Els accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) consideren que la proposta de JC Flowers per adquirir Vall Banc “no és una opció seriosa ni responsable per resoldre aquest desastre que ha estat mal conduït des del principi pel Govern d’Andorra”. Els legítims propietaris del banc intervingut, els germans Higini i Ramon Cierco, temen que més enllà de la pèrdua de valor que ha suposat per a l’entitat intervinguda el procés de subhasta, aquest acabi comportant, també, la destrucció de més llocs de treball dels que ja han desaparegut fins ara.
En un comunicat elaborat pels assessors legals i estratègics de la família Cierco als Estats Units, els accionistes majoritaris de BPA asseguren “no entendre” com un fons de capital amb els dubtes que genera JC Flowers pugui ser “la solució a aquest problema creat per les pròpies autoritats andorranes”. “No hi ha dubte que JC Flowers està adquirint els actius de BPA a un preu de saldo i allò més probable és que acomiadi els empleats, s’apoderi dels actius, redueixi el servei al client i no contribueixi en res a l’economia andorrana o al sector financer”.
Després d’haver avaluat una mica més l’entorn de l’adjudicatari del banc pont, segons que va anunciar la setmana passada l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), els Cierco han reiterat la seva decisió d’impugnar l’adjudicació i d’adoptar totes les mesures necessàries i escaients contra JC Flowers i el Govern andorrà per “bloquejar l’expropiació” de BPA. Vist el caràcter i la situació del fons escollit, el comunicat deixa clar que aquella és una nova prova que s’està davant d’un procés opac, ple d’il·legalitats i de males decisions. “Això és simplement la continuació de l’encobriment per part de les autoritats andorranes de la seva pròpia incompetència”.
En el comunicat també s’hi diu que “malgrat que encara no s’ha fet pública la lletra petita del contracte, tot sembla indicar que JC Flowers només pagarà una petita quantitat de 7,5 milions d’euros, i qualsevol pagament futur estarà condicionat a certs objectius. ¿Per què Andorra tanca un banc que val més de 500 milions d’euros i després el ven a un preu de saldo, sense cap garantia que aquest acord sigui bo per al sector financer andorrà, per als llocs de treball a Andorra, o per la reputació del país?”. Els accionistes majoritaris recorden, una vegada més, que sempre han estat disposats a buscar una sortida negociada a la crisi i que les autoritats del Principat no només s’han fet el sord; també han menystingut qualsevol proposta d’acostament.
Comentaris