Els errors en les receptes fan dilatar fins al 31 de març la posada en marxa de la via preferent

Salut acorda amb la CASS un mecanisme obert per resoldre les incidències que s’han detectat, sempre per protegir el pacient, i a partir de l’1 d’abril “tothom haurà de fer les coses ben fetes”

-
-
L’1 de gener, teòricament, havia de començar a operar el nou sistema de copagament en relació a la via mèdica preferent. Qui s’acollís a aquest procediment, gaudia d’una cobertura sanitària. Per a qui no ho fes, la cobertura seria inferior. La detecció d’uns errors en les receptes, d’uns codis que no funcionen i que han fet que les farmàcies no puguin operar degudament, ha portat el ministeri de Salut, de comú acord amb la CASS, a allargar l’entrada en vigor de les penalitzacions, per dir-ho d’aquesta manera.

Des d’ara i fins al 31 de març, per solucionar les anomalies que vagin sorgint, el ministeri hauria dissenyat un mecanisme obert que permetrà resoldre les incidències. Segons fonts properes a la CASS, malgrat que en primer terme semblava que serien més, al final les anomalies fins ara detectades no són excessives però, no obstant això, i per protegir els usuaris, els pacients, no serà fins a l’1 d’abril que no seran vigents les penalitzacions. A partir de llavors “tothom haurà de fer les coses bé”.

I aquest tothom afecta més els facultatius que cap altra col·lectiu. Tant des del ministeri com des de la CASS s’han detectat males praxis alhora de fer les receptes, que es vol pensar que és producte del desconeixement del sistema o algun altre element no volgut. No obstant això, també hi ha el temor que en alguns casos, comptats, hi hagi errades volgudes producte del desacord amb un sistema que fins i tot el propi Col·legi Oficial de Metges formalment avala.

Aquest retard en l’entrada en vigor de les penalitzacions de la via preferent no altera gran cosa en la programació ministerial, atès que ja s’havia previst tota una calendarització i, per exemple, fins al juny es pot acudir a l’especialista habitual sense que hi hagis anat a parar per la via preferent i això sense cap mena de penalització. Al seu dia ja es va explicar que per facilitar la digestió del canvi de model es faria una implementació progressiva.

En el cas de les receptes, a partir de l’1 d’abril tot hauria de funcionar. I si no es funciona, es mirarà qui n’és responsable i si hi ha un dol, és a dir, si les anomalies són fetes de forma expressa, per dir-ho d’alguna manera, s’aplicaran les mesures que es creguin escaients i es faran assumir responsabilitats. Per ara, però, les disfuncions detectades no fan preocupar en excés, malgrat que altres fonts asseguren que s’està minimitzant la problemàtica per generar confiança en el nou sistema.

Comentaris

Trending