Administració i propietaris de bars ‘juguen’ amb l’horari i l’aforament per mirar de relaxar mesures

Tècnics de Govern i responsables de l’associació que aglutina uns dos centenars d’establiments mantenen una primera trobada amb la voluntat de poder ampliar la setmana una mica més el marge de treball partint de la base que l’obertura trigarà en arribar

Recreació del 'drama' dels propietaris d'un bar d'Escaldes: el local buit.
Recreació del 'drama' dels propietaris d'un bar d'Escaldes: el local buit.

Els tècnics de l’administració i els propietaris de bars treballen amb dues variables fonamentals (horari i aforament) i una altra que pot acabar sent decisiva en alguns casos (la ubicació, si hi ha espai exterior o tot és interior) per mirar de trobar un escenari que permeti relaxar una mica les mesures que actualment fa que la immensa majoria dels establiments estiguin tancats, i que només alguns facin servei per emportar. Això sí, es parteix de la base que l’obertura normalitzada queda ara molt lluny i fins i tot que durant molt temps pot ser impossible.

Representants de quatre departaments diferents del Govern i impulsors de la Unió de Bars d’Andorra s’han reunit aquest matí per primera vegada després que la setmana passada ho fessin de manera institucional i protocol·lària amb el cap de Govern, Xavier Espot, i els ministres Joan Martínez Benazet i Jordi Gallardo. Un dels portaveus del col·lectiu patronal, Francesc Medina, ha valorat positivament les dues trobades i ha reconegut que “la sensació és molt bona” partit de la base que la gestió de la pandèmia no és gens fàcil i que hi ha molts factors incertes o incontrolables.

L’objectiu seria que si les dades epidemiològiques acompanyen -un factor que aquest dilluns no s’ha posat sobre la taula-, durant la setmana que ve, i més tenint en compte que és impossible que arribin turistes en les properes setmanes, hi pugui haver una relaxació en relació a l’escenari actual

Una qüestió que sembla que té clara l’administració és que no es vol perdre el temps. I que qualsevol avenç que es pugui fer es vol implementar amb la major celeritat possible. Els bars reclamen, justament, aquesta celeritat juntament amb poder disposar d’una informació transparent i clara, que eviti males interpretacions i aplicacions indegudes o normatives d’impossible compliment. Tècnics i propietaris s’han donat de marge fins divendres per avaluar possibles escenaris que permetin relaxar una mica les mesures.

L’objectiu seria que si les dades epidemiològiques acompanyen -un factor que aquest dilluns no s’ha posat sobre la taula-, durant la setmana que ve, i més tenint en compte que és impossible que arribin turistes en les properes setmanes, hi pugui haver una relaxació en relació a l’escenari actual. Hi ha moltes qüestions a avaluar. Per exemple que hi pugui haver una franja d’obertura per esmorzars als bars, que els horaris de restaurants es puguin ampliar una mica, que l’aforament pugui ser diferent… i sobretot és molt plausible que aquells establiments que tinguin terrassa puguin operar més fàcilment a l’exterior que en els espais interiors.

El bar de la Plaça del Poble.

Relacionat

Tres de cada deu bars podrien tancar des d’ara fins a final d’any per les restriccions

Tot això, però, tenint en compte que abans de res hi ha la qüestió sanitària i que mentre el control de la pandèmia estigui en mans de la distància social és molt factible que s’hagi de fer una gestió de dents de serra. D’obrir i tancar. Aquesta primera reunió només ha servit per tractar la possible relaxació de mesures, si ha ha marge per poder obrir una mica els establiments “i poder facturar alguna cosa”. Més endavant ja es tractaran altres qüestions relatives a ajuts, suspensions contractuals i altres qüestions d’aquesta mateixa naturalesa.

Comentaris

Trending