Canillo, la Massana i Crèdit Andorrà s’alien per salvar Pal-Arinsal i empènyer Soldeu-el Tarter

Els dos comuns i l’entitat bancària anuncien un acord d’intencions per crear un hòlding que liderarà David Hidalgo i on s’integraran Ensisa i EMAP amb la vocació de pactar amb Saetde que tot Andorra sigui un domini esquiable únic

Els protagonistes de l'acord (Eva Sansa, Francesc Camp, Olga Molné, Xavier Cornella i Marc Casal) amb el cap de Govern, Xavier Espot.
Els protagonistes de l'acord (Eva Sansa, Francesc Camp, Olga Molné, Xavier Cornella i Marc Casal) amb el cap de Govern, Xavier Espot. Toni Solanelles

Un nou hòlding sense nom encara engolirà les societats gestores de Pal-Arinsal (EMAP) i de Soldeu-el Tarter (Ensisa) i passarà a controlar els dominis esquiables de Canillo i de la Massana, mirant de treure del sotrac on està immersa l’estació massanenca i empenyent el camp de neu canillenc també fortament tocat per la pandèmia. Ensisa i EMAP, juntes, estan valorades en 120 milions d’euros. I en la nova societat la primera representarà un 80% i la segona, un 20%. Això d’entrada. La Massana pretén arribar al 30% en sis anys.

“Un projecte de país.” Així ho ha anunciat la cònsol major de la Massana, Olga Molné, en la presentació del pre-acord o acord d’intencions, segons qui s’hi referís, entre el comú massanenc, el de Canillo i Crèdit Andorrà. Una aliança ja anticipada fa uns dies per l’Altaveu i que l’endemà del comunicat pel qual s’anunciava la compra de Vall Banc per part de l’entitat bancària verda s’ha fet pública també. Una operació i l’altra constitueixen un tot: salvem el país. O així ho semblava vista l’expectació haguda a la sala de Caldea -terreny neutre del qual Crèdit Andorrà també té prop d’un 20%- i la presència del cap de Govern, Xavier Espot, que ha preferit no fer declaracions escudant-se en què havia de digerir l’anunci.

Un canó de neu a Pal-Arinsal.

Relacionat

Crèdit Andorrà avalua aterrar a Pal-Arinsal a través d’Ensisa

Espot estava en la primera fila d’una ‘platea’ delerosa d’escoltar l’esmentada Molné; el cònsol de Canillo, Francesc Camp; i el director general-conseller executiu de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella. Tots tres han comparegut a la sala com si fossin els tres toreros que han de protagonitzar una vetllada de braus. Gairebé gairebé els ha sortit a dues intervencions per cap. Com a l’arena de les places. La cònsol massanenca ha començat anunciant el pre-acord i el repartiment inicial de la futura societat. La valoració s’ha fet pel mètode del flux de caixa.

REPARTIMENT ACCIONARIAL

De les qüestions d’anàlisi societària i legal se n’ha encarregat Crowe Alfa Capital -els socis fundadors Toni Bisbal i Vladimir Fernàndez també eren a la sala- i d’entrada el hòlding que es constituirà si els propers passos reeixeixen quedarà integrat a raó del 19,90% el comú de la Massana, el 40,09% el de Canillo i el 39,06 Crèdit Andorrà. Hi ha un percentatge molt menor que queda en mans dels socis fundadors d’Ensisa. La voluntat massanenca és poder arribar al 30% en el termini de sis anys.

Dins de la política d’inversions del nou hòlding s’ha acordat una actuació immediata de 36,4 milions d’euros per fer la connexió física entre Pal i Arinsal

Perquè això sigui així i Canillo passi a ostentar el 35,3% i Crèdit Andorrà el 34,7%, caldrà que en mitja dotzena d’anys la Massana hagi capitalitzat les accions preferents d’EMAP i en paral·lel adquireixi de forma directa accions a d’altres socis. Un acord important dins de la declaració d’intencions, ha remarcat Molné, és que dins de la política d’inversions del nou hòlding s’ha acordat una actuació immediata de 36,4 milions d’euros per fer la connexió física entre Pal i Arinsal. La cònsol de la Massana ha explicat que es pretén que aquesta unió esquiable es faci durant el 2022, amb la instal·lació de nous ginys i la creació de dues pistes entre el Pic Negre, el Coll de la Botella i Setúria.

El cònsol de Canillo ha explicat que la voluntat inicialment acordada és que cada any s’inverteixi el 50% dels beneficis a millores dels dominis. De fet, Francesc Camp ha recordat que Ensisa tenia un pla d’inversió de 60 milions en els propers deu anys que vol mantenir. Però tots els intervinents estan d’acord que amb el circulant que la fusió permetrà, amb l’increment de facturació, serà possible dur a terme actuacions importants. I és que amb l’aliança “serem més forts” i “ens creixeran els beneficis i la nostra capacitat d’inversió” a partir de la generació d’economies d’escala, que han de permetre rendibilitzar els ingressos i minimitzar les despeses.

