Demòcrates planteja concessionar terrenys públics perquè els privats hi facin pisos de lloguer

Espot preveu quatre grans palanques per encarar “la gran problemàtica” de l’habitatge, que té repercussió social i “hipoteca el teixit econòmic”

Xavier Espot i Carol Puig es dirigeixen a agafar l'ascensor de Ciutat de Valls, a tocar l'edifici ArMor.
Xavier Espot i Carol Puig es dirigeixen a agafar l'ascensor de Ciutat de Valls, a tocar l'edifici ArMor. Toni Solanelles

Demòcrates planteja cedir en concessió a promotors privats terrenys públics, que en gran mesura s’haurien de manllevar dels béns comunals, perquè hi facin pisos a lloguers assequibles. Aquesta és una de les apostes de la formació que lidera Xavier Espot en la circumscripció nacional per encarar “la gran problemàtica” de l’habitatge, que ara mateix suposa “un dels reptes més importants” que té el país atès que té un impacte social negatiu i “hipoteca el teixit econòmic” perquè moltes empreses no poden accedir a mà d’obra per culpa d’aquest condicionant.

Espot, acompanyat de la número sis de la llista nacional, la laurediana Carol Puig, ha comparegut davant de l’edifici Aristot Mora (ArMor), seu també de l’Institut Nacional de l’Habitatge, per exposar les quatre grans propostes que inclou el programa electoral demòcrata. El cap de Govern en funcions i candidat a la reelecció ha exposat la intenció d’invertir 50 milions d’euros per incrementar el parc públic d’habitatges que puguin tenir un lloguer assequible; incrementar i millorar la col·laboració público-privada per tal “d’alliberar molt més sòl i concessionar-lo”; un programa similar a l’Engega o el Renova per tal d’assegurar una rendibilitat als propietaris d’immobles; i un últim programa de gestió pública d’habitatges privats en desús que garantiria als seus propietaris tant una rendibilitat com el bon estat de conservació de l’immoble.

Xavier Espot ha reivindicat la feina feta i ha assegurat que cal anar una mica més enllà en la immensa majoria de propostes o mesures que ja s’han fet fins ara per “intentar revertir” la situació actual d’una manera “equilibrada i ponderada” per tal que no es pugui percebre tot plegat com un combat entre el públic i el privat o viceversa. El candidat demòcrata ha assegurat que una part de les mesures, com l’impost als pisos buits, han d’anar adreçades a fer “aflorar” habitatges en desús malgrat que, ha recordat el cap de Govern en funcions, “sempre hi haurà pisos volgudament buits”.

PRÒRROGA I COMUNS

Espot, que ha recordat que mesures intervencionistes a llarg termini no són efectives sinó el contrari, ha parlat d’accions ara per ara “pal·liatives”, però que s’han de reconvertir per incrementar el parc de lloguer, que és la clau de volta. Continuarà la moratòria sobre els allotjaments turístics i s’imposarà alguna mesura per tal que societats d’inversió estrangera no puguin convertir pisos que podrien anar destinats a persones residents a seu social. En canvi, les pròrrogues en els contractes de lloguer “s’aniran flexibilitzant” perquè en cas contrari, en cas que la pròrroga contractual perduri, “empitjorarà la situació perquè farem el problema més greu atès que els propietaris” no voldran construir.

Els taronges preveuen fer una dotació de 50 milions d’euros per ampliar el parc immobiliari d’arrendament assumible

I construir és una part important, el que cerca, la principal mesura que ha posat sobre la taula aquest matí Espot. Posar terreny públic a disposició dels promotors privats perquè edifiquin pisos de lloguer el preu del qual, per la totalitat de la concessió o gairebé, siguin assequible. El candidat demòcrata no ha concretat ni terrenys a disposició del privat ni tampoc condicions en les quals es farien les adjudicacions d’aquestes parcel·les, però sí que ha deixat clar que “han de col·laborar els comuns”.

I ha explicat que igual com el Govern té la potestat de forçar les administracions parroquials a posar a disposició de l’Estat terrenys de la seva titularitat per a equipaments energètics, ara es farà servir la mateixa fórmula per a habitatges de lloguer a preus assequibles. “Hem de fer exactament el mateix, amb l’informe preceptiu però no vinculant dels comuns.” Espot també ha donat a entendre que l’aliança signada divendres amb el comú d’Escaldes no serà l’única.

De fet, el candidat taronja ha avançat que hi ha molt avançat un acord amb el comú de la Massana per rehabilitar un edifici ja existent. En tot cas, Espot ha indicat que no serà fins després de les eleccions que s’exposi la iniciativa. També s’estan valorant iniciatives amb Andorra la Vella o Sant Julià. En tot cas, segons el candidat a la reelecció, calen “mesures valentes”.

Comentaris (5)

Trending