La nova ‘tarifada’ puja la llum un 8% a les llars i un 17% a les empreses

La mesura arriba després de l’encariment, encara més, del cost de l’energia a Espanya i França, principals proveïdors, i dels talls de subministrament que es van produir en dues ocasions

La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant l'anunci.
La ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, i el cap de Govern, Xavier Espot, durant l'anunci.

La situació amb l’energia ha arribat a un punt límit. Almenys, així ho ha traslladat el cap de Govern, Xavier Espot, i la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que han anunciat aquest dimarts una nova ‘tarifada’ que s’aplicarà a les factures de la llum a partir de l’1 de desembre. Concretament, l’augment serà d’un 8% per a les llars i d’un 17% per a les empreses. La mesura s’ha establert després de l’encariment del cost de l’energia a Espanya i França, que són els principals proveïdors, i dels talls de subministrament que va portar a terme el veí del sud en fins a dues ocasions.

La falta d’independència energètica d’Andorra ha començat a passar factura, de forma literal. Amb un augment del cost del subministrament de l’energia de fins a set vegades, el Govern ha pres la decisió de fer el segon augment a les tarifes en el que va d’any. Es preveia haver-ho de fer a principis del 2023, però no s’ha pogut esperar. Principalment, el problema que s’ha visualitzat és un consum força elevat durant el mes d’agost, que ha portat a unes pèrdues de FEDA de fins a 16,4 milions d’euros, ja que ha assumit el cop. “Malgrat el mes de setembre haver fet moltes recomanacions a la ciutadania i a les administracions i empreses, s’està molt lluny de la fita d’estalvi del 15%”, ha assenyalat Espot.

Els criteris que s’aplicaran serà d’un 4% per als que tinguin una potència de 3,3 kW, d’entre el 8 i el 9% per a potències entre 5,5 i 8,8 kW. Per tant, la mitjana serà aproximada d’un 8% per a les llars

De fet, ben al contrari, el consum energètic ha augmentat un 2% des del setembre del 2021. La dependència d’Andorra en aquest àmbit, que constitueix el 80% del consum del país, ha portat a “l’obligació” d’apujar tarifes. S’ha fet, segons Espot i Calvó, pensant a preservar el poder adquisitiu de la ciutadania. Per tant, es busca que l’afectació sigui mínima per a aquelles llars que tenen un consum baix. De fet, els criteris que s’aplicaran serà d’un 4% per als que tinguin una potència de 3,3 kW, d’entre el 8 i el 9% per a potències entre 5,5 i 8,8 kW. Per tant, la mitjana serà aproximada d’un 8% per a les llars. Aquestes seran les factures més habituals, fins al 80% dels clients de la xarxa elèctrica.

A Red Eléctrica no li ha fet cap gràcia la tebiesa andorrana.

Relacionat

Espanya ensenya les urpes i ‘exigeix’ a Andorra posar fre al consum energètic desbocat

Pel que fa a les empreses, que són les que tenen un consum d’energia més elevat, és a dir, de potències de 20 kW, l’impacte serà del 17%. Traduït en una factura de la llum, i tenint en compte les variacions de consum que es pot tenir a cada llar i empresa, es traduiria amb un augment d’entre tres i cinc euros, “perfectament assumible”, ha assenyalat Calvó. Espot ha assenyalat que, el que es vol, en certa manera, és “penalitzar aquells grans consumidors o poc responsables”. A més, s’ha respectat el miler de famílies que compten amb tarifes bonificades, que no s’augmentaran de cap manera. Malgrat tot, s’ha defensat que les tarifes a Andorra continuen sent “competitives”. S’ha comparat amb Espanya o França, on es cobra a la ciutadania fins al doble que al Principat.

Un radiador amb el seu termostat.

Relacionat

Ajut de 150 euros per a les llars vulnerables perquè puguin engegar la calefacció

La intenció és que aquest augment es pugui posar en marxa a partir de l’1 de desembre, “per donar temps a tothom a preparar-se”, ha assenyalat Calvó. Aquesta tarifada comportarà un nou decret que s’haurà de preparar i tancar. Amb tot, Espot ha insistit amb el fet que el que ha passat (els talls elèctrics) “no és un càstig a Andorra, també ha passat a Portugal i al Marroc, no ens hem de culpabilitzar per ser mals alumnes”. Però, sí que ha assenyalat que “no s’està fent esforços suficients”. A més, els talls durant l’hivern, iguals que els que s’han produït ara i que han obligat FEDA a posar en marxa el pla de contingència, estan gairebé assegurats. “Hem d’estar amoïnats, però pensem que hi ha esperança, preparació i anticipació”, ha sentenciat Espot.

Etiquetes

Comentaris (35)

Trending