Un de cada tres kilowatts consumits al Principat serà de producció pròpia en tres anys

FEDA incrementarà un 40% de la fabricació d’energia amb la posada en marxa d’un parc fotovoltaic i un altre d’eòlic els propers anys

L'antena instal·lada al Maià per estudiar la força del vent.
L'antena instal·lada al Maià per estudiar la força del vent. FEDA

FEDA es fixa com a repte incrementar en un 40% la producció local d’energia en un termini d’entre tres i quatre anys, just els que l’operadora elèctrica calcula que necessita per posar en marxa un parc fotovoltaic a Grau Roig i un parc eòlic al pic del Maià. Una vegada aquesta producció sigui una realitat, i sempre que el consum es mantingui en xifres pre-pandèmia, resultarà que un de cada tres kilowatts demandats, més o menys, haurà estat produït al Principat i, en conseqüència, seria d’origen renovable.

Aquestes dades s’extreuen de les explicacions donades pel director general de FEDA, Albert Moles, en una compareixença per fer balanç del 2020 i, sobretot, per posar damunt la taula els projectes de la distribuïdora estatal per al 2021, per al qual preveu unes inversions de 37 milions d’euros. Un milió es destinarà a inversions d’energies renovables, quinze milions més aniran a la sub-estació de la Massana i la línia d’alta tensió de Grau Roig. També caldrà injectar més diners a la xarxa de cogeneració i a projectes al Pas, a Escaldes i a Soldeu i a reforçar la digitalització de la companyia.

FEDA preveu unes inversions de 37 milions d’euros. Un milió es destinarà a inversions d’energies renovables, quinze milions més aniran a la sub-estació de la Massana i la línia d’alta tensió de Grau Roig. També caldrà injectar més diners a la xarxa de cogeneració i a projectes al Pas, a Escaldes i a Soldeu i a reforçar la digitalització de la companyia

Les plaques fotovoltaiques s’instal·laran damunt de la teulada de l’ETR de Grau Roig i en un espai que queda a tocar, i es convertirà, quan estigui muntat, en un termini màxim d’un any i mig, en el parc fotovoltaic més gran del Principat. Almenys, respecte del que hi ha projectat. De fet, s’està en fase de fer el projecte executiu. Sobre el parc eòlic del Maià, encara s’està en fase d’estudi, que per això s’ha plantat una antena, per veure quina capacitat real podrien tenir els molins. La inversió principal es farà els anys 2022 i 2023. No serà fins que es estigui en marxa que no s’incrementarà la producció energètica pròpia de manera important.

Hores d’ara, FEDA importa entre el 75 i el 80% de l’energia que es consumeix al país. Enguany serà menys per la caiguda de la demanda i per una producció rècord. D’una banda, la frenada de l’activitat econòmica per culpa de la pandèmia ha fet caure el consum de 580 GWh el 2019 a uns 530 que s’hauran demandat enguany. Paral·lelament, la producció pròpia ha assolit un rècord de 118 GWh, venint de 85 GWh el 2019. Això comporta que enguany, de manera excepcional, s’hagi produït al país el 29% de l’energia consumida. Aquest percentatge s’hauria de consolidar com a normal els propers anys sempre tenint en compte que les xifres al període pre-Covid.

Albert Moles ha explicat que almenys en relació amb les xifres relatives aquest 2020, “l’impacte econòmic no hauria de ser molt gran i no haurien de posar en dubte” les inversions previstes per al 2021. I això per què? Doncs perquè si bé hi ha hagut una davallada del consum, també FEDA ha hagut de comprar menys energia a l’exterior, amb la qual cosa, almenys ara per ara, els números continuarien quadrant. La companyia continuar treballant en tots els projectes que tenia ja en marxa, que tenia damunt la taula.

La seu central de FEDA.

Relacionat

Gairebé 800 clients de FEDA han demanat suspendre o ajornar les factures per la crisi de la Covid

FEDA vol consolidar-se al tomb d’una producció corresponent al 25-30% del consum anual i anar incrementant aquest percentatge a poc a poc. Però no es preveu anar mai més enllà del 50%. O fins i tot ni tan sols arribar-hi, perquè “a partir del 50% hi ha un aspecte que cal tenir en compte: sobrarà energia a l’estiu i en faltarà a l’hivern” i tampoc no sortiria a compte la producció pròpia, per tant. Moles s’ha referit també al projecte de cogeneració i la xarxa de calor. Amb tot just 25 clients a Soldeu i, de moment, tres a Andorra, el director general de FEDA ha afirmat que “globalment estem molt satisfets de la resposta dels clients a la proposta feta, perquè anem per sobre del previst; anem molt bé”.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending