Els liberals d’Escaldes i d’Encamp es plantegen presentar-se en solitari

Els escaldencs tenen clar impulsar una llista vist que no hi ha pacte amb els demòcrates mentre que tampoc no avancen les negociacions amb UP DA

-
-
Els liberals d’Escaldes tenen pràcticament decidit intentar fer una llista pròpia una vegada han donat per tancada qualsevol possibilitat de fer una candidatura conjunta amb els demòcrates. A Encamp la situació no està tan avançada però els contactes que hi ha hagut els darrers dies entre els representants de les dues formacions tampoc no han avançat. Encara que és aviat, entre cometes, per treure conclusions, a les dues parròquies hi ha sobre la taula la possibilitat que Liberals concorrin en solitari als comicis.

A Escaldes sembla clar. La llista que en principi haurien de liderar -i així ho va avalar l’executiva nacional de DA- Miquel Aleix i Núria Barquín està molt avançada. I no preveu incorporar cap membre designat per la formació liberal. La comissió de candidatura ha estat treballant amb un equip que pensa en el treball que hauria d’assumir si torna a vèncer els comicis. I s’han buscat els perfils corresponents, per exemple, per rellevar Núria Gómez al capdavant de finances. Gómez no continuarà. Tampoc ho farà d’entrada Esteve Vidal ni Josep Tudel. En canvi, entre els llocs elegibles hi figuraran Jordi Vilanova i Laura Lavado.

Vist que el comitè ‘democratamartinià’ ha tirat endavant sense compte en cap cas amb els liberals, el grup liderat per Higini Martínez-Illescas, probablement amb l’actual conseller de la minoria comunal al front, sondeja si és possible arribar a completar una llista fixant-se uns objectius que no anirien gaire més enllà d’aconseguir accedir a la corporació i tenir-hi el representant que hi tenen ara. La qüestió és si amb aquestes baixes expectatives trobaran prou voluntaris per completar la llista. És el repte que hi ha sobre la taula.

Bloqueig encampadà

L’escenari no és tan clar, ni molt menys, a Encamp. Les dues formacions sí que voldrien arribar a una entesa. El problema és el com i el qui. Els demòcrates d’UP tenen clar dos paràmetres: els liberals tenen un comitè petit a la parròquia (i per tant no poden demanar paritat a la llista com pretenien) i els seus representants han fet una oposició ferma, fins i tot dura, que fa inviable que persones com els actuals consellers Jordi Troguet i Maribel Lafoz puguin anar a una llista conjunta.

Aquestes limitacions, segons diverses fonts, estan complicant una entesa que no està descartada però que ara mateix no és possible. És innegociable que els liberals tinguin cap dels dos llocs primers de la candidatura, entre els quals hi serà segur, si no canvien molt les coses, Laura Mas. En funció de la segona persona que s’acabi tancant -i que està clar que no seran ni Xavier Montané ni Enric Pujal… hi ha qui continua collant Jordi Torres Falcó, això sí- es decidirà l’ordre del tàndem de capçalera.

Podria ser un independent que fos ben vist tant per demòcrates com per liberals, aquest escenari no es descarta pas. Però als liberals, obertament, no se’ls oferiria cap lloc que no fos del tres en avall, i a poder ser, a partir del quatre igual que el que s’ha acordat a Andorra la Vella. A partir d’aquí hi entren els noms. I malgrat que no hi han obertament vets, sembla clar que ni Troguet ni Lafoz no serien avalats per demòcrates

Davant d’aquest escenari, els liberals consideren que és molt difícil poder pactar i malgrat que els demòcrates donen per fet que hi haurà entesa, la situació està encallada. Això sí, UP DA hauria de desbloquejar aviat el tàndem que pretén que lideri la candidatura, entre altres coses perquè això serveixi també per aclarir les idees a uns liberals que podrien arribar acceptar no tenir cap dels dos primers llocs de la llista però no pas que se’ls vetin candidats.

Comentaris (7)

Trending