Els positius per drogues o alcohol al volant augmenten un 37,5% l'any 2018

Les sancions per excés de velocitat pugen un 36,51%

Un moment de la roda de premsa de presentació de l'informe.
Un moment de la roda de premsa de presentació de l'informe.
L'informe anual de mobilitat de l'Automòbil Club d'Andorra (ACA) destaca l'augment de les sancions per excés de velocitat el 2018 en un 36,51% i el fet que els positius per consum de drogues d'alcohol al volant hagin pujat un 37,5%. Durant l'any passat hi ha haver cinc accidents mortals, tots amb vehicles de dues rodes (quatre amb moto i un amb bicicleta). El ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres ha anunciat que una de les prioritats del Govern serà l'entrada a tràmit parlamentauri del nou codi de circulació que inclou un augment de les sancions.

La presentació de l'informe anual de mobilitat de l'Automòbil Club d'Andorra (ACA) ha encés dos llums vermells com ha dit el secretari general de l'entitat, Toni Sasplugas: les sancions per excés de velocitat i l'augment de positius per consum de drogues i d'alcohol. En el primer cas han augmentat un 36,51% i en el segon un 37,5%, Una dada rellevant en aquest àmbit és que els conductors de 30 a 49 anys suposen un 52,32% més i els de 18 a 21 un 50,79%. Els accidents han disminuït però es continua per sobre la barrera dels 500 (513 el 2018) i d'ells cinc de mortals, tots amb vehicles de dues rodes (un amb bicicleta i quatre amb moto).

 Pel que fa a les sancions, des de l'ACA es van comptabilitzar 19.933, xifra que representa un 34,37% més que l'any anterior. Tot i així, han destacat que proporcionalment, el nombre de sancions ha disminuït en mesura que augmenten les campanyes, ja que s'han detectat 2.214 infraccions en nou períodes de control. D'altra banda, 231 conductors han estat multats per no respectar els senyals de prohibició, xifra que representa un increment del 97,44%, i 305 per no fer-ho amb la senyalització horitzontal a la calçada (un 89,44% més que l'any anterior). Els sancionats per circular amb problemes amb l'assegurança ha augmentat un 26,96%, ja que 29 conductors ho feien sense tenir-ne i 602 no duien els respectius papers.

Entre les sis i les nou del matí es mou el 76% de la flota de vehicles del país

Durant la presentació s'han donat xifres sobre la mobilitat a la xarxa viària. Així, entre les sis i les nou del matí es mou el 76% de la flota de vehicles i es fan 155.000 viatges cada dia, el 67% en vehicle privat, el 10% en transport públic i el 25% a peu. Andorra rep 4.550.000 vehicles per any dels quals, 2.400.000 entren durant l'hivern, els mesos de desembre a abril. Finalment, el ministre d'Ordenament Territorial, Jordi Torres ha anunciat que el nou codi de circulació entrarà a tràmit parlamentari ben aviat "perquè és una de les prioritats de la legislatura". Torres ha avançat que augmentarà les sancions i que es regularà l'ús dels patinets elèctrics. En el camp dels sancions, l'ús del mòbil conduint serà sancionat amb 100 euros en comptes del 30 actuals.

El tema central de l'informe 2018 és 'Una visió integral de la mobilitat amb un nou entorn de col·laboració amb Mobilitat i Actua, amb l'objectiu de  ser més eficients en la recollida de dades, buscar solucions conjuntes de mobilitat de país i fomentar una nova dinàmica.

Etiquetes

Comentaris

Trending