Els treballadors de BPA aproven el conveni en una votació que podria ser impugnada

Comentaris

Els treballadors de BPA aproven el conveni en una votació que podria ser impugnada
Els treballadors de BPA aproven el conveni en una votació que podria ser impugnada

Sis de cada deu treballadors de Banca Privada d’Andorra (BPA) ha donat suport al conveni pactat entre els delegats del personal i els responsables de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). En obtenir més de la meitat dels vots dels censats -237 persones segons els representants laborals tenien dret a acudir a l’urna-, l’acord queda validat. No obstant, el procés de votació podria ser objecte d’impugnació. Alguns empleats estan estudiant accions legals en considerar que no han estat informats degudament sobre el procés. Els representants dels treballadors mantenen que han comunicat adequadament a tots els afectats tot allò relatiu al preacord assolit i a la fórmula per referendar-lo o mostrar-hi oposició.

La votació s’ha tancat aquesta tarda (17 hores) després d’encara no deu hores d’urna disponible repartides en tres franges de temps. Dimarts a la tarda i aquest dimecres. El recompte ha evidenciat un suport al text de 143 (60,34%) persones. Setanta-dues (30,38%) s’hi han oposat. No hi ha hagut cap vot nul i gairebé el 10% de la plantilla (22 treballadors) s’han abstingut, segons les dades oficials fetes públiques pels representants del personal. Segons aquesta mateixa informació, “d’acord amb la normativa vigent CRL article 135, perquè el conveni quedi aprovat es requeria la meitat més un del cens electoral, és a dir, 120 vots a favor (SÍ). En atenció als resultats obtinguts, el conveni ha quedat aprovat”. Els representants de la plantilla, que han celebrat i agraït el nivell de participació, eren clarament favorables a l’acord, que suposa avantatges que la llei laboral ordinària no contempla. De fet, els delegats del personal havien advertit la resta d’empleats que si el conveni no tenia el suport majoritari, l’AREB no el donaria per bo i s’aplicaria estrictament la normativa laboral, sense que certes compensacions prepactades o la cobertura mèdica a càrrec de BPA durant dotze mesos no fossin contemplades.

Les votacions s’han dut a terme en un clar clima de desànim, de cansament, de descontentament i desconfiança. La fractura entre la plantilla és més que evident. No és que hi hagi bàndols; és que no hi ha cap mena d’unió i molts dels empleats esperen que tot el procés finalitzi. De la manera que sigui. Però necessiten que s'acabi el que per a ells és un melodrama. El consell d’administració de l’AREB es reuneix aquest dijous i, ja amb la validació del conveni sobre la taula, podria adoptar noves decisions. Una possibilitat és que es doni llum verd a l’estructura de Vall Banc. El banc pont havia de ser inicialment operatiu a partir de dilluns que ve però això és gairebé impossible que passi. De fet, molts dels treballadors temen que s’allargarà el procés tant com es pugui per evitar acomiadaments forçats abans de les eleccions comunals (que s’han de celebrar el desembre).

Crítiques

El procés de votació del conveni ha generat nombroses queixes. Dues anaven gairebé lligades: la celeritat amb què s’ha hagut d’afrontar la votació després que divendres de la setmana passada quedés aturada pels dubtes que van sorgir entre una part de la plantilla i el fet que es comuniqués l’inici del procés deu minuts després de la suposada hora d’inici. Algunes persones també van mostrar la seva disconformitat amb el fet que el liquidador triat per l’AREB per fer la selecció de personal, Albert Mallo, hagi estat un dels controladors del procés. Una altra queixa és el fet que les paperetes no s’haguessin de dipositar en cap sobre, amb la qual cosa, i amb certa manca d’honestedat o mala fe, es podien arribar a dipositar dissimuladament dues o més paperetes a l’interior de l’urna.

Durant la primera jornada de votació, dimarts, hi va haver treballadors que van demanar que el procés s’ampliés com a mínim a dijous i, a poder ser, també a divendres. Alguns van fer aquesta sol·licitud tenint en compte que els promotors del banc cooperatiu han citat la plantilla per a una trobada aquest dijous, a les 18.30 hores, a l’hotel Cèntric de l’avinguda Meritxell amb l’objectiu d’explicar la iniciativa ‘raiffeisen.ad’. La resposta va ser una negativa a allargar el termini de votació al·legant que els representants del personal havien disposat un temps determinat i no subjecte a ampliació. El text del conveni sobre el qual es van mostrar dubtes divendres finalment s’ha mantingut inalterable i els empleats, l’únic que han rebut, al marge del document que s’haurà de signar, és una explicació respecte dels quatre o cinc punts que generaven interrogants.

