Els sindicats sorprenen la UE demanant-li si l’acord d’associació és sols econòmic o també social

El nou ambaixador de Brussel·les al Principat i la nova negociadora adjunta visiten Andorra per conèixer la realitat i tenir una millor “percepció” del país

Els membres de la delegació europea amb l'ambaixadora d'Andorra davant la UE, Esther Rabassa.
Els membres de la delegació europea amb l'ambaixadora d'Andorra davant la UE, Esther Rabassa.
Les organitzacions sindicals del Principat, eminentment la majoria de les quals representants de l’administració, han mantingut una reunió aquesta tarda amb una delegació europea encapçalada pel nou ambaixador de la Unió (UE) a Andorra, Didier Lenoir, i amb presència de la nova negociadora adjunta de l’acord d’associació. En aquest marc, els sindicats han demanat als delegats de Brussel·les si l’acord d’associació és sols econòmic o també social. La qüestió ha generat sorpresa en els negociadors europeus, que han deixat clar que els aspectes socials també han de formar part de l’acord.

Lenoir i la resta de la delegació fan una estada de dos dies al Principat per començar a conèixer la realitat del país abans d’afrontar la negociació. Moltes de les qüestions que cal tractar ja estan més o menys consolidades atès que “l’equip tècnic es manté i la base tècnica també”, amb la qual cosa, i en paraules del secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, “un gran volum de la feina” ja estaria fet. Però els nous negociadors i alts representants de la UE per a Andorra han de poder palpar la realitat del país.

D’aquí que, per exemple aquest dijous, Lenoir i els seus acompanyants han mantingut dues reunions distintes. Una amb la patronal, i una altra amb sindicats (USd’A, SAT, Sipaag, SEP, CFPA, duaners…). En cap cas en aquestes reunions hi participen membres de la secretaria d’Estat. Tampoc ho faran demà quan la delegació europea es trobi amb els grups parlamentaris. Riba ha explicat que d’aquesta manera els intervinents es poden expressar sense embuts i “l’intercanvi d’opinions” pot ser més fluid o, almenys, sense filtres. De fet, els sindicalistes haurien parlat obertament de les dificultats socials que hi ha al país.

El diplomàtic que la UE envia a Andorra visita per primer cop el país, remarca les dificultats viàries que s'ha trobat venint de Tololsa i afirma que comença a tenir informació per fer-se una bona percepció del Principat

S’haurien posat sobre la taula dèficits com la manca de convenis col·lectius o les traves legals que, a la pràctica, gairebé impossibiliten fer una vaga. Els negociadors “han pres nota”, segons les fonts consultades, i s’han compromès a donar resposta a alguns dels neguits expressats pels seus interlocutors, també pels empresaris en la primera de les trobades d’aquesta tarda, en un parell de mesos, quan tenen intenció de tornar al Principat amb una mica més de feina ja realitzada.

Tant l’ambaixador de la UE com el secretari d’Estat d’Afers Europeus han destacat que aquesta estada de dos dies no és res més que una primera presa de contacte. Riba ha remarcat que es tracta que la nova cúpula negociadora “copsi la realitat” del país “des de diferents àmbits” i que “s’impregni d’història, de present i de futur”. Tot plegat ha portat a afirmar al màxim responsable governamental de la negociació amb la UE que de moment estan “molt satisfets” de com han anat aquestes primeres hores de contacte.

Didier Lenoir ha assegurat que “començo a tenir una bona percepció de la realitat andorrana que em serà molt útil per la continuïtat del treball en l'acord d’associació”. L’ambaixador de la UE, que ha remarcat que és la primera vegada que visita Andorra, ha recordat que “ahir i avui he tingut contactes en l'àmbit educatiu, social, sanitari, medi ambient. Aquesta tarda m'he reunit amb el sector econòmic i representants sindicals”. I després d’agrair a les autoritats andorranes el programa confeccionat, ha recalcat que “he conegut també la realitat geogràfica perquè he vingut per carretera des de Tolosa i he constatat que hi ha algunes dificultats viàries”.

 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending