és la recerca de formes de generar un autoconsum. De fet, Calvó ha explicat que es va fer una petició per part de les entitats i que s’ha inclòs una disposició a la llei de mesures urgents que permet actualitzar el reglament actual en aquest sentit, “esperem poder aprovar-lo i fer-ho més fàcil per a les estacions”.

Conveni amb comerciants i hotelers

Aquest dimarts, principalment, el que s’ha fet ha estat signat un conveni entre el Govern i els diferents actors econòmics. Concretament, amb l’associació d’empreses d’allotjaments turístics, amb la Cambra de Comerç, la Unió Hotelera (UHA), Autèntics Hotels i la CEA. Calvó ha remarcat que són els primers a firmar aquest acord per assolir el 15% de l’estalvi energètic, “que és un acte de responsabilitat col·lectiva”. Les mesures, que es van explicar el passat dimarts, quan es va anunciar la nova ‘tarifada’, són molt concretes, però no seran, de moment, d’obligat compliment.

Un radiador amb el seu termostat.

Relacionat

Ajut de 150 euros per a les llars vulnerables perquè puguin engegar la calefacció

Josep Maria Mas, president de la Cambra, ha remarcat que moltes empreses ja estan portant a terme diferents accions pel seu compte i que se sumen a les mesures que, en certa manera, s’imposen des del Govern. Com a tall d’exemple, hi ha una gran important del sector empresarial que no posarà enllumenat de Nadal, tot i poder-ho fer en un horari reduït, i que ha optat per, simplement, tenir decoració. Pel que fa al sector hoteler i d’allotjaments, s’està treballant amb els diferents establiments per transmetre les mesures i també asseguren que s’ha començat a treballar abans de la signatura.

Cadena, per la seva banda, i sent l’únic que ha signat el conveni en solitari, ha explicat que “més enllà que pugui ser obligatori en algun moment, encoratgem a les empreses perquè comencin amb aquest estalvi des d’avui mateix”. Malgrat això, ha assenyalat que hi haurà alguns establiments que ho tindran força complicat per poder reduir el seu consum energètic, com aquells que compten amb frigorífics, “ells notaran sí o sí l’augment de tarifes”.

Per poder fer un seguiment de la implementació d’aquestes mesures i, encara més important, de si estan tenint l’efecte esperat, es crearà una taula de treball amb tots els actors implicats

Per poder fer un seguiment de la implementació d’aquestes mesures i, encara més important, de si estan tenint l’efecte esperat, es crearà una taula de treball amb tots els actors implicats. De forma quinzenal o mensual, encara per determinar, es faran trobades per poder observar amb exhaustivitat si els establiments estan seguint les pautes. Actualment, el text del projecte de llei que hauria d’emparar l’obligatorietat d’aquestes mesures està en esborrany, i les pròximes setmanes s’hauria de presentar.

Aquest marc legal hauria de servir, principalment, per si en algun moment cal fer les mesures, que ara són més aviat recomanacions, obligatòries. Calvó ha assenyalat que així és com s’enduririen les pautes que s’han establert actualment i que ja són, de per si, molt concretes. Així mateix, i com és habitual en aquests textos, també es contemplaran sancions en cas d’incompliment. De moment, però, s’espera que els establiments s’adhereixin a la causa sense ser necessari aquest extrem. De fet, Calvó ha explicat que el conveni, on estan contemplades totes les mesures, està penjat a la web i que les empreses se’l poden descarregar i fer-lo servir per ser més curosos amb la seva implementació.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending