Els cònsols 'no aguanten' les oposicions: Encamp, Ordino i Escaldes prefereixen fora del debat competencial a les minories

Comentaris

Els cònsols \'no aguanten\' les oposicions: Encamp, Ordino i Escaldes prefereixen fora del debat competencial a les minories
Els cònsols \'no aguanten\' les oposicions: Encamp, Ordino i Escaldes prefereixen fora del debat competencial a les minories

El cònsol major d’Encamp i a temps parcial també topògraf, Jordi Torres Arauz, lidera la facció dels cònsols que s’estima més que els representants de les minories comunals no participin en cap procés lligat a l’establiment d’un nou marc competencial i de transferències. En el món comunal hi ha un cert desencantament pel principi d’acord, per dir-ho d’alguna manera, entre els cònsols i el Govern. I no només entre els consellers de les oposicions. També en algunes majories, i la d’Encamp en seria un exemple, es lamenta que en les corporacions no se sap res de res del contingut de les converses existents fins ara i de la proposta o document de treball en què des de dilluns s’està aprofundint ja amb la participació dels grups parlamentaris.

Justament, en aquella reunió es va posar sobre la taula el paper de les oposicions comunals. Torres Arauz va ‘afilar la punteria’ contra les minories amb la mateixa precisió que participa en la presa de mesures topogràfiques. I va ser rotund en considerar que no cal que els consellers de les oposicions participin directament del debat que s’està duent a terme. De la negociació. En una línia molt similar s’hauria expressat la cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba, o la màxima mandatària comunal d’Escaldes, Trini Marín. 

Per contra, ni Conxita Marsol, ni Josep Vila o David Baró no haurien mostrat cap inconvenient en què representants de les minories comunals es puguin incorporar en les converses. Grups parlamentaris com el liberal o el representant d’SDP es va mostrar també d’acord en incloure consellers de les oposicions i el president del grup socialdemòcrata, Pere López, hauria explicat que ell no prendrà cap posicionament sobre els documents que hi ha damunt la taula fins que no hagi debatut la qüestió amb el consell nacional del PS, òrgan en què hi són representats tots els càrrecs electes del partit i, per tant, consellers comunals a les minories d’Encamp, Andorra la Vella i Escaldes.

Fonts comunals han mostrat la seva incredulitat pel fet que es parteixi d’un treball que no ha estat mai validat ni tan sols compartit per cap organisme comunal més enllà dels cònsols. En la majoria de corporacions, el treball realitzat en reunió de cònsols o en les trobades entre els mandataris comunals i l’executiu ni tan sols s’ha exposat en els equips de govern o les majories. En aquest sentit, les fonts consultades han explicat que, d’aquesta manera, el preacord o els documents de treball existents tenen molt poca legitimitat (per exemple, a Encamp, l’oposició representa el 58% dels vots emesos a les comunals del 2015). Les fonts consultades han explicat que el malestar existent es podria resumir en una pregunta retòrica: “És normal que d’aquest treball no en quedi cap registre als arxius i a les actes dels comuns?”

A més a més, fonts coneixedores de la informació que s’està compartint han explicat que el treball realitzat és “molt fluix” i que s’hauria pogut fer, ben bé, durant la passada legislatura. I no pas en quatre anys. “Per fer un document així ho podien haver fet el primer trimestre de la legislatura anterior”, han indicat algunes fonts, que asseguren que davant d’alguns dels punts suposadament pactats “hi ha integrants d’algunes majories comunals que s’hi hauran posat de cul o que s’hi acabaran posant”. D’aquí, indiquen algunes fonts, que el treball que es vol fer servir de base s’hagi cuinat a mida i només amb els cònsols. Per evitar ingerències que se sabia que hi podien ser i no es volien acceptar.

Torres Arauz o pren la mida a la negociació o fa de topògraf

Si a alguns integrants de la majoria demòcrata (UP DA) d’Encamp no els acaba de convèncer el fet de no saber res de la negociació del nou marc competencial, a diversos ciutadans els ha sorprès veure aquest matí el cònsol major encampadà, Jordi Torres Arauz, duent a terme tasques professionals de topògraf. Torres Arauz és un professional de la topografia, això ningú no ho discuteix. Fonts comunals, però, han recordat que l’ordinació que regula la tasca comunal a Encamp estableix que l’activitat del cònsol major ho és a ple temps. D’aquí el malestar que s’estaria començant a aixecar. I més encara quan la gestió de Torres Arauz, en molts camps, està sent àmpliament discutida per la ciutadania. Però el cònsol-topògraf no se n’ha amagat pas: juntament amb un company estaven desplegant els seus mesuraments en zones ben cèntriques d’Andorra la Vella, a la confluència de l’avinguda Meritxell amb el carrer Prat de la Creu, tocant a la plaça de la Rotonda.

Comentaris

Trending