Les subvencions d’Andorra Business se centraran a fomentar la internacionalització de les empreses

El programa, dotat de nou amb 190.000 euros, deixa a un costat l’objectiu d’ajudar a la digitalització dels negocis, que serà cobert pel pla que s’impulsarà amb els vuit milions prestats pel Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa

Gallardo i Hidalgo durant la presentació del programa de subvencions.
Gallardo i Hidalgo durant la presentació del programa de subvencions. G. P.

Andorra Business impulsarà per cinquè any consecutiu un programa de subvencions destinades a donar suport a les empreses del país, especialment les més petites. La dotació es manté en 190.000 euros, tot i que enguany un dels objectius tradicionals de la iniciativa -ajudar a la digitalització dels negocis- en queda fora, a l’espera del programa específic que es finançarà amb un préstec del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. Així doncs, enguany se centrarà a donar suport a la innovació i la internacionalització.

El programa arriba a la cinquena edició, després de quatre en les quals fins a 207 empreses s’han beneficiat dels 830.000 euros en subvenció atorgats. Aquest cop, Andorra Business ha introduït diferents novetats. La primera, la destinació a la qual es podran dedicar els diners dels ajuts. Fins ara, ha recordat el seu president i a la vegada ministre de Presidència, Jordi Gallardo, “sempre havíem tingut dos grans objectius: la transformació digital i la internacionalització”. Ara, però, decau el primer.

El motiu és que aquesta fita passarà a ser responsabilitat d’un altre programa que es presentarà en un parell de setmanes: el destinat a la digitalització d’empreses. Aquest serà molt més ambiciós, ja que comptarà amb una partida de vuit milions d’euros aportats via el préstec concedit pel Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa. Per tant, “ara ens podem concentrar en la internacionalització”, segons ha remarcat Gallardo.

Presentació de les subvencions d'Andorra Business

Relacionat

Andorra Business atorga subvencions a 46 empreses

I també ha volgut posar en relleu que, malgrat aquest canvi, la dotació es manté. 190.000 euros que es repartiran en dues convocatòries. Una, ara. Es podran demanar fins a l’11 de juliol. L’altra, de cara a la tardor. Un 75% es destinaran a empreses que facturin com a màxim 350.000 euros anuals. La resta per a negocis amb un moviment fins a dos milions (500.000 euros més que el programa del 2021, el que suposa una altra novetat introduïda).

La iniciativa permet a les empreses finançar fins a un 80% el cost dels serveis d’assessorament que contractin per ajudar en innovació i internacionalització. Amb un límit de 6.000 euros, mil més que fa un any. Entre les tasques que es poden acollir a les subvencions hi ha l’estudi de noves línies de negoci i, també, la contractació d’espais a fires a l’estranger incloent-hi el disseny i el muntatge d’aquests estands. També hi entra la recerca de recursos humans especialitzats per poder tirar endavant aquests objectius o els cursos de formació de personal.

La directora d’Andorra Business, Judith Hidalgo, ha volgut destacar que “fem un seguiment de totes les empreses”, que només perceben els diners “un cop han liquidat el cost del servei pel qual s’ha demanat”. Ha admès que, en alguns casos, els negocis han acabat tancant, però ha volgut remarcar que són casos minoritaris i que entren dins la dinàmica del mercat empresarial. En el cantó positiu de la balança, ha volgut desvetllar que “el 70% de les empreses que van entrar al programa entre 2018 i 2020 asseguren que han pogut incrementar la seva facturació”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending