Els metges liberals signaran el nou conveni amb l'hospital després d'aconseguir eliminar el 'xec en blanc'

Comentaris

  • El text final del contracte no farà cap remissió explícita a un pla funcional que encara s'ha d'elaborar; els facultatius consideraven que no podien firmar una cosa desconeguda
  • L'oposició a rubricar la proposta que la direcció del SAAS va enviar dimarts de la setmana passada va reobrir la negociació i, finalment, s'han matisat els aspectes més complexes

Els metges liberals que treballen a l’hospital començaran a signar aquesta setmana el nou conveni, que els equipara una mica més als facultatius assalariats però no inclou les clàusules en blanc que els lligaven de peus i mans, segons les fonts consultades. El principal canvi succeït els darrers dies és que finalment s’ha deixat fora del text contractual la remissió a un pla funcional que ara per ara no existeix i podia condicionar totalment l’activitat professionals dels liberals.

La direcció del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va enviar dimarts via correu electrònic el que considerava text final del conveni assegurant que havia estat acordat amb el consell de metges de l’hospital, que aglutina, inicialment, tots els facultatius del centre, liberals i no liberals. Alhora, es començava a convocar un per un els professionals liberals per tal que, a partir de dimecres, anessin signant el nou contracte. Si no ho feien no podien continuar treballant a l’hospital. De fet, aquest pas s’hauria d’haver donat abans del 30 de juny.

Aquell document, però, va encendre l’alarma dels professionals mèdics, atès que no era la proposta de text que una comissió de metges liberals havia estat negociant amb la direcció del SAAS i tornava a incloure mesures o condicions que els facultatius donaven com a eliminades. Com per exemple la remissió a un pla facultatiu que, de fet, convertia, segons els metges, el conveni derivat del reglament de Centre Hospitalari (CHA) en un ‘xec en blanc’. Donava marge a la direcció, actual i futura, segons els metges, de fer el que volguessin. D’imposar qualsevol condició als facultatius a partir de la inclusió del que estimessin necessari al pla funcional, que només un servei hospitalari ha començat a elaborar i encara de manera molt incipient.

Els metges van posar el crit al cel, i a partir d’una informació apareguda a l’Altaveu, els facultatius es van negar a firmar en rodó aquella proposta de conveni, no pas un conveni consensuat, perquè així ho estableix el reglament marc. Vista la negativa dels professionals liberals, la direcció del SAAS va haver de fer marxa enrere i deixar sense efecte el text que dimarts havia assegurat que l’havia aprovat el consell directiu. Es va entrar en una nova fase de negociació amb un intercanvi d’apunts legals per modificar algunes de les expressions i elements que la proposta que el SAAS considerava definitiva contenia.

Així, durant la jornada de dijous es va donar per tancat el nou text i per la nit la immensa majoria dels facultatius van acabar donant suport a una proposta que ja feia molts mesos que no contenia la previsió que els metges hagin de fer cap aportació dinerària. Alhora, sense la remissió explícita al pla funcional es considera que el text deixa de ser un ‘xec en blanc’ i els aspectes més controvertits sobre els quals es mantenien certes diferències s’han redactat de forma que no hi hagi cap imposició i tot sigui interpretable.

Si 46 dels 55 metges liberals consideraven obertament dimarts de la setmana passada que el text que van rebre per correu electrònic era inassumible atès que ells mateixos havien avalat un esborrany que s’havia deixat al calaix, dijous la mateixa proporció de facultatius van donar el vistiplau a la nova redacció de conveni. Divendres es va comunicar a la direcció del SAAS l’acord majoritari amb el nou text i poca estona després es va reenviar novament el conveni.

Es preveu que de forma calendaritzada durant aquesta setmana la majoria de professionals liberals vagin firmant el nou conveni. Aquells professionals de la medicina que es trobin de vacances ho faran més endavant sense que això els pressuposi cap problemàtica.

Comentaris

Trending