Empresonada la cap d’inspecció pel ‘saqueig de la CASS’

La batlle envia a la presó la càrrec de la parapública i deixa en llibertat la seva parella, que també havia estat detinguda pel cas de l’apropiació de diners de la institució procedents de sancions

Un cotxe policial amb agents de seguretat ciutadana deixen el recinte judicial vers 3/4 de 12 de la nit de divendres després d'haver portat el sopar a les detingudes.
Un cotxe policial amb agents de seguretat ciutadana deixen el recinte judicial vers 3/4 de 12 de la nit de divendres després d'haver portat el sopar a les detingudes.
La batlle que instrueix l’afer del ‘saqueig de la CASS’ ha decretat aquesta matinada el processament i posterior empresonament de la cap de l’àrea de control administratiu i inspecció de la parapública que regeix la Seguretat Social. Alhora hauria deixat en llibertat la seva parella sentimental, que també havia estat detinguda en relació als mateixos fets. Ara s’enceta una investigació molt més aprofundida que ha de permetre determinar l’abast de l’apropiació de diners que hauria fet la càrrec intermedi de la institució pública.

La inspectora en cap de la CASS, de 50 anys, va ser detinguda dimecres a la tarda arran d’una denúncia policial interposada per la direcció de la parapública. Els dirigents de la Seguretat Social van actuar després que els propis companys de l’ara empresonada haguessin estat durant un temps fent un seguiment de la dona en sospitar d’alguns dels seus comportaments. El càrrec que ocupava i el fet de disposar d’un despatx personal, individual i tancat la dotaven d’un marge de maniobra força elevat. Per ara, ni tan sols se sap quant temps feia que duia a terme les suposades pràctiques delictives. 

Les declaracions davant la jutge Moreno es van allargar durant hores i ja de matinada va comunicar les resolucions: presó provisional i llibertat sense càrrecs

La cap de l’àrea de control administratiu s’hauria apropiat, almenys, de molts dels abonaments que els obligats feien en metàl·lic producte de sancions per incompliments o regularitzacions. La dona alterava la comptabilitat i feia ‘desaparèixer’ els expedients en virtut dels quals havia cobrat les multes per tal d’intentar esborrar qualsevol rastre. Fonts properes a la CASS, que han confirmat que juntament amb la denúncia interposada dimecres ja es va portar un primer dossier en què es demostraria la suposada mala pràctica de l’ara processada, han reconegut que a partir d’ara caldrà fer una minuciosa anàlisi de totes aquelles operacions en què ha participat la detinguda o sobre les quals podia tenir incidència per poder determinar amb exactitud l’abast de la defraudació.

Una vegada arrestada la inspectora en cap de la CASS -fora de les dependències de la parapública i fora de l’horari laboral-, experts en delictes econòmics de l’àrea de policia criminal van iniciar les indagacions oportunes, amb escorcolls i recollides documentals i de tota mena tant a la seu de la parapública, i especialment al despatx de la detinguda, com al seu domicili particular. També es va prendre declaració, com a mínim, a alguns dels companys de feina de la càrrec de la parapública, que feia ben bé un quart de segle que hi treballava, i que van ser els que van donar l’alerta. La CASS manté una sepulcral prudència i discreció després d’anunciar que havia denunciat la treballadora.

La segona detenció va ser origen de les indagacions policials, que van portar a pensar que la companya de la inspectora estava al corrent de la situació

Van ser les indagacions policials les que van portar a la detenció de la parella de la dona, de 56 anys i acusada d'encobriment. L’arrest es va produir la tarda de dijous. Passades les cinc de la tarda de divendres, les dues detingudes van ser traslladades a dependències judicials per tal que poguessin prestar declaració davant la batlle que instrueix la causa, Maria Àngels Moreno. En tractar-se d’uns fets de naturalesa econòmica i amb repercussió per l’administració, per la Funció Pública, aquest tipus de delictes pertoquen a les seccions judicials especialitzades. La compareixença davant la jutge va ser llarguíssima.

Un dels advocats intervinents pica a la porta de la Batllia per poder-se reincorporar a les diligències judicials poc abans de la mitjanit de divendres a dissabte. Minuts després se li comunicarien les resolucions de la batlle instructora. | ALTAVEU

 

Del contingut de les declaracions no n’ha transcendit res. Sí que és clar que hi va haver alguns recessos. Poc abans de 2/4 de dotze de la nit, agents de la policia es van traslladar fins a la seu de la Justícia per portar sopar a les detingudes. Van sortir de les dependències judicials al cap d’uns deu minuts i poc després van tornar a la Batllia almenys dos dels advocats que participen en la defensa de les dones. Un per torn de guàrdia i l’altra de forma designada. La tramitació processal va continuar i ja de matinada la batlle hauria dictat els autes corresponents. Segons fonts coneixedores del cas, la cap d’inspecció de la CASS va ser processada i enviada a la presó de forma provisional, mentre que la seva companya hauria quedat en llibertat sense càrrecs. Poc abans de la 1 de la matinada la processada ja havia arribat al centre penitenciari de la Comella.

La investigació judicialitzada resta oberta i hi ha molts elements encara a analitzar per poder determinar, per exemple, l’abast exacte de la defraudació

El fet de ser empresonada provisionalment voldria dir que la investigació continua oberta i la batlle haurà de continuar una instrucció que no es preveu ni senzilla ni breu si realment es vol aclarir tot el que ha passat. Algunes fonts han indicat que podria fer molt temps que l’ara privada de llibertat  estigués protagonitzat pràctiques delictives. Almenys en part, la dona hauria pogut reconèixer davant la batlle alguns dels fets que se l’imputen i, alhora, hauria exculpat la seva parella, que inicialment els investigadors donaven per fet que estava al corrent de la situació i que hauria gaudit dels diners sostrets essent conscients de la forma com havien estat aconseguits.

La CASS es reserva el dret d’instar qualsevol acció per tal de ser rescabalada pels perjudicis patits. La naturalesa de la institució, sense dubte, fa necessari que s’aclareixi fins l’últim detall de tot allò que ha ocorregut. Les fonts consultades, però, han indicat que els responsables de la parapública van amb peus de plom i que han advertit de les conseqüències que pot tenir que transcendeixin detalls de l’operativa o de la manera de fer interna. La investigació judicial hauria de permetre aclarir si realment la parapública dur a terme els controls escaients o si, per contra, no s’ha actuat amb prou cura i hi ha algun altre nivell de responsabilitat que pugui afectar algun altre càrrec o dirigent de l’entitat. Igual com les declaracions d’aquest divendres i matinada de dissabte, la instrucció pot anar per llarg.

Etiquetes

Un furgó policial surt del recinte judicial després de portar, poc abans de la mitjanit, el sopar a les dues detingudes.

Relacionat

Segona detinguda pel ‘saqueig’ de la CASS
-

Relacionat

La detinguda de la CASS es quedava diners de sancions i en 'feia desaparèixer' els expedients

Comentaris

Trending