Impugnació

Mentre els representants dels treballadors i de l’AREB acaben de fer els passos per rubricar el conveni, caldrà veure com evoluciona la disposició d’un petit grup de treballadors d’avaluar la possible impugnació del procés electoral. Ho justifiquen al·legant que no han rebut la informació necessària. Els representants dels treballadors al·leguen que sí. Però la clau de volta és clara: la informació, que contenia, entre altres, el document sotmès a votació, el formulari per delegar el vot, les explicacions als dubtes sorgits i l’horari electoral, s’hauria tramès, a tot estirar, al correu electrònic corporatiu de cadascun dels empleats. Aquells que estan suspesos de feina i funcions no hi tenen accés. Se’ls va tallar. Les persones que estan de baixa i els que tenen vacances autoritzades per l’AREB molt probablement tampoc no han pogut accedir a les bústies electròniques respectives.

Alguns dels afectats haurien reclamat la informació als seus representants laborals. En algun cas també, persones suspeses de feina van contactar amb l’assessor legal dels treballadors per reclamar-li informació del procés i del conveni que s’estava negociant. En el segon cas, almenys segons les fonts consultades, no s’hauria obtingut cap resposta. Quant al contacte amb els principals dirigents dels delegats de personal, en algun cas s’ha acabat enviant l’horari del procés electoral 20 minuts abans que es tanqués la votació. I sense que la comunicació electrònica portés annexada ni el conveni, ni el formulari de delegació de vot ni res de res. Les fonts consultades han assegurat que “no hi ha cap ànim de destruir les coses, però sí d’exigir que les coses es facin bé i no s’han fet bé. Amb tan poca gent com som i tan important com era el procés, els responsables del mateix s’havien d’assegurar que la informació arribés fins a l’últim treballador. I encara més si la demanes personalment”. En conseqüència, si hi ha marge legal hi haurà impugnació.


El Govern diu ara que mai no ha garantit llocs de treball

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que avui ha actuat com a portaveu de l'executiu, ha afirmat rotundament, respecte del fet que la ‘llei BPA’, no permetent la transformació de Vall Banc, com a banc pont, a una entitat ordinària a través d’una venda a un tercer i això suposi haver d’acudir a un nou procés de contractació de treballadors que comporti més destrucció de llocs de feina,  que el Govern “en cap moment ha garantit els llocs de treball”. I ha remarcat que el que ha pretés sempre l’executiu era buscar la fórmula que permetés respectar el màxim l’ocupació. Saboya ha destacat que mai no hi ha hagut “aquest compromís”, en relació a garantir totes les places laborals. “No hi ha hagut cap previsió”, en aquest sentit, ha remarcat en tres o quatre ocasions. I ha tornat a ser crític amb SDP perquè “no deixa de produir una certa gràcia” que l’única formació que no va votar a favor de la normativa, que a parer de Govern garanteix un escenari millor del que hi havia fins llavors, ara critiqui la situació. Sobre els empleats, el titular d’Exteriors també ha celebrat “el bon clima que s’ha sabut trobar entre l’AREB i els representants dels treballadors les darreres setmanes”.

Que hi hagi propostes com la cooperativa "és positiu"

Gilbert Saboya ha assegurat que la proposta de convertir BPA en una cooperativa bancària “és una opció més” i que el fet que “hi hagi alternatives és positiu”. No obstant això, no ha mostrat un posicionament formal de l’executiu respecte de la iniciativa perquè “no en coneixem els detalls”. El ministre d'Afers Exteriors ha recordat que els promotors del projecte ‘raiffeisen.ad’ ja han estat rebuts per l’AREB i que, si escau, ja es trametrà la informació necessària al Govern. El ministre, sense citar obertament SDP, ha estat crític amb aquesta formació perquè ha assegurat que la formació que presideix al Consell Víctor Naudi va ser la única que no va votar a favor de la denominada ‘llei BPA’, que “és la que possibilitat totes aquestes alternatives” i ara, en canvi, s’ha posicionat clarament a favor de la proposta cooperativista.

L'auditoria de PwC s'allargarà tant com calgui

Sobre el treball d’anàlisi que està fent PricewaterhouseCoopers, Saboya ha explicat que “no hi ha sortida vàlida si no s’ha procedit bé en el procés de segregació d’actius lícits i il·lícits”. I hi ha afegit: “Si això demana dues setmanes més, doncs seran dues setmanes més”, alhora que ha recordat que “no és treball que ha promogut ni ha encarregat el Govern”. El ministre ha reiterat que el finançament d’aquests treballs l’haurà d’acabar assumit qui sigui causant dels mals seguint allò que estableix la llei de resolució, atès que és un treball que s’emmarca dins el treball de resolució de l’entitat bancària.

Fitch situa el 'rating' de BPA al nivell de la liquidació

L'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings ha rebaixat la nota imposada a Banca Privada d'Andorra (BPA) fins a l'equivalent a la suspensió de pagaments o liquidació. En termes tècnics, qualifica l'entitat intervinguda, tant pel que fa al llarg com al curt termini, amb una D. Fitch assegura que percep, amb els moviments que estan fent els supervisors andorrans i l'agència de resolució (AREB) un escenari de liquidació. I d'aquí que hagi decidit passar la qualificació d'RD (Restricted Default en anglès) a D (Default).

 

Comentaris

Trending