Els investigadors també acusen de corrupció el duaner francès empresonat i creuen que ha fet contraban de tabac molts anys

Comentaris

Els investigadors també acusen de corrupció el duaner francès empresonat i creuen que ha fet contraban de tabac molts anys
Els investigadors també acusen de corrupció el duaner francès empresonat i creuen que ha fet contraban de tabac molts anys

Els investigadors del cas del duaner francès implicat en el contraban de tabac procedent d’Andorra sospiten que fa molts anys que l’home, d’una cinquantena d’anys, es dedicaria a facilitar aquesta tasca i que, ell mateix, introduiria tabac i alcohol en territori francès. De fet, quan dilluns al matí se’l va detenir se li haurien trobat al seu vehicle deu cartrons, segons les fonts. “¿I això és molt o es poc?”, es preguntaven els consultats alhora de considerar la gravetat dels fets suposadament comesos per l’agent, ara empresonat a Perpinyà. En tot cas, sembla ser que la conducta presumptament delictiva era reiterada. 

El Servei Nacional Judicial de Duanes (SNDJ), que es fa càrrec de la investigació al cantó francès sota la tutela d’un jutge d’instrucció perpinyanès, mira de treure l’entrellat de tot plegat. I una de les coses que vol mirar d’esbrinar és delimitar des de quan durava la pràctica del duaner, al qual també se li van comissar diners en efectiu. A l’home, que porta molts anys prestant servei a la duana ara juxtaposada del Baladrà i que és majoritàriament conegut pels duaners andorrans, no només se l’acusa de contraban. També se l’imputa un delicte de corrupció. No és la primera vegada que té algun problema legal. Però mai tan ferm com ara. 

De fet, les sospites feia temps que duraven. La investigació feia més d’un any que estava en curs encara que hauria estat els darrers mesos que en col·laboració amb les autoritats andorranes s’ha intensificat. França vol desmantellar, sí o sí, la ‘indústria’ del contraban creada als Pirineus Orientals gràcies a la seva proximitat amb Andorra. Desenes d’homes, la majoria magribins, caminen cada nit per les immediacions del Pas cap a territori francès amb farcells plens de cartrons, de caixes de tabac. Algunes de les xarxes utilitzen fins i tot menors (d’una quinzena d’anys), perquè si són aturats no poden ser detinguts. El país veí està fart de la situació i vol posar-hi fi capturant els principals responsables de les xarxes.

Per això els investigadors, segons les fonts consultades i la premsa francesa, consideren de molta transcendència els acaraments a què sotmetran el duaner detingut amb tres integrants de les esmentades xarxes que com l’agent també estan empresonats. Els quatre homes no han entrat en contactes en cap moment des que va ser arrestats. El primer, l’uniformat, dilluns poc després de les 6 del matí just quan acabava el seu torn i pretenia dirigir-se cap al seu domicili amb el seu vehicle privat. Se’l va arribar a emmanillar segons que han confirmat testimonis presencials.

Els altres tres homes serien intermediaris entre els màxims responsables de les xarxes de contraban i els passadors. Majoritàriament, el que feien és cercar persones, homes normalment, disposats a carregar-se a l’esquena el tabac i a passar per la muntanya els cartrons procedents del Pas cap a territori francès. Les autoritats franceses haurien demanat als seus homòlegs andorrans informació especialment de dos establiments del Pas de la Casa. Els interrogatoris dels detinguts i, especialment els acaraments entre ells (d’aquí que es mantinguin empresonats) haurien de revelar, suposadament, noves dades que haurien de permetre avançar en la investigació i, potser, dur a terme noves diligències a una banda i l’altra de la frontera.

Comentaris

Trending