Els dos adolescents empresonats per l'onada de furts ja havien causat aldarulls en centres de menors on van estar internats

Comentaris

Els dos adolescents que estan ingressats al centre penitenciari de la Comella des del 23 i el 24 de febrer passat acusats de liderar una banda juvenil que hauria pogut arribar a protagonitzar mig centenar de robatoris en diversos establiments comercials del Principat, especialment a les parròquies centrals, i focalitzant-se en Escaldes a l’inici, ja havien protagonitzat seriosos problemes en els centres d’internament de menors en què ja haurien estat prèviament a Catalunya. Els dos nois, de disset anys en l’actualitat i de nacionalitat andorrana, un, i brasilera, l’altre, ja eren coneguts de la policia i dels serveis socials.

Si no es fa el judici abans, el més probable és que tots dos nois s’estiguin a la presó el termini màxim d’empresonament que poden estar. En el cas dels menors, tres mesos. Ja en porten pràcticament un. El fet que sigui molt poc habitual que hi hagi menors internats a la Comella comporta enormes dificultats i menys previsió a l’hora de ‘construir’ un programa real d’integració. La inactivitat total sol ser el més habitual dels dos adolescents, membres de famílies amb greus problemes d’estructuració i, com a mínim un d’ells, amb notables dificultats per la seva addicció a les drogues. Tots dos van ser detinguts en el marc d’una operació anomenada ‘Pastorets’.

La investigació es va iniciar el 19 de desembre, coincidint amb diversos furts simultanis comesos a set establiments de la part alta d’Escaldes. Justament, els robatoris s’haurien produït una de les nits en què es va celebrar el ‘Pessebre vivent’ a aquella parròquia. D’aquí que es bategés l’operació policíaca amb el nom que es va batejar. Els investigadors van recollir nombroses pistes, indicis, van arribar a convocar alguns dels menors sospitosos al despatx… però la Batllia va exigir proves irrefutables per permetre la policia detenir els nois. En el cas de menors, la policia no pot arrestar si no té abans el permís d’un jutge. I l’autorització no va arribar fins que no va arribar un element que va permetre quadrar el cercle.

Producte d’un espiral delinqüencial que feia temps que durava -dos mesos a un ritme d’entre quatre i cinc actuacions setmanals, com a mínim-, els joves cada cop ‘anaven més forts’ i prenien menys mesures ‘de seguretat’. D’aquí que no se’ls acudís res més que acudir al Prat del Roure durant la celebració del Saló del videojoc organitzat per Andorra Telecom i sostreure alguna de les màquines que allí hi havia. Alguna de les consoles, que com la resta de productes que obtenien (electrònica o roba de marca amb preferència), introduïen al mercat de segona mà gràcies a aplicacions telefòniques que s’han especialitzat en aquest mercat.

L’actuació al Saló del videojoc va quedar gravada per les càmeres de seguretat del recinte on se celebrava el certamen. Les imatges obtingudes llavors amb altres elements que ja es tenien va fer que la Batllia donés el vistiplau a les detencions. Formalment es van arrestar els dos nois ara empresonats. Les detencions es van produir els dies 22 i 23 de febrer. També es van ‘controlar’ una dotzena més de menors d’entre 14 i 17 anys que actuaven, d’una manera o altra, sota la direcció o influència dels dos empresonats. Especialment, sota la mala influència d’un d’ells.

Els furts amb força es van perpetrar sobretot a la zona d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, tot i que també hi va haver incidències similars a Canillo i Santa Coloma, mitjançant la utilització de dos ‘modus operandi': bé amb diferents eines es forçaven els panys i marcs de les portes, bé es trencaven el vidre de la porta d'accés als locals amb un roc o estri contundent. El valor total del perjudici entre danys i sostraccions, en el cas dels furts amb força, ascendeix a 30.000 euros aproximadament.

Comentaris

Trending