Demòcrates planteja un “pacte d’Estat en el sentit més ampli” per repensar el model sanitari

Espot i Martínez Benazet destaquen que durant la propera legislatura hauria de ser possible construir un edifici annexe a l’actual hospital per tal d’ampliar determinats serveis i poder millorar l’atenció global

Xavier Espot i Joan Martínez Benazet han comparegut junts a la plaça de la Rotonda per parlar de salut.
Xavier Espot i Joan Martínez Benazet han comparegut junts a la plaça de la Rotonda per parlar de salut. Toni Solanelles

El sistema de salut pública d’Andorra ha de ser, o hauria de ser, un element més d’atracció de talent i d’empreses d’alt valor afegit. O així almenys ho veu el candidat a la reelecció Xavier Espot, que aquest migdia ha defensat un “pacte d’Estat en el sentit més ampli” on es pugui fer un balanç del model sanitari i un diagnòstic del mateix per tal de fer-hi les adaptacions que siguin necessàries. Des del dimensionament dels recursos humans de cada servei a avaluar el funcionament de la via preferent passant per l’ampliació de les instal·lacions hospitalàries existents.

Acompanyat del número 14 de la candidatura nacional i exministre de Salut, Joan Martínez Benazet, Espot ha tractat aquest dijous la qüestió de la salut, per parlar inicialment de salut mental però, després, per referir-se de forma més general al model sanitari del país. I és que a parer el líder demòcrata, tot i el nivell “d’excel·lència” que hauria mostrat la salut pública durant una pandèmia que la va sotmetre a gran “estrès”, i malgrat “ser un dels pocs sistemes sanitaris del món que no va col·lapsar”, la crisi sanitària “també ha posat al descobert algunes debilitats i algunes dificultats”.

En aquest marc s’ha referit a l’atenció a les persones i la seva salut mental, tot dient que aquest servei, aquesta atenció, “s’ha de perfeccionar i s’ha de millorar”. Espot ha recordat el recent conveni amb el Col·legi de Psicòlegs i el fet que passin a tenir determinats actes psicològics cobertura sanitària pública i ha ressaltat l’entrada en servei del CREI entre altres coses, tot recordant, per exemple, que els protocols relatius a les fugues de menors, malgrat funcionar raonablement bé, són millorables.

En tot cas, el candidat taronja ha defensat que apostar tant per la salut física com sobretot per la mental “al final serà un estalvi” i ha assegurat molt directament, en cas de poder tornar a governar, primer en l’elecció d’un bon titular de Salut i, després, directament, en el bon funcionament d’una matèria, d’un sistema que considera cabdal. Ha recordat, això sí, que “hi ha coses que les fem bé” com concloure en positiu una “negociació molt difícil, molt àrdua” amb els psicòlegs i tot el “procés de concertació” amb els col·lectius sanitaris.

Xavier Espot també ha deixat clar que durant la propera legislatura hauria de ser possible construir un edifici hospitalari annex a l’actual en una parcel·la que hi ha adjacent. “Hauria de permetre ampliar espais molt tensionats com ara els laboratoris”, ha assegurat el candidat a la reelecció, que ha deixat clar que ampliant les infraestructures de ben segur també es podrà millor l’atenció, el servei i el conjunt de la salut pública.

Comentaris (10)

Trending