Els futurs entorns de Casa de la Vall podrien albergar un arxiu i un museu

És la proposta de l’arquitecte Xavier Aleix, guanyador del concurs d’idees llençat per a la remodelació de la zona, on també es preveu un aparcament soterrani

Representació gràfica de com quedaria la plaça de darrere Casa de la Vall.
Representació gràfica de com quedaria la plaça de darrere Casa de la Vall.

La futura remodelació dels entorns de Casa de la Vall podria incloure la construcció d’un museu i d’un arxiu. Almenys aquesta és la proposta de l’arquitecte Xavier Aleix, guanyador del concurs que ha servit per tenir la idea del que es vol fer, per començar a treballar, conjuntament amb Govern i comú d’Andorra la Vella per definir el projecte definitiu, el cost del qual encara no està estimat i que la síndica general, Roser Suñé, ha admès que probablement s’haurà de fer per fases.

Àgora’ és el nom del projecte guanyador, que inclou espais oberts, inclòs una mena d’amfiteatre on es podrien celebrar actes culturals, així com un aparcament soterrani. A més, Aleix proposa la construcció de dos edificis, un de dues plantes tot i que variable en alçada i un altre de quatre, situat a la zona de l’actual aparcament descobert del Consell General. Cadascú d’ells tindria una volumetria d’uns mil metres quadrats i seria allà on la idea de l’arquitecte és ubicar un arxiu i un museu.

“La voluntat és enquadrar la plaça, donar-li vida i sentit; al nostre entendre la forma és fer dos edificis”, ha explicat Aleix, tot posant en relleu que Casa de la Vall esdevindria el “nucli central”. El projecte també preveu un canvi en l’actual accés des del carrer de la Vall cap a la plaça del nou Consell que permeti l’arribada de vehicles en cas que siguin necessaris per a alguna activitat.

El projecte ‘Àgora’ s’ha imposat a les altres set propostes presentades al concurs, que perseguia, ha explicat Suñé, “uns objectius clars com ara mantenir el valor de Casa de la Vall com a bé d’interès cultural i permetre l’encaix de l’entorn al centre històric”, així com “facilitar els fluxos de persones a la zona”. Ha estat el millor valorat per un jurat compost per síndica i subsíndica, representants dels diferents grups parlamentaris, de Govern, del comú d’Andorra la Vella i del col·legi d’arquitectes.

No es té una estimació del cost del projecte, però serà important i Suñé avança que "segurament s'haurà de fer per fases"

La imatge del que es vol ja es té, però caldrà prendre paciència perquè el camí a seguir perquè sigui una realitat encara és llarg. “Ja tenim la idea de la qual partim, però ara cal fer els altres estudis tècnics i el treball conjunt amb comú i Cultura”, ha remarcat la síndica, que ha alertat en diverses ocasions que una cosa és la proposta –incloent el fet d’ubicar un museu i un arxiu- i una altra pot ser el resultat final. “No hi ha d’anar necessàriament. Ara és el que s’ha d’avaluar amb reunions amb tècnics amb el mateix comú, un actor molt important, i amb El Govern”, ha documentat.

Per ara, no hi ha cap estimació de quin podria ser el cost de tot el projecte. Sí que hi ha, però, una partida pressupostària per iniciar ja enguany els treballs tècnics. Suñé, però, ha avançat que “segurament tocarà fer un projecte per fases” i que “arreglar la plaça és la urgència principal”. Això, sumat al fet que “serà una obra complexa”, entre altres coses perquè cal “és fonamental la preservació de la Casa i que l’entorn sigui afavoridor” farà de ben segur que els diners a invertir siguin una quantitat important. Xifra en la qual es vol que s’impliqui tant el Govern com el comú.

El projecte guanyador, així com la resta d’idees presentades es podran veure els propers dies, ja que tots ells estaran exposats al vestíbul de la nova seu del Consell General. ‘Identitats’, de Gerard Arias i Eduard Mariné, i ‘Les 7 Claus i la pedra en sec’, de Lluís Ginjaume i Gerard Veciana, han quedat en segona i tercera posició respectivament.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending