Segona detinguda pel ‘saqueig’ de la CASS

La cap de l’àrea d’inspecció de la parapública acusada d’apropiar-se diners de sancions i regularitzacions i la seva parella responen davant la batlle que haurà de decidir si van a presó

Un furgó policial surt del recinte judicial després de portar, poc abans de la mitjanit, el sopar a les dues detingudes.
Un furgó policial surt del recinte judicial després de portar, poc abans de la mitjanit, el sopar a les dues detingudes.
El ‘saqueig’ de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) s’ha cobrat una segona detenció. Tant la cap de l’àrea de control administratiu i inspecció de la parapública com la segona arrestada han passat a disposició judicial poc abans de les sis de la tarda. I s’espera una declaració llarga abans que la batlle Maria Àngels Moreno no decideixi la situació processal de les dues dones. De fet, passada la mitjanit encara seguien les declaracions. La càrrec intermedi de la Seguretat Social s’hauria apoderat de diners de sancions i regularitzacions, entre altres, abonades en efectiu i s’hauria enginyat el sistema per ‘distreure’ els expedients. Els primers càlculs estimarien en un mínim de 20.000 euros la defraudació. Però podria ser molt més.

La primera detenció es va produir dimecres al vespre i la segona hauria tingut lloc aquest divendres. La segona arrestada, segons fonts properes a la investigació, tindria vincles familiars amb la primera però cap relació amb la CASS. I molt probablement se li atribuiria un rol d’encobriment alhora que hauria gaudit, presumptament, d’allò sostret de la parapública. Les fonts jurídiques consultades estimen que molt probablement, com a mínim la treballadora de la parapública, ingressarà al centre penitenciari. Les fonts consultades no han pogut determinar si el cas s’enjudiciarà sota l’empara de l’ordenança penal o per la via ordinària, vist que encara hi ha molts serrells dels quals poder tibar. El que estava clar és que la compareixença en la seu judicial es preveia molt llarga. De fet, poc abans de la mitjanit un furgó policial ha acudit a l'edifici de les Columnes a portar un àpat per a les dues arrestades. I després han tornat a la seu de la Justícia, com a mínim, dos dels advocats que defensen les acusades.

Els companys de la càrrec intermedi de la Seguretat Social van ser els qui es van adonar de comportaments estranys i ells mateixos li van fer un seguiment

Van ser els propis companys, subordinats per tant, de la responsable de la Seguretat Social els que van advertir comportaments estranys de la cap d’àrea, que gaudia d’un despatx propi i tancat a la segona planta de l’edifici del carrer Joan Maragall d’Andorra la Vella. Durant un temps, els propis treballadors haurien anat fent un seguiment de la dona, fins que haurien recollit prou elements com per comunicar-ho a la direcció. Aquest mateix dimecres, amb un primer expedient elaborat per la pròpia CASS, responsables de la parapública van interposar denúncia contra l’empleada. Hores després, fora de l’horari laboral, la dona va ser detinguda i ha estat en dependències policials fins aquesta tarda.

Les fonts consultades han indicat que ja feia temps que l’ara detinguda, que feia prop d’un quart de segle que treballava a la parapública, duria a terme les pràctiques delictives. Aprofitava els abonaments que rebia en metàl·lic, que sempre deixen menys rastre, per apropiar-se’n. La dona hauria maquinat tot un mecanisme per tal de ‘distreure’ la comptabilitat i ‘fer desaparèixer’ els expedients. El temps que feia que robava diners, el mecanisme emprat i la quantitat exacta sostreta hauran de ser determinats per la investigació policial i judicial.

La segona detenció s’hauria produït aquest divendres mateix i a la dona se li atribuiria, segurament, un rol d’encobriment alhora que gaudi d’allò robat

La CASS hauria adjuntat una primera documentació recollida amb la denúncia formulada dimecres. Però els investigadors ja l’haurien anat ampliant successivament. Agents de la policia han estat treballant els darrers dies tant a les instal·lacions de la parapública -especialment en el despatx de la cap d’àrea- com en el domicili de la dona. Justament, aquesta segona localització de la investigació hauria permès establir certes connexions amb la segona de les arrestades, que ho hauria estat avui mateix. La parella mantindria els darrers anys un nivell de vida força elevat, especialment amb viatges molt rellevants i transoceànics.  

A banda dels registres, la policia també ha pres declaració entre ahir i avui a diferents persones, especialment els companys que en un moment donat van sospitar de la seva superior. Segons les fonts consultades, malgrat la duresa d’haver de posar en una situació molt compromesa una companya de molts anys, els declarants haurien estat molt clars i rotunds sobre la presumpta pràctica de la cap d’inspecció. La investigació policial a partir de la denúncia i detenció de la treballadora qualificada de la CASS hauria conduït cap a la seva parella que, com a mínim, estava al corrent de les pràctiques suposadament delictives que cometia la primera de les arrestades.

La direcció de l’organisme públic va formular dimecres una denúncia policial per una sostracció mínima de 20.000 euros i unes hores després va ser arrestada

Poca estona després que l’Altaveu avancés la detenció de la càrrec intermedi de la parapública, la CASS va emetre un comunicat explicant que havia estat ella la que havia interposat una denúncia després que els controls haguessin pogut constatar la comissió d’irregularitats comptables i anunciant que instaria les accions escaients en reclamació del perjudici causat. La commoció per la detenció, ara detencions, ha estat elevada. Dins i fora de la CASS, on les dues dones eren força conegudes, justament per la tasca de la primera de les arrestades, encara que la segona detinguda va regentar durant uns anys un establiment de restauració i habitualment ha treballat de cara al públic en diferents empreses privades.

El malestar entre els dirigents de la CASS per veure’s afectats per una situació com l’ara detectada en un moment en què el sistema es qüestiona i tot sovint els màxims rectors van deixant anar globus sonda -i més que això- que caldrà augmentar les cotitzacions seria evident. Sense anar gaire lluny, aquest dijous mateix s’hauria reunit tot el personal per evitar que transcendís res més sobre l’afer, advertint de les conseqüències que podria tenir explicar detalls de la investigació o de la manera de fer de la detinguda. La cap d’àrea detinguda s’enfronta a una pena important, tant de possible empresonament com d’inhabilitacions professionals pel fet d’haver-se presumptament apropiat de diners públics ostentant, a més, una feina equiparable a la de funcionari amb responsabilitats sobre l’administració d’aquells cabals.

-

Relacionat

La detinguda de la CASS es quedava diners de sancions i en 'feia desaparèixer' els expedients

Comentaris (1)

Trending