WhatsApp Image 2021 09 27 at 20.54.13
David Hidalgo i Josep Marticella, dos dels principals executius del hòlding, parlant amb Xavier Espot sota l'atenta mirada de diferents consellers de la Massana. Toni Solanelles

En aquest sentit, Camp ha anunciat que David Hidalgo serà el màxim executiu de tot el conglomerat i que el fins ara director general d’EMAP, Josep Marticella, es mantindrà dins el nou grup en un rol destacat que no ha concretat. La voluntat seria de mantenir els equips tot partint de la base, ha recordat el cònsol de Canillo, que departaments com els de finances, recursos humans o la central de compres podran fusionar-se. Principalment, s’amortitzaran llocs de treball temporers. Però això encara s’ha de veure perquè després del pre-acord encara calen afinar els detalls i fer els esforços necessaris per “integrar Ensisa i EMAP”.

SENSE CONCURS PÚBLIC

Això no treu, segons el conseller executiu de Crèdit Andorrà, que fins ara s’hagi fet “el més difícil” i ara cal tot plega plasmar-ho “en contractes”. D’entrada s’ha fet el més complicat des del punt de vista de la concurrència i la publicitat dels béns públics: eludir un eventual concurs públic donat que EMAP és cent per cent pública. No hi ha problema. Segons la cònsol, la qüestió s’ha fet analitzar i no hi ha inconvenient. “Les societats preserven el seu patrimoni. El traspassen a una nova societat però no hi ha alienació de béns públics. Tampoc no s’han venut cap part de les seves concessions.” És possible que les modificacions legislatives per a Grifols hagin facilitat aquest pas.

Els dos cònsols defensen que no cal cap procés concursal perquè no es venen béns i asseguren que els respectius comuns compliran amb el límit màxim d’endeutament

Francesc Camp, que ha ressaltat les sinergies que ja compartien o poden a partir d’ara explotar conjuntament Ensisa (competicions d’esquí alpí d’alt nivell) amb EMAP (referent d’activitats d’estiu amb la BTT com a eix central, per exemple, i competicions d’esquí de muntanya a l’hivern), ha remarcat també que els estudis duts a terme conclouen que els dos comuns implicats en l’operació, es mantindran dins el sostre màxim d’endeutament permès per la Llei de finances comunals. I “si les previsions es compleixen, aquest endeutament hauria d’anar baixant progressivament els propers anys”.

Tot són flors i violes si s’escolta els ponents del pre-acord. Per a la signatura de l’acord “històric”, segons la definició de Camp, no hi ha data. De fet, a partir d’ara s’han de calendaritzar les properes accions. “Hi sortirà guanyant tothom i per moltes raons”, ha explicat Xavier Cornella, que hi ha afegit que “donem forma a una fita històrica: que dues parròquies d’Andorra, com Canillo i la Massana uneixin esforços”. Alhora, la neu “és i continuarà sent una aposta clau pel banc i pel país”.

VALLNORD, ADÉU; GRANDVALIRA… PENDENTS DE VILADOMAT

El conseller executiu de Crèdit Andorrà ha estat l’encarregat de posar damunt la taula la voluntat que a través de la nova societat Pal-Arinsal s’integri a Grandvalira, creant així un gran domini esquiable de tot Andorra. Si Olga Molné no ha gosat donar per liquidada la marca Vallnord malgrat que sembla que té els mesos comptats, Xavier Cornella, que un parell d’hores abans de l’anunci públic havia comunicat el pre-acord al conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, ha explicat que a partir d’ara s’ha de parlar “amb un quart” per veure com es pot fer quadrar tot plegat amb Grandvalira.

L’accionista de Nevasa és Ensisa. I entre els acords de Nevasa II hi ha una mena de clàusula anti-dilució que no permet que cap dels dos socis actuals no pugui perdre pes per cap via si no hi ha entesa. Cornella ha admès que “no hi ha un termini” per arribar a un acord. Però també ha reconegut que aquest hauria d’arribar “quan abans millor”. La possibilitat que Saetde es posi de cul a qualsevol proposta no es contempla. O no es contempla del tot. I tampoc es contempla comprar la participació de l’empresari a Saetde, que ben bé podria valdre 70 o 80 milions d’euros.

El pre-acord anunciat avui “ha estat molt ben rebut”, han anunciat els protagonistes de la cursa de fons. Ara, allò que serà realment històric, ho ha dit tal qual Francesc Camp, és quan es pugui dir que el pre-acord ja és un acord.



Del cap de Govern al xicot de la megafonia

La sala de Caldea on s’ha fet l’anunci del pre-acord entre Ensisa i EMAP s’ha omplert de representants de diversos àmbits, empreses i institucions. Des del cap de Govern, Xavier Espot, que ha dit acudir com aquell que diu a títol personal a infinitat de persones més. Els tres tenors principals: Olga Molné, Francesc Camp i Xavier Cornella. I els seus respectius acompanyants més directes: Eva Sansa, Marc Casal i Joan R. Mas (director de comunicació de Crèdit Andorrà). Del comú de la Massana hi havia un bon reguitzell de consellers (Jordi Areny, Guillem Forné, Josep Maria Garallà, Kevin Poulet…). Del món de la neu i per la part que els tocava: David Hidalgo i Josep Marticella. Però també Juan Ramón Moreno i Montserrat Guerrero. I Miguel Pedregal com a amfitrió. I tècnics de comunicació i megafonia. Arriba a aparèixer a la sala Joan Viladomat i la festa hauria estat completa. Amb entrepans hi tot, potser.



 

Comentaris (36)

Trending