La CEA demana flexibilitzar encara més els requisits per poder contractar

La patronal prepara amb les entitats associades una proposta a Govern per mirar de solucionar la dificultat per trobar personal que, alerten, no és exclusiva dels sectors turístics sinó que n’afecta molts altres

Un treballador de l'hostaleria en una terrassa del centre del país.
Un treballador de l'hostaleria en una terrassa del centre del país. Toni Solanelles

La Confederació Empresarial (CEA) alerta que la flexibilització dels requisits per passar de la quota de temporer a la general no ha solucionat, ni de bon tros, les dificultats dels diferents negocis del país per trobar mà d’obra. Una situació que, alerta el seu president, Gerard Cadena, no afecta únicament els sectors vinculats al turisme, sinó també a molts altres àmbits. Justament, es vol treballar amb tots ells per presentar una proposta a Govern que pugui “ser d’emergència” per a l’estiu però anar més enllà.

La situació, deixa clar, preocupa i molt les empreses associades. I avisa que no es tracta d’un problema que únicament afecti l’hoteleria o el comerç. Va molt més enllà. I suposa un risc per a molts negocis. Per exemple, també dificulta el creixement de sectors com la construcció o com el transport de viatgers.

Per això, Cadena ha avançat que “durant aquesta setmana convocarem a les diferents patronals” per analitzar la situació. Remarca que es tracta d’un problema greu i que no hi ha “excusa” per no abordar-lo malgrat que “sigui generalitzat també als països veïns”. Cal, deixa clar, “trobar una solució conjunta”. De fet, la intenció de les trobades és intentar consensuar “una proposta” que poder presentar davant de Govern.

El que queda clar, apunta, és que les mesures adoptades fins ara poden haver pal·liat la situació, però no pas solucionar-la del tot. La CEA entén que cal valorar anar més enllà. “Potser he de flexibilitzar una mica més els requisits perquè vingui gent i se’ls pugui contractar”, indica Cadena, que lamenta que les eleccions “durant la fi del període de la temporada d’hivern i l’inici de la d’estiu ha estat una dificultat afegida perquè no es podia fer res que necessités un canvi legal”.

En tot cas, el president de la patronal entén que “cal veure-ho en conjunt” i no només pensar, que també, en una “solució d’emergència” per a la temporada estiuenca sinó també pensant ja en l’hivern i en la contractació en general en un moment “en què estem treballant i és bo perquè vol dir que creixem”. Admet Cadena que no és senzill perquè, per exemple, “en la construcció hi ha perfils que són complicats de cobrir”, una situació que es complica encara més perquè “els veïns també creixen i capten aquest personal”. Per això, entén que “ens toca anar a mirar a altres vies que no siguin les dels Estats veïns”

Comentaris (13)

Trending