Els accionistes majoritaris de BPA reclamen al Govern que s'aculli al diàleg i no a la criminalització

Comentaris

Els accionistes majoritaris de BPA reclamen al Govern que s\'aculli al diàleg i no a la criminalització
Els accionistes majoritaris de BPA reclamen al Govern que s\'aculli al diàleg i no a la criminalització

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) han reiterat aquest dimarts "el seu ferm compromís amb el Principat i amb la voluntat de trobar una solució dialogada a la crisi oberta arran de la nota del FinCEN i de la gestió que d’ella n’han fet el Govern i la resta d’institucions que hi participen (UIF, INAF, AREB). Gairebé deu mesos després de l’esclat de l’afer, només la deficient i opaca actuació de l’administració és la generadora de la incertesa que eventualment està posant en risc el conjunt del sistema financer andorrà". Aquest posicionament arribava hores després que el ministre de Finances i portaveu de l'executiu, Jordi Cinca, hagués lamentat els "continus atacs al sistema financer" per part d'unes "minories del país" que "defensen interessos personals en relació a l'afer BPA, així com els que defensen a aquestes persones", en referència, encara que sense citar-ne el nom, als germans Cierco, accionistes majoritaris de l'entitat intervinguda al març. El ministre ha alertat que atacar el sistema financer és atacar el propi estat andorrà, perquè "si caigués el sistema financer, cauria el país".

En un comunicat en què en cap moment es va tampoc referència al titular de Finances, els legítims propietaris de BPA expliquen que "la família Cierco ha treballat i treballa amb tota convicció. La propietat de BPA en cap cas va contra Andorra. Si escau, el que legítimament es qüestiona són les decisions dels seus governants. És evident que, amb la mateixa prudència i moderació mostrada fins ara, la família Cierco no pot renunciar a un dels seus drets fonamentals: el dret a una defensa que des del 10 de març massa sovint ha estat vulnerada". Els Cierco recorden que han "contribuït des de fa 80 anys al creixement econòmic del Principat promovent, entre altres, la creació de milers de llocs de treball, alguns dels quals s’estan destruint, justament, per la poc diligent acció de l’administració andorrana, que més de nou mesos després de la intervenció sobrevinguda del banc encara no ha trobat una solució satisfactòria ni per a clients, ni per a treballadors. Ni, probablement tampoc, per al conjunt del sistema. El Govern i les institucions que a ell hi van vinculat no van advertir mai el banc d’eventuals problemes operacionals. S’ha optat per la resolució de BPA en base a un informe de l’INAF que mai no s’ha fet públic; encara avui no s’ha formalitzat degudament el plec de càrrecs contra els membres del consell d’administració de l’entitat i els seus més alts executius. I encara és hora de saber què diu, amb llums i taquígrafs, una auditoria elaborada per una prestigiosa consultora americana que ha invertit de llarg més de 100.000 hores en analitzar comptes i clients i que facturarà uns quants milions d’euros a les arques de l’Estat."

I acusen "la reiterada manca de transparència del Govern" de ser  "el que està fent és impedir a la família Cierco poder exercir legítimament el seu dret fonamental a defensar tant els seus interessos financers com el seu honor. Alhora, cal recordar que els germans Higini i Ramon Cierco han reiterat per activa i per passiva la seva total disposició a entaular una negociació amb el Govern encaminada a trobar la solució més satisfactòria per als clients i els empleats de BPA. Per evitar que l’entitat perdi més valor del que ja ha perdut i per garantir que els requisits de les autoritats reguladores i les seves normatives són aplicades estrictament. Davant aquest nou oferiment de diàleg, és clar que és el Govern d’Andorra l’única part que realment pot desencallar la crisi. I pot fer-ho amb la celeritat que no ha mostrat fins ara. Lluny d’assenyalar els legítims propietaris de BPA, l’única solució passa per acceptar la negociació que, avui, una vegada més, ofereixen els germans Higini i Ramon Cierco. La història iniciada com a mínim el 10 de març demostra que els cops de martell no són una resposta satisfactòria per a ningú; acceptar una mà honestament estesa, sí".

El ministre

Cinca, en un esmorzar per felicitar el Nadal als professionals dels mitjans de comunicació que habitualment cobreixen l'activitat governamental, ha defensat la plaça bancària andorrana celebrant que hagi resistit després de perdre un 20% amb la caiguda de BPA, cosa que ha atribuït a la seva solidesa. En aquest sentit, ha reconegut i reivindicat la seva solidesa, i ha celebrat que la resta d'entitats tinguin previst tancar l'any amb unes xifres similars a les d'altres anys tot i la crisi iniciada el mes de març. D'altra banda, pel que fa a la necessitat de millorar la supervisió bancària, Cinca ha apuntat que l'objectiu és reforçar la cooperació amb els supervisors internacionals, però descarta de moment la possibilitat de tenir accés al Banc Central Europeu ja que els estatuts d'aquesta entitat actualment no ho permeten. Tant el cap de Govern, Toni Martí, com el ministre de Finances, Jordi Cinca, han lamentat aquest dimarts que el sector bancari hagi estat "molts cops injustament atacat", i han defensat la solidesa de la plaça financera andorrana, assegurant que molt poques places haurien resistit després de perdre un 20% del sector. Així, Cinca ha volgut deixar clar que "no és acceptable veure com algú, per defensar els seus interessos, ho faci atacant l'estat andorrà i la seva estabilitat".

Text: Altaveu/ANA. Fotografia: ANA

 

 

Comentaris

Trending