L’AREB percebrà “vint milions i escaig” per l’operació ‘Vall Banc’

El Govern considera lògic que l’AREB hagi venut a un fons inversor l’antiga seu de Banco Madrid, ja que “no té sentit mantenir actius immobiliaris si BPA ha de desaparèixer”

Una imatge de l'actual seu central de Vall Banc.
Una imatge de l'actual seu central de Vall Banc. Toni Solanelles

L’AREB cobrarà uns “vint milions i escaig” per la venda de Vall Banc a Crèdit Andorrà. Aquesta seria la xifra que hauria de traspassar el fons JC Flowers a l’agència un cop completi l’operació, segons el contracte de compra que en el seu dia va tancar per fer-se amb l’entitat sorgida del traspàs d’actius de Banca Privada d’Andorra. Per altra banda, el Govern considera normal la decisió de vendre l’antiga seu de la filial espanyola de BPA, Banco Madrid.

Tot just fa dos dies que es va fer públic l’acord de venda de Vall Banc. Immediatament, va quedar clar que l’Estat també s’enduria una part del pastís. I és que el contracte que el seu dia va signar JC Flowers establia pagaments en funció de diferents conceptes. El tercer, i el darrer pel qual ara l’AREB podia aconseguir algun ingrés més dels prop de set que havia percebut en el seu moment, era la revenda del banc, fet que ara es produirà.

A la plaça Rebés hi coincideixen, molt a prop, dues oficines, de Crèdit i de Vall Banc.

Relacionat

Crèdit Andorrà compra Vall Banc en una arriscada operació per mirar de sortir de l’atzucac

Aquest tercer concepte depenia, justament, de l’operació que es cristal·litzarà amb Crèdit Andorrà. El cap de Govern, Xavier Espot, ha indicat que, segons els càlculs fets, la quantitat que rebi l’AREB seria d’uns “vint milions i escaig”. Per tant, la resta de volum que es pagui per Vall Banc seran guanys pel fons americà, considerat per molts experts una entitat ‘voltor’.

Espot també s’ha referit a una altra operació. En aquest cas, controvertida. La venda per part de l’AREB de l’edifici de l’antiga seu de Banco Madrid. Ho hauria fet a través de la intervinguda BPA, que encara està sota el seu control -amb una considerable opacitat pel que fa a la seva situació econòmica i financera com ha denunciat reiteradament el Tribunal de Comptes-. L’immoble hauria estat comprat per un fons espanyol especialitzat a adquirir béns singulars per reformar-los, per un cost de 35 milions d’euros.

Una imatge de la seu de Banco Madrid.

Relacionat

L’AREB ven l’edifici de Banco Madrid a un fons espanyol per uns 35 milions d’euros

I, això, malgrat que no hi ha encara cap condemna de cap mena ni sobre BPA ni sobre Banco Madrid. De fet, la justícia espanyola ja ha arxivat qualsevol acció judicial i investigació sobre l’entitat. Tot i això, el Govern veu amb bons ulls aquesta operació.

Així, Espot, tot i advertir que la decisió “no ens competeix”, sí que s’ha mostrat comprensiu amb ella. “Deu formar part de la política de venda d’actius per cobrir els forats originats pels fets esdevinguts”, ha apuntat. En aquest sentit, també ha indicat que “no té sentit mantenir actius immobiliaris si el banc, tard o d’hora, ha de desaparèixer”.

Comentaris (4)

Trending