Calvó admet que la crisi energètica està lluny de resoldre’s a curt termini

Els comuns han signat el conveni amb Govern que inclou les accions d’obligatori compliment, equiparables a les que ha estat assumint l’Administració des del mes de setembre

Moment de la signatura entre els comuns i el Govern per l'estalvi energètic.
Moment de la signatura entre els comuns i el Govern per l'estalvi energètic. Pilar Candel

Les mesures d’estalvi energètic engegades pel Govern estan lluny de ser la solució màgica. Així ho ha admès la ministra de Medi Ambient, Silvia Calvó, que ha indicat que el problema no s’acabarà a curt termini. Malgrat això, són necessàries per poder avançar amb aquesta qüestió i poder arribar a una normalitat més aviat que tard. Aquest divendres, a més, s’ha portat a terme la signatura entre els comuns i l’Executiu que inclou les accions d’obligat compliment que hauran de dur a terme les corporacions per assolir l’objectiu del 15% i que s’assimilen a les de l’Administració.

El Govern, els comuns, el teixit econòmic i, com a recomanació, la ciutadania, ja tenen totes les mesures que s’han de seguir aquest hivern per poder rebaixar el consum energètic i arribar fins al 15% d’estalvi. Amb tot, però, Calvó ja assegurat que “no es resoldrà a curt termini”. Ben al contrari, s’esperen uns mesos i, fins i tot, uns anys de problemàtica en aquest àmbit. L’hivern serà complicat, ha afirmat la ministra, “tant a nivell de possibles restriccions d’abastament, perquè França té una situació molt complicada, ja que no té tots els centres de producció en funcionament, com a nivell de les previsions de preu que tenim, també pel costat francès”.

“Estem acabant de treballar les dades, però pensem que ve més implicada per les temperatures”, ha assenyalat Calvó, “que han estat entre tres i quatre graus superiors a les de l’any passat”

Aquest mes d’octubre, el consum energètic s’ha reduït respecte al setembre i l’agost, on el país va rebre un toc d’atenció important. Així s’ha traslladat aquest matí des de FEDA a la reunió que s’ha produït entre els diversos actors econòmics i el Govern. Les xifres, però, no s’han comunicat. El que sí que ha explicat la ministra ha estat que aquesta baixada s’ha degut, més aviat, a un mes que ha tingut temperatures elevades. “Estem acabant de treballar les dades, però pensem que ve més implicada per les temperatures”, ha assenyalat Calvó, “que han estat entre tres i quatre graus superiors a les de l’any passat”.

En aquesta reunió també s’ha remarcat que hi ha una cinquantena d’empreses que s’han adherit al pacte. “El que hem fet és treballar amb les organitzacions per ampliar l’abast d’aquestes empreses i mirar quines fórmules podem fer perquè el màxim comenci a l’hivern”, ha explicat Calvó. Pel que fa a talls de subministrament durant les darreres setmanes, la ministra ha assegurat que no se n’ha produït cap, “la situació està en plena normalitat”.

PACTE ENTRE COMUNS I GOVERN PER L’ESTALVI ENERGÈTIC

El punt d’aquest divendres ha estat la signatura del conveni entre els set comuns i l’Executiu per a les mesures d’estalvi energètic que s’hauran d’implementar. El cap de Govern, Xavier Espot, ha assenyalat que aquest pacte “és un pas més enllà, una peça clau per a aconseguir els objectius”. En aquesta línia, ha fet referència en nombroses ocasions a la “corresponsabilitat” i a la feina conjunta per poder arribar fins a una solució i, sobretot, per salvaguardar la situació financera de FEDA. Les mesures que s’implementaran es faran als edificis comunals, així com a les societats on les corporacions tinguin el 50%.

Entre les mesures d’immediata aplicació, com ja s’havia comentat, hi ha l’obligació de la reducció del consum fins a un mínim del 15%, així com la regulació de les temperatures als edificis o no fer servir il·luminació artificial en horari laboral quan no sigui necessari. Pel que fa a l’enllumenat de Nadal no podrà estar actiu més de sis setmanes i mitja, i màxim fins a les 22:00h. Com a excepcionalitat, els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener es podran mantenir fins a les 2:00h. A llarg termini d’altra banda, s’està treballant en un pla d’actuació per identificar les incompatibilitats i les inversions necessàries.

Calvó ha assenyalat que l’objectiu del 15% és “molt ambiciós”, però que els estats veïns també l’ha marcat “i va relacionat amb les possibles restriccions d’abastament que puguem tenir”. La cònsol major d’Encamp, Laura Mas, en representació de totes les parròquies, ha assenyalat que el conveni signat “ratifica la voluntat, però tot i així els comuns ja fa dies que estem treballant i ara ens hem fixat uns objectius mínims a complir”. Respecte al 15%, ha assegurat que “és una xifra important, i quan comencem a reduir-la serà en ple hivern, i tenim algunes zones on l’època és molt forta”. Malgrat això, Mas ha indicat que hi ha “altres maneres de reduir aquest percentatge”, com la reducció de l’enllumenat públic o llums amb sensors.

Comentaris (17)

Trending