Crèdit Andorrà avalua aterrar a Pal-Arinsal a través d’Ensisa

L’entitat bancària estaria intentant diversificar la seva activitat alhora que miraria d’equilibrar les forces amb Saetde en el marc de Grandvalira, especialment després la incorporació d’Arcalís

Un canó de neu a Pal-Arinsal.
Un canó de neu a Pal-Arinsal. ARXIU

Crèdit Andorrà estaria avaluant la possibilitat d’assumir el control d’EMAP, la societat que gestiona les estacions d’esquí de Pal i Arinsal, a través d’Ensisa, la gestora de Soldeu i el Tarter i de la qual controla poc menys del 50%, gairebé a parts iguals amb el comú de Canillo. L’entitat bancària seria un dels rocs a la faixa, probablement el més ben posicionat, que té el comú de la Massana per tal de mirar que s’injecti més capital al camp de neu, que viu moments complicats especialment arran de l’impacte econòmic de la pandèmia.

No seria la primera vegada que Crèdit Andorrà faria una aproximació a Pal-Arinsal. Ja amb el sempitern Josep Peralba al comandament de la nau bancària es va estudiar la possibilitat encara que no va quallar. A la Massana durant molt temps s’ha estat reticent a permetre l’accés de capital privat. Però ara la situació és una altra i és una imperiosa necessitat. Ho ha reconegut sense embuts recentment i en més d’una ocasió la cònsol major massanenca, Olga Molné.

El Crèdit Andorra via Ensisa voldria mirar d’equilibrar la balança respecte del seu soci a Grandvalira. En certa manera, assumint el control de Pal-Arinsal, la societat canillenca respondria a l’adquisició per part de Saetde del 76% de Secnoa i, per tant, de l’assumpció del control d’Ordino-Arcalís, una estació per la qual Crèdit Andorrà també va fer una aposta al seu dia que se’n va anar en orris al darrer moment per la manca d’un concurs públic. Aquest seria un dels elements a resoldre ara. Fer les coses ben fetes.

Marticella seria una persona ben vista en l’entorn de Crèdit Andorrà. I el seu desembarcament previsible a Pal-Arinsal via Ensisa podria atribuir a l’executiu d’EMAP algun paper rellevant dins les empreses participades pel grup bancari

En aquesta recerca de capital privat, en les negociacions entaulades fa temps i que s’estan dilatant, hi tindria un rol determinant l’encara director general d’EMAP, l’economista Josep Marticella, que tenia intenció inicialment d’abandonar la companyia aquest 30 de setembre però amb qui el comú ja ha allargat la vinculació, segons les cònsols massanenques, el temps que faci falta fins a la resolució de les negociacions. O més hi tot.

Perquè segons les diverses fonts consultades, Marticella seria una persona ben vista en l’entorn de Crèdit Andorrà. I el seu desembarcament previsible a Pal-Arinsal via Ensisa podria atribuir a l’executiu d’EMAP algun paper rellevant dins les empreses participades pel grup bancari, especialment totes aquelles que tenen vinculació al món esportiu i del turisme. Encara queda bacallà per tallar, segons les fonts. I no es preveu que hi hagi cap resolució de la situació en breu.

En principi, segons anunciaven aquest dilluns Olga Molné i Eva Sansa, per a EMAP en concret hi continua havent un procés de selecció de director general obert. L’actual director de màrqueting, David Ledesma, era fins ara la persona millor posicionada per assumir aquest repte. De fet, fins i tot havia tractat aquesta possibilitat amb alguns dels màxims executius de Grandvalira. També hauria deixat clar als seus interlocutors massanencs que la decisió d’acceptar la proposta estaria condicionada pel fet de poder tenir un flotador on aferrar-se i no la situació dramàtica que ara mateix, sobre el paper, viu EMAP. De fet, la temporada passada, la hivernal s’entén, també va ser molt dolenta per a Ensisa.

Comentaris (9)

Trending