Banc Sabadell espera ingressar més de cent milions per la venda de la filial andorrana

L’economista i conseller de BSA Joan Llonch considera que per terminis i exigències legals l’operació es podria materialitzar el setembre

Comentaris

La seu central de MoraBanc davant d'una oficina de BancSabadell, a l'avinguda Meritxell.
La seu central de MoraBanc davant d'una oficina de BancSabadell, a l'avinguda Meritxell. Toni Solanelles

L’oferta de MoraBanc per la filial andorrana -el 51%, exactament, en aquest cas- de Banc Sabadell podria suposar a l’entitat catalana uns ingressos de més de cent milions d’euros. L’operació de compra-venda, en cas de tancar-se, i així sembla que serà, podria acabar-se de materialitzar, per exigències i terminis legals, durant el mes de setembre. Són algunes de les observacions que fa l’economista i conseller de BancSabadell d’Andorra (BSA) Joan Llonch Andreu.

Llonch Andreu, que va ser també conseller i alt directiu de la matriu catalana abans d’aterrar al Principat, explica a ‘Diari de Sabadell que si el Sabadell està immers en l’operació de compra-venda no és pas per voluntat pròpia sinó per l’oferta rebuda de MoraBanc. “Cal dir que no ha estat el Sabadell qui ha volgut vendre; el desencadenant ha estat una oferta de MoraBanc, que vol seguir creixent a Andorra. Un mercat, d’altra banda, format per cinc entitats financeres que s’han de repartir un pastís petit i madur, que obliga a la concentració”, explica al diari sabadellenc el doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials de la UAB.

“El mercat és limitat i nosaltres, amb una quota propera al 20%, no tenim més que dues opcions: o comprar una altra entitat o acceptar una bona oferta, i la de MoraBanc ho és”

Llonch Andreu recorda que “el mercat és limitat i nosaltres, amb una quota propera al 20%, no tenim més que dues opcions: o comprar una altra entitat o acceptar una bona oferta, i la de MoraBanc ho és”. A més, “adquirir una altra entitat suposaria un desemborsament molt gran, en un entorn de tipus baixos i marges reduïts, per no parlar dels efectes de la pandèmia. D’altra banda, el BancSabadell d’Andorra, a diferència dels nostres competidors, no pot sortir fora del Principat per finançar-se”.

L’ex-conseller de Banc Sabadell recorda que després de descartar la fusió amb BBVA, l’entitat catalana ha optat per fer camí sol. Això sí, concentrant-se en el mercat espanyol. Segons Llonch Andreu, aquesta nova estratègia ha estat ben rebuda pels mercats i, rebent una oferta de MoraBanc per la participació de l’entitat en la filial andorrana, és un bon moment per deixar de perdre energia en un altre mercat i concentrar-se allí on es considera prioritat, a banda que els més de cent milions que es preveuen ingressar tampoc no serien mal rebuts.

L’economista recorda una de les qüestions ja anunciades: s’oferirà als socis minoritaris de BancSabadell d’Andorra el mateix tracte que es tanqui amb la matriu catalana. MoraBanc, al seu torn, creixeria en rendibilitat, solvència i negoci domèstic. I els terminis que esmenta Llonch Andreu quadren perfectament amb allò que ja va avançar l’Altaveu. En un parell de mesos, és a dir, abans de vacances, s’hauria de tenir aclarit l’escenari del tot. I al setembre es materialitzaria l’operació.

Comentaris (5)

Trending