Els primers linxs boreals pirinencs nascuts en un segle són fills de Naturlandia

El naixement va tenir lloc fa tres mesos però no s'han pogut veure fins ara perquè són molt sensibles als canvis

Comentaris

Els dos cadells nascuts a Naturlandia
Els dos cadells nascuts a Naturlandia
Per primera vegada des de fa més d'un segle, han nascut tres cries de linx boreal al Pirineu, dues d'elles a Naturlandia i fa tres mesos. L'altra naixement va tenir lloc fa poc més de dos mesos, també en captivitat, al centre de fauna MónNatura del Pallars Sobirà. Aquest naixements poden obrir la porta a la reintroducció de l'espècie, extingida en aquesta zona. A més d’aquests dos cadells de linx el parc lauredià ha viscut aquesta temporada també el naixement de quatre llops.

Els dos cadells de linx boreal de Naturlandia són fills del Doraimon i la Misifu, que viuen al parc de Sant Julià de Lòria des de l'any 2014. El naixement es va produir fa tres mesos i els gatillops s'han pogut veure el dia després que es fes públic el naixement d'un altre linx a un centre de Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, gràcies a una parella que va arribar l'any 2008 a la instal·lació procedents de Galícia.

El naixement de la Rabassa és anterior al del Pallars Sobirà però els cadells no s'han pogut veure fins aquest dijous perquè són sensibles als canvis, fins al punt que en el seu tancat s'habilitat una zona reservada on es poden amagar quan se senten estressats. L'època d'aparellament del linx és entre gener i març i el temps d'embaràs està al voltant dels dos mesos. 

Actualment, el linx boreal viu en algunes zones d'Europa central, als països escandinaus, el Caucas, Rússia o Mongòlia. Així mateix, aquestes cries podrien ser un nou començament en la serralada pirinenca, per una espècie que va ser destruïda per l'acció humana. Com animal carnívor serviria per controlar la superpoblació d'altres espècies com els cabirols, llebres, isards i fins i tot de guineus, equilibrant un ecosistema que va assistir a la seva desaparició fa anys.

La reintroducció, però, no és un escenari que es plantegi, de moment. El Síndic d’Aran va fer una proposta l'any 2016,  però va acabar amb el rebuig de caçadors i ramaders. El linx europeu s’ha reintroduït en altres països com França, Suïssa, Itàlia i Àustria amb èxit.

 

 

Comentaris

Trending