Tecnologia andorrana per al principal dessalinitzador d’aigua del món

La companyia pública saudita ACWA Power signa un contracte de col·laboració amb Water Global Access, empresa liderada per Eusebi Nomen, després de corroborar que el sistema que empra la firma establerta al Principat és el més eficient i sostenible

Comentaris

Eusebi Nomen rubricant l'acord amb dos responsables d'ACWA Power a Riad.
Eusebi Nomen rubricant l'acord amb dos responsables d'ACWA Power a Riad. ACWA POWER

La companyia de generació d’aigua a partir de la seva dessalinització més important del món, la saudita ACWA Power, acaba de signar un contracte de col·laboració amb la societat andorrana Water Global Access. Aquesta firma, liderada per l’enginyer i economista Eusebi Nomen, aportarà la seva tecnologia dessalinitzadora. L’acord s’ha firmat després que l’empresa pública saudita hagi arribat a la conclusió que el sistema desenvolupat per la firma andorrana és avui per avui el més eficient i sostenible.

La signatura de la col·laboració entre les dues parts s’ha dut a terme a Riad, la capital de l’Aràbia Saudita, en el marc d’una conferència internacional sobre el futur de la dessalinització, que es planteja com un repte de present i de futur vistos els efectes que el canvi climàtic està tenint sobre les reserves aqüíferes. La tecnologia que proposa Water Global Access és la injecció hidràulica (HID) a escala.

L’acord arriba sis mesos després que les dues societats firmessin un primer acord de col·laboració per desenvolupar un full de ruta per a HID en els projectes d’ACWA Power. Aquest cooperació de mig any ha portat la companyia saudita a arribar a la conclusió que per dessalinitzar l’aigua el sistema desenvolupat per la firma andorrana és el més avançat de tot el món. Water Global Access està registrada societàriament al Principat, té el laboratori a Andorra i tots els seus investigadors són del país.

L’acord ara signat implicarà la implementaria d’un projecte pilot que inclou HID a la regió del Consell de Cooperació del Golf (GCC). La investigació que s’ha fet en els sis mesos de col·laboració prèvia ha permès demostrar que la tecnologia d’origen andorrà té el potencial de trencar la barrera dels 2,0 quilowatts per hora (kWhr) del consum d’energia per produir un metre cúbic d’aigua a partir d’aigua de mar.

Els responsables de la societat pública saudita asseguren que si es confirmen els resultats obtinguts fins ara per la fórmula desenvolupada per la companyia andorrana “serà un pas endavant de gegant en la revolució de la indústria de la dessalació”

Amb el nou acord s’espera que durant l’any que ve es completi un projecte que farà que ACWA Power tingui la taxa més baixa de consum d’energia específica en la producció d’aigua dessalada a partir d’aigua de mar a la regió del CCG. La companyia saudita està estesa en tot el món àrab i al nord d’Àfrica, indrets amb pocs recursos hídrics en general i on la dessalinització de l’aigua del mar és cada vegada més necessària.

El consum d'energia a les plantes dessalinitzadores també s'anomena consum energètic específic total. Els resultats obtinguts per la tecnologia andorrana indiquen un canvi de pas respecte a les instal·lacions comercials de dessalació d'aigua de mar (SWRO) més eficients energèticament, que consumeixen aproximadament 3 kWh/m3 i una millora superior al 10% en comparació amb l'actual rècord Guinness d'una planta pilot SWRO de 2.271 kWh. per produir un metre cúbic d’aigua.

D’aquí que sigui tan important el desenvolupament de la tecnologia ideada per Water Global Access (WGA), més encara en un moment en què l’energia elèctrica està a un preu molt disparat. El conseller delegat de la companyia andorrana, Eusebi Nomen, ha afirmat després de la firma de l’acord amb la societat pública saudita que “les proves de preparació tècnica confirmen que la capacitat de l'HID per trencar el llindar de dessalinització d'aigua de mar de 2 kWh/m3, obrint un nou paradigma en els nivells d'eficiència de la indústria”.

Captura de pantalla 2022 09 14 a las 11.05.46
Firma de l'acord.

Nomen també ha explicat que “l’objectiu del full de ruta de desenvolupament industrial de WGA té com a objectiu completar els nivells de preparació tècnica avançada a finals de 2023 i comercialitzar HID per al 2024. També donem la benvinguda al compromís d'ACWA Power amb aquesta tecnologia, que consolida encara més la seva posició com a líder mundial en innovació d'aigua d'alt impacte”.

De la seva part, el conseller delegat i vicepresident d'ACWA Power, Paddy Padmanathan, ha assegurat que “amb la industrialització contínua i el creixement demogràfic, el consum d'aigua a tot el món continua augmentant a un ritme ràpid que requereix solucions urgents. El potencial que emana de la producció d'aigua utilitzant tecnologies rendibles i baixes en carboni és realment exponencial i estem orgullosos de pilotar la innovadora tecnologia HID, que serà un pas endavant de gegant en la revolució de la indústria de la dessalació”.

Etiquetes

Comentaris (16)

Trending