Els pagesos donen una vigència de deu anys a les collites de tabac

L’APRA ja ha anat avisant el ministeri d’Agricultura que caldrà buscar fórmules alternatives d’ajuts si es vol garantir la continuïtat del sector primari

En alguns camps de tabac del país ja s'ha començat a fer una primera part de la collita.
En alguns camps de tabac del país ja s'ha començat a fer una primera part de la collita.
Més enllà de la transitòria que es pugui pactar -o s’hagi pactat- en el marc de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), els colliters consideren que el sistema actual en què els fabricants de productes tabaquers, d’una manera o altra, estan mantenint el sector primari del país, s’acabarà en un termini relativament breu. De fet, en la darrera reunió informativa convocada per l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) es va arribar a pronosticar una vigència d’una desena d’anys al model actual.

En gran mesura, els contractes signats entre pagesos i industrials han garantit la continuïtat del sector primari sense que l’administració hagi hagut de fer grans esforços. Els canvis socials i la davallada notable en les vendes dels productes tabaquers fa que tot plegat trontolli per molt que el juny se signés un nou contracte de durada indefinida entre colliters i fabricants. Les tres properes collites estan garantides, a partir de llavors, i una vegada les parts ja puguin denunciar el contracte, caldrà analitzar molt detalladament la situació, però els propis colliters són conscients que el sistema s’acaba.

I també intenten fer prendre consciència l’administració que, com en altres països de l’entorn, caldrà que la pagesia rebi suport financer públic si es vol mantenir un sector primari necessari en qualsevol societat. Segons s’hauria explicat en aquella reunió, almenys oficiosament des de l’APRA ja s’hauria exposat la situació a la ministra responsable d’Agricultura, Sílvia Calvó, per tal que els propers pressupostos estatals comencin a contemplar majors ajuts.

En aquest sentit, les fonts consultades han assegurat que la situació que durant tants anys s’ha viscut (i es viu encara) al Principat és del tot anòmala, amb una indústria com la tabaquera mantenint la pagesia en virtut dels contractes per a l’adquisició d’unes collites que representen una ínfima quantitat del que realment usen els fabricants. D’aquí que el Govern hagi de començar a dissenyar plans per revertir la situació i que mai no es pugui dir que la situació ha arribat de sobte.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending