Els aldarulls de la festa major de Sant Julià encara cuegen: la policia defensa la seva actuació

El cos manté oberta la investigació per intentar identificar i detenir més implicats mentre les defenses dels dos empresonats preventius esperen una resolució a la seva petició de llibertat

-
-
Els efectes provocats pels aldarulls ocorreguts a Sant Julià durant la matinada del dimarts de festa major encara cuegen i evidencien, com a mínim, dues posicions clarament enfrontades. Mentre la policia, que defensa la seva actuació i la considera proporcional, manté oberta la investigació per intentar identificar i detenir més implicats directes en la batussa -i en especial la persona que va llançar la pedra que va impactar contra el cap d’un agent- les defenses dels dos joves que romanen empresonats preventivament esperen una resolució favorable a les seves peticions de llibertat.

El cas no està ni molt menys tancat. I hi ha molta maregassa de fons. Les acusacions formulades contra l’actuació dels agents per part de l’entorn dels participants en els enfrontaments s’han posat molt malament al despatx central de la policia, on no hi ha cap dubte que el requeriment ciutadà que va portar a la seva intervenció inicial era per un problema amb la circulació a la carretera de la Rabassa. Fins la direcció del cos hauria tramès el seu suport als uniformats intervinents aquella nit davant el clam ciutadà, parcial, quedi clar, que els policies que van participar la conflictiva jornada no van reaccionar de forma desproporcionada a l’incident inicial pel qual van haver de fer acte de presència. 

De fet, la direcció del cos ha acabat emetent un breu comunicat per justificar i defensar el comportament dels uniformats. A través de la pàgina electrònica oficial (www.policia.ad), la direcció policial assegura que "l’actuació dels agents del cos d’ordre en els aldarulls ocorreguts de matinada a la festa major de Sant Julià de Lòria va ser proporcional. Constata que es va actuar conforme als principis del cos i tenint en compte les circumstàncies especials que s’hi van donar". També s'hi afegeix que "davant els fets i en conseqüència de la situació viscuda, els policies van actuar amb professionalitat i sota els paràmetres i protocols establerts per vetllar per la seguretat pública. Així, es van reduir les actituds que perjudicaven la convivència pacífica i es va evitar que el desordre públic augmentés".

Els delictes que s’atribueixen als dos nois reclusos no solen comportar mai penes de presó ferma, fet que fa considerar a les defenses que s’ha aplicat una mesura desproporcionada

Però no és la primera vegada en els darrers temps que es critiquen les maneres de procedir de les noves fornades d’agents, que d’una banda no tindrien especialment l’experiència per gestionar segons quines situacions però, alhora, pretenen aplicar, suposadament, una teoria estricta i amb un comportament de superioritat que tot sovint genera reaccions adverses a les preteses d’aquells a qui han de controlar. Tot i això, segons les fonts consultades, dins del cos, i més enllà del comunicat oficial de la direcció, es considera que es va actuar adequadament i proporcionalment, i que així queda clar per la decisió dels intervinents, quan ja tenien el suport d’agents de la brigada de manteniment de l’ordre, de no respondre a certs embats que hi va haver aquella nit.

Al despatx central es continuen analitzant vídeos i fent consultes i contactes per mirar d’identificar alguns dels participants directes en l’enfrontament amb els agents. L’objectiu fonamental són aquells que van llançar objectes contundents, especialment alguna ampolla i, sobretot, la pedra que va provocar una ferida a un dels agents que van intervenir des de l’inici, i que va haver de veure com li posaven quatre grapes al cap. Fins que aquestes presumibles detencions no es practiquin, per l’evolució dels fets sembla complicat que s’alliberin els dos nois -de 21 i 22 anys- que van ser detinguts més com a instigadors de la ‘revolta’ que una altra cosa.

Fa una setmana que estan empresonats preventivament per ordre de la Batllia, que va al·legar justament el possible entorpiment de la investigació com a un dels motius per enviar-los a la Comella. Però la mesura es considera jurídicament del tot desproporcionada atès que cap dels delictes que se’ls va imputar -alteració de l’ordre pública, desobediència a l’autoritat, injúries, delicte de danys contra el patrimoni…- no comporten una condemna de presó ferma. A tot estirar se solen imposar arrestos que poden portar a haver de dormir algunes nits al centre penitenciari.

La mesura de presó preventiva dictada per la Batllia ha pretés ser exemplificant, i jurídicament una decisió amb aquesta vocació mai no és justa

D’aquí que es consideri, que hi hagi la sospita, que vist el malestar que hi havia al cos de policia i la pressió en certa manera que hauria exercit aquest també a través de la fiscalia -que en altres ocasions no ha tingut miraments alhora de carregar contra agents implicats en aldarulls- es va voler adoptar una mesura exemplificant. Però aquestes decisions sempre tenen un perill, un risc associat molt perillós: el zel amb que s’acaba actuant pot portar a la injustícia via desproporcionalitat. I, en certa manera, això haurien al·legat les defenses dels dos joves.

Les famílies dels nois estan a l’expectativa d’alguna decisió judicial en relació als recursos contra l’empresonament provisional dictat. Avui per avui, segons les fonts consultades, no hi ha cap decisió presa i, per tant, continuen a la Comella mentre l’altre jove també detingut per agafar les claus d’un cotxe policial va complint la pena d’arrest domiciliari nocturn, que el priva de sortir les nits de casa.

Comentaris (8)

Trending