Ajut de 150 euros per a les llars vulnerables perquè puguin engegar la calefacció

Per a les empreses s’ha creat un conveni que contindrà mesures obligatòries que s’hauran d’aplicar a tot el sector privat i que es vehicularà a través d’un text legal

Un radiador amb el seu termostat.
Un radiador amb el seu termostat.

El Govern ha anunciat aquest dimarts diverses mesures que s’aplicaran a tots els sectors, tant públics com privats, i diferents recomanacions per a la ciutadania en general. Així mateix, i per poder compensar la tarifada del 8% que s’ha aplicat, s’ha creat un ajut de 150 euros per a les llars vulnerables. De fet, serà per a aquelles que compleixin la condició de tenir unes rendes inferiors a 1,3 vegades el LECS. Així mateix, per al sector privat s’han creat mesures obligatòries específiques que es vehicularan a través d’un nou text legal.

En contraposició de l’augment de la llum d’un 8% el Govern ha creat un ajut a la calefacció per tal d’acompanyar a la ciutadania. Es preveu que aquelles llars que tinguin unes rendes inferiors a 1,3 vegades el LECS puguin rebre fins a 150 euros. Es contemplen quatre tipus de llar diferents, amb rendes màximes per tal de poder calcular el LECS. Per a una unifamiliar, es tractaria de 1.561,56 euros, per a una monoparental amb un fill menor de 14 anys, 2.342,34 euros, per a un matrimoni, 2.654,65 euros i per a un matrimoni amb un fill menor de 14 anys i un major de 14 anys, 4.528,52 euros. Aproximadament, es calcula que seran unes 10.000 llars les que es podran beneficiar, que es corresponen al 40% de la població.

El Govern també incrementa  la devolució parcial de l'impost especial als hidrocarburs de 3.000  a 8.000 litres. S'inclouen els vehicles destinats al servei de taxi, els destinats al transport de mercaderies amb un pes total amb càrrega igual o superior a 3.500 kg i inferior a 7.500 kg, i els especials autopropulsats que consumeixen gasoil de locomoció. Aquesta mesura afecta uns 1.000 vehicles. Es posposa l’aplicació de la taxa verda prevista per al 2023 per els gasoils de calefacció, fins al 2024.

La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant l'anunci.

Relacionat

La nova ‘tarifada’ puja la llum un 8% a les llars i un 17% a les empreses

Pel que fa al sector privat, conjuntament amb els representants (Confederació Empresarial, Empresa Familiar Andorrana o Unió Hotelera, entre altres) s’ha creat un conveni que conté mesures d’aplicació obligatòria de cara a poder arribar a un 15% d’estalvi energètic. En un inici, segons ha explicat el cap de Govern, Xavier Espot, es preveia que únicament fossin suggeriments. Però la complicada situació ha fet que s’imposin algunes accions que formen part del mateix paquet de mesures d’estalvi immediates que les aplicades a l’administració, ja anunciades fa dies, als comuns i la tarifada que s’ha explicat aquest dimarts.

Les empreses hauran de tenir temperatures no inferiors a 26ºC durant els mesos d’estiu, ni superiors a 20ºC durant l’hivern. En els hotels es recomanarà als clients seguir aquestes mateixes temperatures

Per tant, les empreses hauran de tenir temperatures no inferiors a 26ºC durant els mesos d’estiu, ni superiors a 20ºC durant l’hivern. En els hotels es recomanarà als clients seguir aquestes mateixes temperatures. Pel que fa a les llums interiors i la climatització, un dels principals focus de consum, s’apagaran fora dels horaris no laborables i els dies no feiners. Així mateix, l’enllumenat exterior i els aparadors només fins al tancament del comerç. Durant la nit es prohibirà l’enllumenat de rètols i anuncis publicitaris i s’ha d’optimitzar el règim de funcionament de les instal·lacions. Les llums de Nadal, sols es podran posar entre l’1 de desembre i el primer cap de setmana del mes de gener, i no més tard de les 22:00 h.

D’altra banda, s’han plantejat mesures a mitjà termini que se centraran, principalment, en la injecció directa de capital a FEDA. Espot ha assenyalat que es preveu que l’ens acabi l’any amb unes pèrdues de fins a 25 milions d’euros. Per tant, des del Govern, es preveu destinar el superàvit després del balanç pressupostari, i es preveu entre 10 i 15 milions d’euros per capitalitzar FEDA. Concretament, el que es vol impulsar és la reducció de la dependència energètica, i fer-ho amb l’impuls de noves infraestructures al país que puguin produir energia de fonts renovables. En total, l’impacte econòmic que tindrà el global de les mesures en el Govern es preveu que sigui de 16,9 milions d’euros.

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending